Co je dešťová zahrada a jak ji zařídit?

22.08.2024

Moderní dešťové zahrady jsou zajímavým typem uspořádání, jehož hlavním účelem je shromažďovat a filtrovat dešťovou vodu. Díky tomuto řešení můžeme hospodařit s dešťovou vodou ekologickým a hlavně estetickým způsobem. Dešťové zahrady mají několik dalších důležitých funkcí a dobře provedený návrh dešťové zahrady bude na našem pozemku opravdovým skvostem.

Založit si dešťovou zahradu svépomocí není nic složitého, ale vyplatí se vědět, čemu se vyhnout a na co si dát pozor. Se správnými znalostmi a tipy bude výroba dešťové zahrady mnohem jednodušší.

Co je dešťová zahrada a jak ji zařídit?


V tomto článku:

1. Co je dešťová zahrada? Proč ji zařídit? Jak to funguje a jaký je předpoklad?

2. Kde a jak založit dešťovou zahradu? Perfektní řešení pro okrasné rostliny - nový ekologický způsob sběru dešťové vody

3. Jak velká by měla být dešťová zahrada? Jak to udělat funkčně? Jak ji založit?

4. Dešťová zahrada - jak ji založit? Jak takové místo vytvořit krok za krokem? Příprava prostoru

5. Jak udělat správnou výplň dešťové zahrady? Co je směs půdy pro dešťovou zahradu?

6. Jaké rostliny vybrat do dešťové zahrady? Rostliny v dešťové zahradě - jak dobře navrhnout prostor?

7. Jak pečovat o dešťovou zahradu?



Co je dešťová zahrada? Proč ji zařídit? Jak to funguje a jaký je předpoklad?

Dešťová zahrada je obvykle prohlubeň v zemi, která je přirozeně schopná shromažďovat dešťovou vodu. Déšť, který dopadá na střechu, příjezdovou cestu nebo zahradu, se shromažďuje v dešťové zahradě a poté je pomalu absorbován půdou a rostlinami rostoucími v dešťové zahradě. Tento proces také přirozeně filtruje vodu.

Přirozený sběr a využití vody je moderní a ekologická odpověď na rostoucí problém sucha. Dešťové zahrady, zahradní jezírka a sběr vody do nádrží jsou jen některé z proekologických aktivit.

Ve skutečnosti může být design dešťové zahrady nesmírně zajímavý a neobvyklý, protože zahrada může mít různé tvary a velikosti. Malé projekty najdeme na domácích zahradách, ale obrovské projekty vznikají například v parcích a veřejných prostranstvích.

Výhody dešťové zahrady – jak ji zařídit? Jak fungují dešťové zahrady? Dešťová zahrada – zda zabrání zaplavení nemovitosti?

Dešťová zahrada shromažďuje dešťovou vodu a stává se tak přirozeným rezervoárem této vody. Uspořádání dešťové zahrady také účinně snižuje riziko zaplavení - voda je pohlcena zahradou, takže nezatopí nemovitost, dům ani zahradu. Dešťové zahrady také přispívají k obohacení biodiverzity a jejich estetika je tak skvělá, že tvoří atraktivní doplněk úpravy naší zahrady.

Zastavení deště přes dešťovou zahradu je ekologicky šetrná činnost, která umožňuje využívat přírodní dešťovou vodu. Pokud chceme v tomto směru využít i další aktivity, pořidme si nádrž na dešťovou vodu.

Co je dešťová zahrada? Jak ji navrhnout? Je dešťová zahrada suchá nebo mokrá?

Suchá dešťová zahrada je umístěna na propustné půdě, která dlouho nezadržuje vodu. Model mokré zahrady zase zadržuje vodu a pravidelně se jí plní, protože je vyroben převážně z nepropustné zeminy.

Zajímavé je, že malou dešťovou zahrádku můžeme vytvořit i v nádobě. Jedná se o řešení pro ty, kteří nemají velké zahrady, ale mají balkony nebo terasy v městských bytech.

Co je dešťová zahrada? Proč ji zařídit? Jak to funguje a jaký je předpoklad?

Kde a jak založit dešťovou zahradu? Perfektní řešení pro okrasné rostliny - nový ekologický způsob sběru dešťové vody

Založení dešťové zahrady je potřeba začít výběrem místa, kde bude zahrada umístěna. Ideální místo bude takové, které přirozeně sbírá dešťovou vodu – jedná se o spodní části pozemku, které jsou však stranou domu či drobné zahradní architektury. Pokud zvolíme slunné místo, výhody dešťové zahrady budou ještě větší.

Filtrace vody v dešťové zahradě a zadržování vody v dešťové zahradě jsou hlavními funkcemi takového projektu. Zádržný systém proto musí být vhodně umístěn. Díky tomu bude sběr a čištění vody v dešťové zahradě efektivní.

Kde a jak založit dešťovou zahradu? Perfektní řešení pro okrasné rostliny - nový ekologický způsob sběru dešťové vody

Jak velká by měla být dešťová zahrada? Jak to udělat funkčně? Jak ji založit?

Pokud chceme založit dešťovou zahradu, musíme vědět, jaká velikost dešťové zahrady bude nejlepší. Velikost dešťové zahrady opravdu závisí na tom, z jak velké plochy dešťovou vodu sbíráme.

Obecným pravidlem je, že naše dešťová zahrada by měla mít plochu 20 % plochy, ze které sbíráme vodu. Pokud tedy chceme sbírat vodu ze střechy, která má plochu 100 metrů čtverečních, zahrada by měla mít plochu alespoň 20 metrů čtverečních.

Velké městské dešťové zahrady mohou mít podobu celých parků s velkou rozlohou. Městská dešťová zahrada sbírá vodu z obrovské plochy dokonce několika ulic!

Jak velká by měla být dešťová zahrada? Jak to udělat funkčně? Jak ji založit ?

Dešťová zahrada - jak ji založit? Jak takové místo vytvořit krok za krokem? Příprava prostoru

Plánování dešťové zahrady zahrnuje výběr místa a určení jeji velikosti. Pokud jsme prošli těmito dvěma fázemi, je čas na terenní práce! Pro její správný provoz je klíčová vhodná příprava plochy pro založení dešťové zahrady. Jak jsme již zmínili, dešťová zahrada je přírodní nebo umělá prohlubeň v zemi, která shromažďuje vodu. Pokud jsme si vybrali místo s přírodní prohlubní, čeká nás mnohem méně práce, v druhém případě - popadněte lopatu a vykopejte prohlubeň 20 - 30 cm hlubokou. Prohlubeň by měla mít také přirozený sklon, aby voda mohla volně protékat naší zahradou.

Dešťová zahrada - jak ji založit? Jak takové místo vytvořit krok za krokem? Příprava prostoru

Jak udělat správnou výplň dešťové zahrady? Co je směs půdy pro dešťovou zahradu?

Nyní je čas vyplnit prohlubeň vhodnou půdní směsí. Půdní směs, která funguje nejlépe pro dešťové zahrady, je písek, kompost a místní půda. Směs by měla být dobře propustná, aby se voda dostatečně rychle vstřebala po celé zahradě. To zajistí, že výhody dešťových zahrad budou přiměřené.

Vrchní část můžeme přikrýt vrstvou organického mulče – pomůže udržet vláhu, zabrání erozi půdy a dodatečně ochrání rostliny.

Jak připravit půdu pro rostliny? Jaké další materiály budou užitečné?

Před vyplněním otvoru zeminou je vhodné zajistit další odvodnění. Naplňte boky a dno prohlubně štěrkem nebo jiným filtračním materiálem, který pomůže odvádět vodu. Pokud se očekávají vydatné srážky, lze zahradu dodatečně odvodnit úplně dole drenážní trubkou, která poskytne nouzovou ochranu v době velkého průtoku vody.

Jak udělat správnou výplň dešťové zahrady? Co je směs půdy pro dešťovou zahradu?

Jaké rostliny vybrat do dešťové zahrady? Rostliny v dešťové zahradě - jak dobře navrhnout prostor?

Plánování dešťové zahrady také zahrnuje výběr rostlin, které pomohou zadržovat vodu. Rostliny by měly být přizpůsobeny měnícím se úrovním vlhkosti. Rostliny do dešťové zahrady je samozřejmě nejlepší vybírat z původních druhů – takové odrůdy, které jsou odolné vůči místním chorobám a škůdcům a v daném klimatu si dobře poradí.

Vybírejte rostliny, které mají hluboký kořenový systém, to určitě pomůže s nasáváním vody, stabilizací půdy a zadržováním vody. Rostliny sázejte také ve vrstvách, aby v nejnižším místě byly ty, které snesou nejvíce vláhy, a na okrajích ty, které preferují sušší podmínky.

Listnaté stromy a keře – Kolik stojí založení dešťové zahrady?

Stromy jsou rostliny, které dokážou zadržet nejvíce vody. Pokud je naše dešťová zahrada dostatečně velká, aby se do ní vešel strom, volte listnatý druh, který je přizpůsoben vyšší vlhkosti. Mezi ně budou patřit olše, svídy a vrby. Dobře zde poslouží dešťové rostliny.

Čím větší je dešťová zahrada, tím více finančních prostředků je potřeba na její zřízení. Městská dešťová zahrada je obrovská plocha, ale náklady na domácí zahradu nebudou tak vysoké. Druhy rostlin z dešťové zahrady, které jsou původní, budou také levnější než exotické exempláře.

Jaké květiny zasadit? Čeho se vyvarovat? Tipy pro zakladatele dešťových zahrad

Nejoblíbenějšími okrasnými rostlinami do dešťových zahrad jsou ostřice, kapradiny a dlužichy. Tyto krásné druhy jsou nejen přizpůsobeny vlhkému prostředí, ale působí i esteticky. Dobře poslouží i orobinec, rákos a kosatce.

Vybírat rostliny do dešťové zahrady vlastně není nic složitého, ale s množstvím rostlin je lepší to nepřehánět, protože i o dešťovou zahradu se budeme muset starat a u velkého množství rostlin to může být problematické.

Jaké rostliny vybrat do dešťové zahrady? Rostliny v dešťové zahradě - jak dobře navrhnout prostor?

Jak pečovat o dešťovou zahradu?

Nyní už víme, co je dešťová zahrada, jak ji navrhnout a založit. Dešťová zahrada, stejně jako jakákoli jiná zelená plocha, však vyžaduje dohled a údržbu. To je důležité zejména v prvním roce provozu dešťové zahrady. Pravidelně kontrolujme, zda je voda půdou a rostlinami správně přijímána, zda se v některých bodech nehromadí a nedochází k půdní erozi. Také bychom měli pravidelně odstraňovat plevel a odumřelé rostliny, vyměňovat výsadby a dbát na estetiku dispozice.

Je nutné zalévat dešťovou zahradu? Vyžaduje to hodně práce? Lze použít hnojiva?

Dešťová zahrada shromažďuje dešťovou vodu, ale v období dlouhodobého sucha může vyžadovat naši podporu. Pokud je sucho dlouhodobé, zahradu dodatečně zalijte, aby měly rostliny dostatek vody pro správný růst. Díky tomu bude úprava dešťové zahrady atraktivní.

Mimo období dlouhodobého sucha dešťová zahrada nevyžaduje zalévání.

Zpět