Čím se vyznačuje styl row nature?

15.09.2024

Styl row nature, také známý jako raw nature style, je jedinečnou formou interiérového designu, který kombinuje přírodní, syrové a organické prvky. Vyznačuje se použitím materiálů v téměř původním stavu, což dává prostorům autenticitu a jedinečný charakter. V době globalizace a rychlého životního tempa je tento styl stále oblíbenější, protože nabízí návrat ke kořenům a blízkost k přírodě, která v městských prostorách často chybí.

Přírodní styl je návratem k tomu, co je organické, primární, syrové a blízké přírodě. Při zařizování interiéru v přírodním stylu je kladen důraz především na vhodné materiály a vybavení. Tento styl se dobře hodí k boho stylu, botanickému stylu a stylu městské džungle.

Čím se vyznačuje styl row nature?


V tomto článku:

1. Přírodní styl v interiérovém designu - přírodní dřevo, kámen a další přírodní interiérové materiály

2. Přírodní styly interiérového designu - barvy a přírodní formy v interiéru

3. Přírodní nábytek, tedy prvky vybavení z masivu pro interiéry v row nature stylu

4. Přírodní doplňky a přírodní dekorace do row nature interiérů

5. Přírodní interiér aneb proč se vyplatí vybrat si do interiéru row nature styl?



Přírodní styl v interiérovém designu - přírodní dřevo, kámen a další přírodní interiérové materiály

Základem row nature stylu jsou přírodní materiály, jako je dřevo, kámen, kov, hlína a rostlinná vlákna. Dřevo, často neupravené, s viditelnými suky a nepravidelnostmi, je jedním z hlavních prvků tohoto stylu. Může mít podobu surových prken, polen nebo dokonce celých kmenů stromů, které vnesou do interiéru autentickou atmosféru inspirovanou přírodou. Kámen, leštěný i surový, je dalším důležitým prvkem, který interiéru dodává pevnost a přirozenou estetiku. Kov, obvykle ve formě železa nebo oceli, se někdy používá v surové podobě s viditelnými stopami rzi a patiny, což zdůrazňuje industriální charakter row nature stylu.

Přírodní materiály vytvářejí přírodní formy v interiérech ve stylu row nature. Moderní přírodní styl je syrový a minimalistický, ale stále častěji volený jako reakce na nudné, nezáživné, módní interiéry plné elektroniky a bez jakýchkoliv odkazů na přírodu.

Přírodní styl v interiérovém designu - přírodní dřevo, kámen a další přírodní interiérové materiály

Přírodní styly interiérového designu - barvy a přírodní formy v interiéru

Barvy v row stylu aranžmá vycházejí především z neutrálních, tlumených odstínů, které odkazují na barvy země. Dominantními barvy v interiéru jsou béžová, hnědá, šedá, ale i černá a bílá. Je důležité, aby tyto barvy byly co nejpřirozenější, což umocňuje dojem autenticity. Doplňky v intenzivnějších barvách se objevují sporadicky, nejčastěji v podobě rostlin přinášejících do interiéru živost a dodatečný přírodní prvek.

Přírodní moderní interiéry šetří intenzivními barvami, používají spíše zemité barvy a barvy ratanu nebo přírodního kamene. V takto uspořádaných interierech je důležitá harmonie přírody, proto se v interiérech používají barvy, které k přírodě odkazují.

Row nature styl je také specifickým přístupem k aranžmá interiéru. Stěny často zůstávají nedokončené, což odhaluje přirozenou strukturu materiálu, ze kterého jsou povrchy vyrobeny. Nedílnou součástí aranžmá může být cihlový obklad, beton a dokonce i surová hlína. Podlahy jsou většinou dřevěné nebo kamenné, což podtrhuje přírodní charakter interiéru. Dřevěné podlahy budou skvělou volbou. Důležitým prvkem jsou také stropy, na kterých jsou viditelné trámy nebo instalace, což dodává prostorům industriální kouzlo. Jedná se o přírodní interiérové dekorace, které dokonale podtrhnou natural modern styl interiéru.

Přírodní styly interiérového designu - barvy a přírodní formy v interiéru

Přírodní nábytek, tedy prvky vybavení z masivu pro interiéry v row nature stylu

Nábytek v row nature styl bývá většinou vyroben z masivu a jiných přírodních materiálů. Charakteristické jsou stoly ze surových desek, židle z masivu, ale i dřevěné komody a šatní skříně, vyznačujicí se jednoduchými tvary a surovým provedením. Mnohé prvky dřevěného nábytku jsou vyráběny ručně, což jim dodává jedinečný charakter. Důležité je, aby byly funkční, ale zároveň ve své jednoduchosti estetické.

Ložnice v přírodním stylu, tedy nábytek ideální pro relaxaci

Row nature styl je také perfektní volbou také pro aranžmá ložnice. Ložnice ve stylu syrové přírody je místem pro dřevěnou postel. Je dobře kombinovat takové přírodní materiály, jako je ratan a kámen a vytvořit s jejich pomocí přírodní moderní interiér v jedinečném, útulném provedení , ideální pro odpočinek a relaxaci. Dobře se zde uplatní i přírodní doplňky. Barvy v interiéru by měly být světlé a jemné.

Lze ve stylu row nature uspořádat kuchyň nebo koupelnu?

Kuchyně a koupelna jsou místa, kde jsou přírodní materiály vystaveny mnoha nepříznivým faktorům, především vysoké vlhkosti a vyšším teplotám. Zde se koupelnový nábytek nebo kuchyňský nábytek z přírodních materiálů může rychle zkroutit, proto je dobré dbát na jejich náležitou ochranu. Oleje na dřevo obvykle vypadají přirozeněji než laky a barvy a poskytují dřevu dostatečnou ochranu. Díky takové ochraně může přírodní moderní interiér vypadat naprosto úchvatně.

Přírodní nábytek, tedy prvky vybavení z masivu pro interiéry v row nature stylu

Přírodní doplňky a přírodní dekorace do row nature interiérů

Inspirace z přírody čerpají i doplňky a dekorace v přírodním stylu. Dominantními prvky jsou zde přírodní větve, kmeny stromů, kameny, ale i ručně vyráběné dekorace z přírodních materiálů. Rostliny, hrnkové květiny a pokojové rostliny, zejména velké, vnášejí do interiéru život a další přírodní prvek. Často se používají také látky z přírodních vláken, jako je len, bavlna nebo vlna, které dodávají interiéru útulnost a teplo. Keramické vázy, hliněné nádoby, ale i ručně tkané koberce a polštáře doplňují celý aranžmá a vytvářejí ucelenou a harmonickou stylizaci.

Osvětlení v interieru ve stylu row nature hraje velmi důležitou roli, protože vhodně zvolené osvětlení dokáže zdůraznit syrovost a krásu přírodních materiálů. Důležite je zde jak přirozené světlo procházející velkými okny, tak umělé zdroje světla, které mají často podobu jednoduchých, industrialních svítidel. Důležité je, aby osvětlení bylo teplé, díky čemu je interiér útulnější a přívětivější.

Přírodní doplňky zdůrazňují moderní přírodní styl nebo klasicky přírodní styl interiérů. Dekorace i osvětlení dokážou podtrhnout odpovídající charakter místností, proto je dobré se na tyto prvky zaměřit.

Přírodní doplňky a přírodní dekorace do row nature interiérů

Přírodní interiér aneb proč se vyplatí vybrat si do interiéru row nature styl?

Row nature styl je také specifická životní filozofie, která se zaměřuje na jednoduchost, autenticitu a blízkost k přírodě. V době, v níž dominují technologie a umělé materiály, se zdá, že návrat k surovým, přírodním prvkům vybavení do interiéru je odpovědí na potřebu harmonie a rovnováhy. Pobyt v interiérech zařízených v row nature stylu podporuje relaxaci a klid, což je v dnešním hlučném světě nesmírně důležité.

Row nature styl je harmonickou kombinací syrovosti materiálů a přírody, které vnáší do interiéru autenticitu, jednoduchost a blízkost okolnímu světu. Použití přírodních materiálů, tlumené barvy, surové povrchové úpravy a funkční a estetický nábytek činí interiéry zařízené v tomto stylu nejen atraktivní, ale také napomáhající odpočinku a reflexi. V tomto přírodním stylu můžete zařídit ložnice, koupelny, kuchyně a samozřejmě i obývací pokoje. Row nature styl je více než jen způsob aranžmá interiérů - je vyjádřením životní filozofie, která se zaměřuje na autenticitu, jednoduchost a harmonii s přírodou.

Zpět