Atraktivní úprava interiéru, tedy stará cihla na zeď

20.01.2025

Mezi nejnovější trendy interiérového designu v posledních sezónách stále častěji patří nejen používání starých a osvědčených metod povrchové úpravy stěn, ale také důraz na ekologická řešení. Výsledkem je, že aranžmá využívající recyklované materiály jsou velmi oblíbené. Mohlo by se nám to líbit? Absolutně! Zvláště pokud uvažujeme o cihlové zdi ze starých cihel.

Stará cihla je materiál získaný z demolice budov. Cihla se pak nařeže na obkladové pásky, které lze úspěšně použít k dokončení stěn. Obkladové pásky ze starých cihel jsou stále populárnější především proto, že jejich estetické hodnoty jsou jedinečné. Lícová cihla však není tak snadno dostupná – pokud máme navíc problémy s koupí skutečné staré cihly, vždy se můžeme rozhodnout pro obklad v imitaci starých lícových cihel.

Atraktivní úprava interiéru, tedy stará cihla na zed


V tomto článku:

1. Cihla jako dekorace stěny - jsou cihlové obklady na stěny atraktivní?

2. Staré rustikální cihly a obklad imitace cihel - proč stojí za to dokončit stěny tímto způsobem?

3. Jak použít dekorativní cihly na zeď?

4. Jak pečovat o cihlovou zeď ze staré cihly nebo obklady imitace cihel?



Cihla jako dekorace stěny - jsou cihlové obklady na stěny atraktivní?

Cihla je stavební materiál s bohatou historií. Její počátky sahají až do starověku a v průběhu staletí se výroba cihel vyvíjela a přizpůsobovala potřebám lidí. V současné době stále používáme cihly ke stavbě budov, stejně jako k jejich dokončení a zdobení. Milujeme cihly pro jejich přirozenost, krásný vzhled a klasický, syrový charakter a teplé barvy.

Skutečná stará cihla je v aranžmá ještě více ceněna. Při takové cihlové úpravě zdi můžeme vidět historii, stopy času, které napoví něco jedinečného. Je tedy ideálním materiálem pro dokončení stěn, které mají mít jedinečný charakter. Dekorativní obklady ze starých cihel jsou vyřezány z demoličního materiálu a mohou být popraskané, poškrábané, s dírami nebo se změněnou barvou - tyto nedostatky dodavají cihlovému obkladu originalitu a autentičnost, a dělají konečnou úpravu zdi jedinečnou.

Alternativou ke skutečné staré cihle bude cihlový obklad na zeď. Pamatujte však, že nejde o ojedinělý a výjimečný materiál s historií. Cihlové obklady imitace staré cihly jsou však natolik estetickou napodobeninou, že stojí za zvážení, zvláště pokud máme na to omezený rozpočet. Obvykle jsou betonové obklady imitace kamene levnější než historické cihlové nebo cihlové obklady z demolice.

Cihla jako dekorace stěny - jsou cihlové obklady na stěny atraktivní?

Staré rustikální cihly a obklad imitace cihel - proč stojí za to dokončit stěny tímto způsobem?

Pravá stará cihla má bezesporu své kouzlo, ale nejen proto se vyplatí si ji vybrat. Stará historická cihla nebo lícová panská cihla jsou jednoduše praktické. Jejich klasický, syrový a přesto poutavý vzhled se hodí k mnoha stylům interiéru. Staré cihly můžeme použít jak do surových, industriálních aranžmá, tak do klasických interiérů - v obou případech bude tato jedinečná povrchová úprava vypadat úchvatně.

Loftové aranžmá spojujeme se strohostí. Pravá stará historická cihla zde bude skvělým doplňkem a v některých industriálních interiérech je dokonce klíčovým prvkem, naznačujícím útulný minimalismus a postindustriální strohost. Staré cihlové obklady se hodí k betonu, dřevu a kovu. Pomohou nám vytvořit jedinečnou atmosféru v loftových aranžmá.

Pokud chceme, můžeme i v tradičních aranžmá použít starou cihlu. Staré historické cihly (i v jiných barvách a dekorech) jsou možnosti, které dodají interiérům v rustikálním stylu teplo a útulnost a vnesou do nich jedinečnou, přirozenou, venkovskou atmosféru. V takových aranžmá je nutné je kombinovat se dřevem, obkladovým kamenem a přírodními materiály.

Stará cihla je tedy univerzální materiál. Měli bychom také poznamenat, že se jedná o odolnou a trvanlivou povrchovou úpravu - vždyť skutečná stará cihla pochází z demolice, obvykle z budov, které stojí již poměrně dlouho, takže je to materiál, který odolal zkoušce času a nepříznivým povětrnostním podmínkám. Z tohoto důvodu můžeme tuto povrchovou úpravu stěn použit jak do obývacího pokoje, tak do koupelny či kuchyně.

Můžeme zvolit i barevnou nebo cihlu natřít barvou. Bílé a šedé cihlové zdi jsou velmi oblíbené zejména v kuchyních a koupelnách.

Staré rustikální cihly a obklad imitace cihel - proč stojí za to dokončit stěny tímto způsobem?

Jak použít dekorativní cihly na zeď?

Obklad na zeď ze staré cihly je všestranný a odolný materiál, ale v aranžmá může být povrchová uprava stěn ze staré cihly velmi silným akcentem - používejte ji proto chytře a promyšleně. Obložení celé jedné stěny starou cihlou již vytváří výrazný akcent, proto je lepší neobkládat celou místnost a všechny stěny stejně jako u fasádního obkladového kamene.

Nejčastěji se obkládá cihlou jen jedna stěna nebo její část v obývacím pokoji a v ložnici. Stěna za pohovkou, za televizí nebo za postelí je obložena cihlovým obkladem. V kuchyni se cihlový obklad používá na stěnu mezi horními a spodními kuchyňskými skříňky. Alternativou ke staré cihle bude vnitřní obkladový kámen do interiéru. U obou přípravků bude důležitá vhodná impregnace, pokud bude obklad použit v koupelně nebo v kuchyni.

Jak použít dekorativní cihly na zeď?

Jak pečovat o cihlovou zeď ze staré cihly nebo obklady imitace cihel?

Pokud se o obkladovou cihlu postaráme, bude vypadat krásně po mnoho let. Hlavním problémem je porézní struktura cihly, která může sbírat nečistoty. Starou cihlovou zeď je potřeba pravidelně oprašovat. Pokud se obklad zašpiní, můžeme použít vodu s jemným saponátem a měkký hadřík, abychom se zbavili nečistot. V kuchyni a koupelně je dobré starý cihlový obklad dodatečně naimpregnovat, což materiál navíc ochrání proti vlhkosti a usnadní údržbu.

Při pokládce dbejte na spárovací hmotu, kterou zvolíte pro cihlové obklady. Do koupelen a kuchyní volte spárovací hmotu, která je odolná proti vlhkosti a drhnutí.

Zpět