Co je to decluttering?

12.12.2024

Decluttering, proces zbavování se zbytečných věcí a organizace prostoru, se stal v posledních letech oblíbeným trendem v osobním i v pracovním životě. Tento výraz pochází z angličtiny, kde „declutter“ doslova znamená „vyklízení bytu“. Definice declutteringu zahrnuje nejen proces zbavování se věcí, ale také koncept selektivního uchovávání toho, co je pro nás skutečně cenné, a udržování pořádku ve věcech.

Co je to decluttering?


V tomto článku:

1. Jaký je účel declutteringu? Výhody úklidu vašeho bytu pomocí procesu jakým je decluttering

2. Vyklízení bytu. Proč je to tak běžné?

3. Tipy na vyklízení aneb jak začít s úklidem a jak si uspořádat prostor?

4. Uspořádání koupelnových skříněk a úklid koupelny

5. Wardrobe decluttering, tedy vyklízení šatníku

6. Vyklízení domu a jarní úklid garáže

7. Kolik stojí profesionální služba declutteringu?



Jaký je účel declutteringu? Výhody úklidu vašeho bytu pomocí procesu jakým je decluttering

Cílem je zbavit se nepotřebných předmětů, které nejen zabírají místo, ale také pohlcují naši pozornost a energii, nebo dát věcem druhý život, aniž bychom je museli nahrazovat novými. Účelem declutteringu je nejen fyzicky vyklidit prostor, ale především vytvořit přehlednější, uspořádanější prostředí vedoucí k lepší pohodě a efektivitě. Uspořádané a minimalistické prostředí pomáhá redukovat chaos a eliminovat zbytečné rušivé vjemy. Když je náš prostor dobře organizovaný, je pro nás snazší najít věci, které potřebujeme, a soustředit se na plnění úkolů, čímž ušetříme spoustu času.

Jaký je účel declutteringu? Výhody úklidu vašeho bytu pomocí procesu jakým je decluttering

Vyklízení bytu. Proč je to tak běžné?

Univerzálnost tohoto trendu je dána četnými výhodami, které decluttering přináší. Kromě zjevných výhod souvisejících s estetikou a pořádkem má vyklízení prostoru pozitivní dopad na naši pohodu a míru stresu. Ve společnosti, která prosazuje široce chápaný konzum, je snadné do něj propadnout, a proto se doktrína „méně je více“ stává skutečnou doménou života. Stále více lidí si začíná uvědomovat, že mít méně, ale hodnotnějších předmětů může přinést větší spokojenost a celkový klid.

Druhým, ale neméně důležitým důvodem je rostoucí ekologické povědomí. Vědomí potřeby snižovat množství produkovaného odpadu a péče o přírodní prostředí znamená, že se stále více lidí snaží omezit nadměrnou spotřebu selektivním a vědomým nakupováním a pravidelným vyklízením prostoru od nepotřebných věcí.

Vyklízení bytu. Proč je to tak běžné?

Tipy na vyklízení aneb jak začít s úklidem a jak si uspořádat prostor?

Během procesu vyklízení je důležité stanovit si konkrétní cíle a strategie, kterých chceme dosáhnout. Prvním krokem může být zaměřit se na jednu místnost a důsledně v této oblasti pracovat. Rovněž stojí za to stanovit kritéria pro třídění věcí, rozhodování o tom, co zůstane, co by se mělo vyhodit, co lze darovat a co lze renovovat nebo recyklovat. Při plánování vyklízení je také na místě zvážit, jaké další prvky mohou být potřebné, jako je nová šatní skříň, další uložné boxy nebo organizéry.

Začněte decluttering jednoduchými věcmi

V první řadě začněte s povrchovým úklidem, vyneste poškozené a nepotřebné věci. Vyhoďte staré noviny, prázdné obaly, použité propisky a další věci, které pro vás již nemají hodnotu. Vyberte si oblečení, které už nenosíte nebo neodpovídá vašemu životnímu stylu. Darujte je nebo prodejte. Tím uvolníte místo a zorganizujete prostor ve vaší šatní skříni. Méně je více – to platí i pro interiérový design. Různé lapače prachu nejen přitahují prach, ale také zaneřádí prostor a vytvoří tak nevzhlednou dekoraci. Vyplatí se začít s úklidem z méně náročných místností a plynule přejít do náročnějších prostorů. Tento přístup umožňuje procvičit si tento proces a získat sebevědomí, což usnadní další práci a efektivní úklid.

Správná organizace prostoru – jak věci třídit?

Používání různých organizačních metod, využití prostorných šatních skříní a regalů, kartonů, krabic a organizérů, stejně jako segregace předmětů podle barvy, typu nebo frekvence použití, pomáhá udržovat pořádek a snadno najít potřebné věci. Prostor ve skříních a policích se vyplatí uspořádat podle kategorií předmětů, jako je oblečení, doplňky, knihy atd. Usnadní vám to nalezení toho, co v danou chvíli potřebujete. Různé organizéry nebo větší kartonové krabice vám umožní oddělit menší zóny v prostoru. Pro označení obsahu kartonů a krabic je dobré používat štítky. To vám usnadní hledání položek, aniž byste museli krabice otevírat.

Jak se zbavit nepotřebných věcí a předmětů, které si zaslouží druhý život

Uspořádání věcí je jedna věc, ale při plánování důkladného úklidu domácnosti stojí za zvážení, co s nepotřebnými věcmi? Existuje několik možností. Prodej je skvělý způsob, jak se zbavit nepotřebných věcí a přivydělat si. Dalším řešením je darovat tydle věci potřebným. Pokud jsou předměty v dobrém stavu a vhodné k dalšímu použití, vyplatí se je darovat příslušným charitativním organizacím. Pokud jsou předměty nevhodné k použití nebo jsou rozbité, měly by být zlikvidovány podle obecných zásad třídění a likvidace odpadu, elektronického odpadu nebo objemného odpadu.

Tipy na vyklízení aneb jak začít s úklidem a jak si uspořádat prostor?

Uspořádání koupelnových skříněk a úklid koupelny

Při uspořádání koupelnových skříněk byste se měli soustředit především na kosmetiku, čisticí prostředky a domácí chemii, které se tam běžně vyskytují. Vyhazování prošlých výrobků a pravidelné třídění zajistí, že ve vaší koupelně budou pouze věci, které potřebujete. Dobře uspořádané skříňky a police usnadní každodenní používání koupelny a také ji pomohou udržet v čistotě.

Uspořádání koupelnových skříněk a úklid koupelny

Wardrobe decluttering, tedy vyklízení šatníku

Vyklízení šatníku je proces, který vám umožní uspořádat si prostor a efektivně spravovat oblečení a doplňky ve vašem šatníku. Důležité je zbavit se oblečení, které je obnošené, nesedí nebo je dlouho nenošené. Pokud již byla provedena počáteční segregace, měli byste přistoupit k jeho uspořádání. K udržení pořádku mohou být užitečné organizéry nebo koše. Vyplatí se trvale systematizovat způsob segregace a uspořádání věcí v šatníku, např. podle barevného schématu nebo podle frekvence nošení, což usnadní sestavování každodenních outfitů.

Wardrobe decluttering, tedy vyklízení šatníku

Vyklízení domu a jarní úklid garáže

Jaro je vhodná doba na úklid nejen vašeho domova, ale i garáže. Je to dobrá příležitost k obnovení pořádku a funkčnosti tohoto prostoru. Začněte pečlivým přezkoumáním všech položek a zařízení a také jejich údržby a případných oprav, abyste se rozhodli, co je skutečně potřeba a co lze zlikvidovat. Garáž nebo zahradní přístřešek je místem, kde je spousta věcí, které může být někdy těžké najít. Na pomoc přicházejí boxy na nářadí, skladové regály a dílenské organizéry, které vám umožní uspořádat drobné předměty a větší nářadí. Takový důkladný úklid garáže zvýší její užitečnost a zajistí, že v ní najdete místo nejen pro své auto, ale také pro zahradní nářadí a techniku.

Vyklízení domu a jarní úklid garáže

Kolik stojí profesionální služba declutteringu?

Náklady na vyklízení a odstranění nepořádku se mohou lišit v závislosti na několika faktorech, jako je lokalizace, velikost domu či bytu a rozsah práce. V průměru se ceny pohybují od několika tisíc korun za hodinu. Některé společnosti nabízejí balíčky služeb, které mohou zahrnovat další činnosti, jako je organizace prostoru, recyklace nebo přeprava nepotřebných věcí. Vyplatí se probrat nabídku více společností, porovnat ceny a najít tu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Zpět