Design, který potěší vaše smysly

02.12.2024

Již dávno je známo, že správný design upoutá pozornost, a pokud správně ovlivníte smysly a okolí, budou se hosté u vás doma cítit výjimečně dobře. Interiéry vyznačující se vynikající kvalitou a promyšleným designem ovlivňují nejen zrak, ale i chuť, čich a sluch uživatelů. Jak tedy zařídit interiér vašeho obývacího pokoje, kuchyně, ložnice nebo koupelny tak, aby hýčkal vaše smysly a aby se všichni v prostoru, který jste navrhlí, cítili dobře? Naštěstí existuje několik chytrých způsobů, jak toho dosáhnout, se kterými vás seznámíme níže. Podívejme se, jaké nástroje používají designéři, aby oslovili smysly, a jaký to má dopad na uspořádání prostoru a nákup nábytku do obývacího pokoje.

Design, který potěší vaše smysly


V tomto článku:

1. Trendy, které budou hýčkat vaše smysly – barvy, které vytvoří nevšední dojmy

2. Dokonale nedokonalý? Tvary a motivy, které si vaše smysly zaslouží

3. Minimalismus, harmonie, příroda – jaké materiály zde budou fungovat nejlépe?

4. Symfonie přírody ve vhodných vůních - večerní relax s použitím správných vůní, nebo třeba den plný krásných vůní? Domov plný vůní!

5. Světlo ve službách vašich smyslů – sójová svíčka nebo obyčejná lucernička?



Trendy, které budou hýčkat vaše smysly – barvy, které vytvoří nevšední dojmy

Barva je jedním z nejdůležitějších nástrojů, které má návrhář k dispozici – takže ji můžete použít i vy. Barvy ovlivňují naše emoce a mohou zcela změnit způsob, jakým daný interiér vnímáme. Jak to vypadá v praxi?

Teplé barvy pohovek do obývacího pokoje - červená, oranžová, žlutá - dodají vašemu interiéru pocit útulnosti a tepla, zároveň dodatečně oživí a povzbudí k aktivitě, zatímco studené odstíny rohových sedacích souprav do obývacího pokoje - fialová, modrá, zelená - mají uklidňující a relaxační účinek, jsou výrazem elegance, ale i odstupu. Barvy mají také kulturní a symbolický význam, jak jistě víte, že červená je spojena s vášní a láskou a modrá s prestiží a královskou krví. Barvy mohou mít také nejednoznačný či spíšé velmi různorodý význam. Například v západní kultuře je bílá symbolem čistoty, modernosti a nové cesty, ale na východě je spojena především se smutkem.

Vědomé použití barev učiní váš interiér jedinečným. Přizpůsobte vhodné barvy zvolenému stylu a jeho předpokladům a vytvořte oku lahodící uspořádání použitím nejen různých barev, ale také různých odstínů.

Trendy, které budou hýčkat vaše smysly – barvy, které vytvoří nevšední dojmy

Dokonale nedokonalý? Tvary a motivy, které si vaše smysly zaslouží

Naše oko rozeznává nejen barvy, ale i tvary a motivy. Toto je další nástroj, který stojí za to při navrhování interiéru zvážit. Své smysly a okolní svět můžete nasměrovat k odpovídajícím zážitkům pomocí organických, jemných linií a oblých tvarů konferenčních stolků nebo naopak vytvářením ostrých úhlů a geometrických tvarů vitrín a regálů. První řešení je ideální pro styly odkazující na přírodu a klasická řešení, zatímco druhé je základem pro módní, moderní aranžmá a dravější stylizaci.

Psychologie tvarů sice není tak rozsáhlá jako psychologie barev, ale pokud má váš obývací pokoj upoutat hosty, je dobré vědět, jaké tvary navozují klid a jaké zdůrazňují moderní minimalismus.

Dokonale nedokonalý? Tvary a motivy, které si vaše smysly zaslouží

Minimalismus, harmonie, příroda – jaké materiály zde budou fungovat nejlépe?

Smysl pro hluboké cítění, tedy kinetický smysl, nám umožňuje určit naši pozici ve světě. Překvapivě je v interiérovém designu důležitý i pocit hlubokého citu! Vhodné uspořádání nábytku, jeho barvy, ale i materiály, ze kterých je vyroben, podporují pohodu všech vašich hostů a komfort pohybu v obývacím pokoji je nutí se k vám často vracet.

Přírodní materiály jsou samozřejmě považovány za přátelské ke smyslům. Oceníte proto stoly do obývacího pokoje z přírodního dřeva, keramické výrobky neregulárních tvarů (protože nepravidelné tvary jsou jedinečné a zajímavé) a bavlněné deky. Hra může zahrnovat nejen materiály, ale také strukturu těchto materiálů. Harmonii přírody navádějí v interiéru spíše porézní nepravidelné povrchy.

Přírodní materiály se často používají v japonských, naturalistických nebo boho stylech aranžmá.

Minimalismus, harmonie, příroda – jaké materiály zde budou fungovat nejlépe?

Symfonie přírody ve vhodných vůních - večerní relax s použitím správných vůní, nebo třeba den plný krásných vůní? Domov plný vůní!

Prostorová aromaterapie je činnost, která stimuluje čich. Krásná vůně u vás doma povzbudí hosty k návštěvě a zpříjemní vám večerní relax. Minimalismus harmonie přírody v tomto případě znamená použití přírodních vůní. Vůně vašeho domova je nesmírně důležitá, chcete-li nejen provádět prostorovou aromaterapii, ale také udělat interiér jedinečným a útulným.

Symfonie přírody ve vhodných vůních - večerní relax s použitím správných vůní, nebo třeba den plný krásných vůní? Domov plný vůní!

Světlo ve službách vašich smyslů – sójová svíčka nebo obyčejná lucernička?

Interiéry, které vynikají svou kvalitou, se vyznačují nejen vhodným stylem interiérového designu (japonský, skandinávský, boho nebo minimalistický styl) ale také i osvětlením vhodně zvoleným pro konkretní styl aranžmá. V tomto případě bude důležitý nejen design a tvar lampy, ale také barva osvětlení. Teplé světlo bude fungovat lépe, pokud je váš obývací pokoj uspořádaný v klasickém stylu, a studené nebo neutrální barvy světla – pokud jste se rozhodli pro minimalismus v interiéru.

Zpět