Co je kintsugi?

02.11.2024

Kintsugi je tradiční japonská technika používaná pro opravu keramiky, která zahrnuje spojování rozbitých kusů pomocí speciálního laku smíchaného se zlatým, stříbrným nebo platinovým práškem. Název „kintsugi“ pochází z japonštiny a znamená „zlaté spojení“. Technika kintsugi zahrnuje obnovu funkčnosti poškozených předmětů, ale zároveň jim dodává jedinečný, umělecký charakter. Styl kintsugi se skvěle hodí do moderních i tradičních interiérů.

Co je kintsugi?


V tomto článku:

1. Japonské umění nedokonalosti – odkud pochází?

2. Jaká je filozofie kintsugi a japonské techniky lepení?

3. Filozofie Kintsugi jako metafora života

4. Co lze opravit technikou kintsugi? Vdechněte svému rozbitému nádobí nový život

5. Jak se vyrábí lak na opravu keramiky?

6. Technika Kintsugi. Jak opravit nádobu metodou kintsugi?

7. Naučte se umění kintsugi. DIY dekorace kintsugi

8. Japonské umění kintsugi, tedy krása v nedokonalosti a použití těchto předmětů v interiérech, jako dekorativní prvek



Japonské umění nedokonalosti – odkud pochází?

Japonské umění kintsugi pochází z období Muromači (1336-1573), kdy si získalo oblibu díky šógunovi Ashikaga Yoshimasa. Yoshimasa, který měl oblíbenou, ale poškozenou čajovou misku, a tak ji poslal do Číny na opravu. Poté, co ji obdržel zpět, byl nespokojený s tradiční opravou a pověřil japonské řemeslníky, aby vyvinuli estetičtější metodu. Tak se zrodilo japonské umění opravy rozbité keramiky kintsugi, které si rychle získalo uznání a stalo se symbolem japonské estetiky a filozofie wabi-sabi - které učí přijetí pomíjivosti a nedokonalosti.

Japonské umění nedokonalosti – odkud pochází?

Jaká je filozofie kintsugi a japonské techniky lepení?

Filozofie a japonská praxe kintsugi je hluboce zakořeněna v japonské estetice wabi-sabi, která oceňuje jednoduchost, asymetrii a přirozenou krásu věcí, které stárnou a vykazují známky používání. Japonská filozofie wabi-sabi přijímá pomíjivost a nedokonalosti a považuje je za nedílnou součást krásy. Kintsugi je praktickým vyjádřením japonského umění – jde o japonskou techniku opravy, která místo toho, aby skryla škrábance a praskliny, zvýrazní je, čímž se stávají hlavním prvkem. Rozbité nebo poškozené nádobí díky tomu získává novou identitu a historii. Praskliny v nádobách opravených technikou kintsugi se stávají viditelnými a krásným akcentem, zdrojem síly a krásy.

Jaká je filozofie kintsugi a japonské techniky lepení?

Filozofie Kintsugi jako metafora života

Styl kintsugi dokonale odráží metaforu lidského života. Každý z nás zažívá obtížné období, ztráty a dlouho se hojící rány. Místo toho, abychom je schovávali nebo přehlíželi, je však můžeme začít přijímat a učinit z nich součást naší vlastní historie. Je to umění napravit zlomené srdce a přijmout jizvy. Princip filozofie kintsugi říká: stejně jako zlaté spáry v keramice se naše zážitky mohou stát krásnými vzpomínkami, pokud se je naučíme oceňovat a poučit se z nich.

Filozofie Kintsugi jako metafora života

Co lze opravit technikou kintsugi? Vdechněte svému rozbitému nádobí nový život

Lepení keramiky technikou kintsugi se běžně používá k opravě poškozených keramických nádob, jako jsou mísy, talíře, šálky i podšálky a skleněné vázy. Její použití se však neomezuje pouze na keramiku. Japonská technika opravy nádobí se dá použít i k opravě skleněných předmětů, i když je to náročnější kvůli křehkosti skla. Trechnika Kintsugi je také vhodná pro opravy kamenných předmětů, jako jsou sochy a figurky, a dřevěných předmětů, jako jsou misky, podnosy a dokonce i dřevěný nábytek. Techniku opravy keramiky kintsugi lze použít na různé dekorativní předměty, jako jsou rámy obrazů a dekorativní boxy, stejně jako na předměty každodenní potřeby, jako jsou lampy, stínidla na lampy a hodiny. V některých případech se japonská technika kintsugi používá k opravě větších předmětů, jako jsou desky stolů nebo keramické dlaždice. Filozofie kintsugi ukazuje všestrannost použití a možnost vdechnout předmětům nový život. Oprava nádobí technikou kintsugi je skvělý způsob, jak vytvořit skutečné umělecké dílo.

 Co lze opravit technikou kintsugi? Vdechněte svému rozbitému nádobí nový život

Jak se vyrábí lak na opravu keramiky?

Lak používaný v kintsugi se získává z mízy lakového stromu. Tento proces je složitý a vyžaduje velkou přesnost. Lakový strom se řeže a jeho míza se sbírá a zpracovává na lak. Poté se lak smíchá s práškem z drahých kovů, prvky zlata, stříbra nebo platiny. Tato směs vytváří jedinečný materiál, který je vhodný pro opravy nádobí technikou kintsugi a zlaté čáry kintsugi mu dodávají nevšední dekorativní vzhled. Technika opravy zlatem podle principu kintsugi zdůrazňuje krásu a hodnotu opravených předmětů, oslavuje jejich historii a jedinečnost.

Jak se vyrábí lak na opravu keramiky?

Technika Kintsugi. Jak opravit nádobu metodou kintsugi?

Proces opravy keramiky lepidlem v kombinaci se zlatým práškem se skládá z několika fází, které vyžadují extrémní péči a přesnost. Prvním krokem je důkladné vyčištění všech částí poškozené nádoby, což zajistí dobrou přilnavost laku. Očištěné prvky jsou řádně slícovány a slepeny předem připravenou lepicí směsí, čímž se vytvoří zlaté čáry kintsugi. Lak by měl být aplikován rovnoměrně, aby se získal estetický a trvalý efekt. Takto opravená nádoba musí vyschnout a vytvrdnout, což může v závislosti na okolní vlhkosti a teplotě trvat několik dní až několik týdnů. Je důležité, aby proces vytvrzování probíhal za vhodných podmínek, aby byla zajištěna trvanlivost a pevnost opravy. Po úplném vyschnutí je třeba nádobu se zlatými prasklinami jemně vyleštit. Leštění činí zlaté linie výraznějšími a estetičtějšími a zdůrazňuje jedinečný charakter předmětu.

Technika Kintsugi. Jak opravit nádobu metodou kintsugi?

Naučte se umění kintsugi. DIY dekorace kintsugi

Naučit se techniku opravy nádob zlatem neboli kintsugi je jistě náročné, ale zároveň to může být velmi zajímavá zkušenost. V pohodlí domova můžete libovolně experimentovat s opravami různých druhů keramiky, od talířů a mís až po vázy a hrníčky, vytvářet originální a krásné dekorace. Výuka techniky kintsugi vyžaduje trpělivost a přesnost, ale konečný výsledek bude jistě jedinečný a uspokojivý. Svépomocí opravené předměty technikou kintsugi nejen dodají kouzlo každému interiéru, ale také vytvoří krásné aranžmá s duší.

Naučte se umění kintsugi. DIY dekorace kintsugi

Japonské umění kintsugi, tedy krása v nedokonalosti a použití těchto předmětů v interiérech, jako dekorativní prvek

Předměty se zlatými akcenty používané v japonské technice oprav keramického nádobí dokonale zapadají do minimalistických a přírodních aranžmá, dodávají jim hloubku a charakter. Textilie s motivem kintsugi a koberce přitahují pozornost svou jedinečností. Obrazy nebo tapety s motivy kintsugi mohou být ústředním bodem místnosti a navodit jedinečnou atmosféru. Keramika, talíře, hrnky a šálky zdobené metodou kintsugi, stejně jako stolní lampy, lampičky a vázy jsou skutečnou kvintesencí principů filozofie kintsugi. Nábytek, jako jsou stoly, skříně a komody zdobené technikou kintsugi, se stává nejen funkčním vybavením, ale i skutečným uměleckým dílem. Interiéry se tak stávají místem pro svobodné rozjímání o životě a manifestací originálního aranžmá.

Zpět