Bříza - strom plný kouzla

03.09.2024

Bříza je jedinečný strom s bohatou symbolikou a širokým využitím v zahradnictví, medicíně a kosmetologii. Pokud přemýšlíme, jaký strom do naší zahrady vybrat, břízy budou jistě zajímavou volbou. Této dřeviny si ceníme pro její eleganci, jemnost a nenáročnost na pěstování – jsou tedy výbornou volbou jak pro začínající zahradníky, tak pro ty, kteří už o zahradničení něco vědí.

K pozitivním vlastnostem břízy patří nejen estetický vzhled a nenáročnost na pěstování. Říká se, že bříza má magické vlastnosti a mnoho lidí si ji cení pro její pozitivní vliv na duševní pohodu. Pojďme se tedy podívat, zda je tento kouzelný strom opravdu tak výjimečný a ověřte si, jak si břízu vypěstovat ve vlastní zahradě.

Bříza - strom plný kouzla


V tomto článku:

1. Bříza - jak tento strom vypadá?

2. Bříza bělokorá, bříza pýřitá a další druhy bříz – jakou břízu si vybrat?

3. V jaké podobě lze stromy využít? Jak vysadit břízu do zahrady?

4. Má bříza magické vlastnosti? Na co věřili Slované?

5. Jaké stanoviště na zahradě bude pro břízu nejlepší? Jak pečovat o břízy?



Bříza - jak tento strom vypadá?

Zda má bříza magickou moc či nikoliv, si povíme za chvíli, ale nejprve se podívejme na strom samotný. Bříza je rozhodně jedním z nejznámějších druhů, a to díky své charakteristické bílé kůře, která může s věkem a v různých druzích a odrůdách získávat různé textury vzory. Tento jedinečný vzhled z ní dělá atraktivní strom pro prakticky každou zahradu. Pokud si tedy chceme pořídit estetický druh neobvyklého tvaru a zároveň se bojíme pěstovat exotické exempláře kvůli náročně péči o ně, bude výbornou volbou bříza.

Jedinečná kůra stromu upoutá pozornost a dokonale vynikne mezi ostatními exempláři. Pozoruhodné jsou také malé, zelené, jemné březové listy, které při pohybu větrem vytvářejí úžasný uklidňující efekt. Na podzim listy žloutnou, což zahradě dodává jedinečný hřejivý charakter.

Různé druhy mohou dosahovat až 40 metrů (v případě břízy papírové), ale většina je vysoká kolem 20 - 30 metrů. Obvykle mají také rozsáhlou, i když tenkou a převisající korunu.

Bříza - jak tento strom vypadá?

Bříza bělokorá, bříza pýřitá a další druhy bříz – jakou břízu si vybrat?

Mezi břízami se můžeme setkat s mnoha druhy – rod bříza zahrnuje asi 60 druhů, a to jak vzrostlé stromy, tak zakrslé keře. Nejoblíbenější a nejčastěji pěstované jsou: bříza bělokorá a bříza pýřitá. Do zahrad je často zavlečena i bříza zakrslá.

Bříza bělokorá je pravděpodobně nejoblíbenějším druhem z celé čeledi břízovitých. Tento majestátní okrasný listnáty strom dosahuje výšky až 30 metrů, má vyvinutou, ale řídkou kůru u starších exemplářů a má dlouhé, visící větve s malými, zelenými listy. Díky tomu, že listy jsou nahoře tmavě zelené a dole světle zelené, strom se při foukání větru třpytí jedinečným, až magickým způsobem.

Bříza pýřitá dorůstá také do výšky 30 metrů, ale její koruna je oválná a mírně hustší. Kůra starších exemplářů je tmavší než kůra bílé břízy bělokoré. Listy břízy pýřité jsou menší, ale silnější.

Bříza zakrslá je drobný keř, který dorůstá do výšky maximálně 1 metru. Ve srovnání s bělokorou nebo pýřitou břízou je to drobná rostlina. Nemá žádný kmen s bílou kůrou, ale rostlina je ceněna pro své drobné, kulaté listy se sytě zelenou barvou. Keř lze pěstovat i jako okrasnou rostlinu na kmínku.

Zajímavé odrůdy bříz mohou mít různé zbarvení. Březové větvičky mohou mít červenou nebo fialovou barvu a listy mohou být oranžové, žluté nebo červené. Díky takové rozmanitosti odrůd je bříza zvláště důležitá v aranžmá zahrady.

Bříza bělokorá, bříza pýřitá a další druhy bříz – jakou břízu si vybrat?

V jaké podobě lze stromy využít? Jak vysadit břízu do zahrady?

Břízu můžeme vysadit do zahrady několika způsoby. Perfektně vypadá jako solitér, tedy jeden vysázený strom, kolem kterého je pěstován záhon nebo záhony. Pod takový strom je dobré umístit zahradní lavičku a odpočívat ve stínu příjemného šustícího listí. Vzhledem ke své velikosti vyžaduje strom pro sebe dostatek prostoru.

Zajímavou možností bude také výsadba bříz v malých skupinách. Můžete tak vytvořit okouzlující zákoutí připomínající lesní mýtiny nebo samostatný celek divočiny. Takové místo bude ideálním místem k odpočinku.

Břízy skvěle ladí k různým rostlinám, jak k okrasným keřům, tak i trvalkám. Neobvyklým způsobem, jak vnést kouzlo stromů do vaší zahrady, mohou být březové aleje a živé ploty. Aleje vytvářejí romantické prostředí, podél příjezdové cesty lze vysadit větší břízy a podél zahradních cest a cestiček lze vysadit zakrslé odrůdy. Břízy vysazené jako žívé ploty dodají zahradám lehkost.

V jaké podobě lze stromy využít? Jak vysadit břízu do zahrady?

Má bříza magické vlastnosti? Na co věřili Slované?

Bříza má magické vlastnosti a je jedinečným stromem – slovanská kultura naznačuje mnohá využití tohoto stromu, jak v medicině, tak pro magické obřady. Je to tedy jedinečný strom. Slované o něm věděli odedávna, používali kůru i šťávy rostliny. Mladýmí větvičkami s březovými listy se zdobily domy a stodoly, takže jim byla připsavána ochranná, magická moc – chránily před požáry, krádežemi, odháněly čarodějnice.

Bříza má proto v naší kultuře zvláštní význam. Ochranná moc se využívala i v křesťanských dobách, březovými větvičkami a mladými březovými listy se zdobily kostely a oltáře a odtud nasbírané větvičky měly chránit domy před špatnou energií.

Zahrada s vysazenými břízy je zvláštní, tiché místo, plné klidu a relaxace. Pro svou krásu a pro to, že strom uklidňuje nervy, má bříza prý kouzelnou moc. Břízy mají léčivé vlastnosti a mnoho lidí říká, že se v jejich blízkosti cítí klidněji a lépe. Bříza má také vliv na naši duševní pohodu. Vzhledem k tomu, že bříza měla chránit před zlem, může nám její vysazení na zahradě přinést klid a možnost lépe se zrelaxovat.

Skutečnost, že bříza má zvláštní vlastnosti, nikoho nepřekvapí. Kdo nevěří na kouzla, i tak může si břízu oblíbit – bříza má zajímavé léčivé vlastnosti, takže stojí za to se na strom podívat blíže.

Magická moc nebo léčivá síla? Jaké vlastnosti má bříza?

Blahodárné vlastnosti břízy jsou obsaženy především v míze, listech a kůře. Březová míza působí močopudně a zlepšuje funkci ledvin a podporuje detoxikaci organismu. Březové listy mají protizánětlivé a analgetické vlastnosti, používaly je již naše babičky při revmatických potížích. Kůra zase obsahuje betulin, který má antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Nejoblíbenějšími produkty z břízy jsou masti a výtažky z břízy, které podporují léčbu kožních onemocnění. Bříza má pozitivní vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že bříza má tolik blahodárných vlastností, je ceněna v přírodní medicíně.

Má bříza magické vlastnosti? Na co věřili Slované?

Jaké stanoviště na zahradě bude pro břízu nejlepší? Jak pečovat o břízy?

Samotné pěstování břízy není složité a i když nemáme mnoho zkušeností, měli bychom to zvládnout. Vyplatí se však znát základní požadavky stromu. Břízy preferují slunné nebo polostinné stanoviště, a mírně kyselou půdu. Nejlépe rostou na místech s propustnou a středně vlhkou půdou, ale poradí si i v jiných podmínkách. Je však lepší vyhnout se místům, kdy je stojatá voda, protože přemokření může vést k chorobám kořenů.

Bříza je velký strom, takže při výsadbě je potřeba počítat s její budoucí velikostí – to platí jak pro kořenový systém, tak pro korunu stromu. Mladé stromky je nejlepší sázet na jaře nebo na podzim. Po výsadbě je nejdůležitější strom pravidelně zalévat, aby rostlina měla ty nejlepší podmínky pro růst.

Bříza má pro naši kulturu mimořádný význam a je také výjimečně estetickým prvkem zahrady. Březová míza, listy a kůra se používají v kosmetice a medicíně, břízy mají léčivé vlastnosti a co je zajímavé, rozhodně nám zlepšují náladu - takže bez ohledu na to, zda má bříza kouzelnou moc nebo je to jen krásný strom, rozhodně stojí za to si takový egzemplař pořidit na zahradu.

Zpět