Digestoř nebo pohlcovač pachů co je lepší?
Mnoho lidí používá termín digestoř a pohlcovač pachů zaměnitelně. Mezitím se jedná o domácí spotřebiče, které plní podobnou funkci odsávání páry a vlhkosti ven z místnosti, ale liší se způsobem práce a montáže. Jak zjistit, který z nich zvolit při dokončování nebo rekonstrukci kuchyně? Rozhodnutí při výběru je třeba učinit s ohledem v první řadě na dostupnost ventilačního systému.
Digestoř s odsavačem par (odsavač v režimu odsávání, odsavač) pracuje v otevřeném okruhu, to znamená, že musí být napojen na odtah do komína (nejčastěji kouřovod), aby byl vzduch odváděn mimo místnost.
Pohlcovač je oproti tomu kuchyňský spotřebič, který není nutné napojovat na vzduchotechnické potrubí s odtahem, protože pracuje v uzavřeném okruhu. K filtraci se používá uhlíkový filtr. Uhlíkové filtry obsahují aktivní uhlí, které pohlcuje nepříjemné pachy.
Je nutné podotknout, že všechny digestoře mají navíc tukový filtr, který pohlcuje mastnotu, aby se nedostala do ventilačního potrubí. V případě recirkulačních digestoří vzduch je čištěn pomocí uhlíkového filtru. Je zbaven od pachů a vrací se čistý do místnosti. Důležité je, že i klasické digestoře se dají používat v režimu pohlcovače – za předpokladu, že jsou v nich instalovány uhlíkové filtry a že je uzavřen přístup k vnější ventilaci.
V tomto článku:
1. Kdy vybrat pohlcovač pachů neboli recirkulační digestoř?
2. Jaké jsou nevýhody použití pohlcovače pachů neboli recirkulační digestoře?
3. Digestoř – proč byste ji měli instalovat?
4. Na co je potřeba pamatovat při rozhodování o připojení digestoře v kuchyni?
Kdy vybrat pohlcovač pachů neboli recirkulační digestoř?
V první řadě je instalace kuchyňského recirkulačního digestoře jediným řešením v případě bytů v panelových domech a rodinných domech, které nemají samostatné odvětrávací potrubí. K používání recirkulační digestoře potřebujete pouze přístup k elektrické síti. Digestoř je možné tedy nainstalovat do každé kuchyně. Nemusíte se bát nutnosti ji instalovat do místnosti pod strop, potrubí pro odsávání vzduchu. V tom případě čištění vzduchu bude probíhat pomocí uhlíkového filtru.
Pro pasivní domy jsou vhodné jak digestoř, tak recirkulační digestoř. Rezignace z ventilačního potrubí umožňuje snížit spotřebu elektřiny. Jak? Interiéry lze ohřát pomocí teplého vzduchu uvolněného při pečení či vaření a vyčištěného pomocí uhlíkového filtru.
Jaké jsou nevýhody použití pohlcovače pachů neboli recirkulační digestoře?
Samotné kuchyňské pohlcovače pořiďte levněji, ale musíte počítat s dalšími výdaji souvisejícími s provozem, jako je nutnost výměny uhlíkových filtrů v digestoři. Nové uhlíkové filtry je vhodné měnit minimálně jednou ročně (za předpokladu pravidelného používání), jinak se jejich výkon a účinnost výrazně sníží. Alternativním řešením je pořízení hliníkových nebo ocelových filtrů, které stačí jen pravidelně čistit. Jejich cena je ovšem mnohem vyšší.
Vzhledem k tomu, že pohlcovač neboli recirkulační digestoř neodvádí vlhkost ven z budovy a uhlíkový filtr tlumí chod motoru, je vysoká pravděpodobnost tvorby kondenzace páry uvnitř místnosti při vaření. Pára se usadí v místnosti na površích, jako jsou keramické dlaždice, okenní tabule nebo stojací kuchyňský nábytek (zvlášť náchylné k poškození jsou závěsné kuchyňské skříňky a kuchyňské skříňky stojící v blízkosti varné desky). Nadměrná vlhkost může také způsobit růst těžko odstranitelných plísní nebo hub na stěnách a stropech. Je třeba proto místnost pravidelně větrat.
Vzhledem k tomu, že uhlíkové filtry jsou nasazeny na sací turbíně, musí nasávaný vzduch překonat tuto bariéru a každá další vrstva způsobí, že pohlcovač či recirkulační digestoř pracují hlasitěji než digestoř připojená k síti. Hlučnost v místnosti je proto větší. Nezapomínejte také na to, aby pohlcovač zapínat před začátkem každého vaření, aby tukový filtr pohltil mastnoty a vypínat jej až za nějakou dobu po skončení vaření – zvýšíte tím výkon a účinnost odstraňování pachu ze vzduchu a samotný uhlíkový filtr bude mít delší životnost.
Digestoř – proč byste ji měli instalovat?
Digestoře s odtahem – kromě toho, že slouží k odsávání páry a pohlcování zápachů, můžete využívat i k účinnému čištění vzduchu od prachu, roztočů a dalších zdraví škodlivých mikroorganismů. A co víc, správná instalace digestoře nejen zabrání kondenzaci páry během vaření, ale také odvede přebytečnou vlhkost, která může poničit kuchyňské skříňky.
Práce a výkon digestoří je velmi efektivní a jejich obsluha rychlá. Odhaduje se, že digestoř napojená na vzduchotechnické potrubí provádí 4x přesnější filtraci než pohlcovač (jeho účinnost klesá o 80 % i při použití uhlíkových filtrů). Tedy není možné, že by výkon digestoře a filtru nezvládl odsávání velkého množství vzduchu. Digestoř může mít led osvětlení, které tak můžete využít pro dodatečné osvětlení pracovní plochy na kuchyňské lince.
Přestože cena digestoře je vyšší než pohlcovače bez odsavače par, negeneruje náklady spojené s jejím používáním. K pohlcovači lze samozřejmě dokoupit uhlíkový filtr, ale není to nutné, navíc ten zvyšuje hlučnost zařízení.
Použití digestoře má ještě jeden pozitivní vedlejší efekt – ochlazuje interiér kuchyně tím, že odvádí teplo vznikající při vaření. Díky tomu, že vzduch je chladnější, co znamená, že pro toho, kdo stojí u sporáku, je vaření mnohem příjemnější.
Na co je potřeba pamatovat při rozhodování o připojení digestoře v kuchyni?
Instalace digestoře je efektivním řešením pouze pokud domy či byty mají přístup k nezávislému ventilačnímu potrubí. Kromě toho bude správná úroveň ventilace zajištěna pouze tehdy, když má dostatečně velký průměr - u prostorných kuchyní nebo kuchyní otevřených do obývacích pokojů by měl mít průměr potrubí digestoře pro správné odsávání alespoň 15 cm. Alternativou může být instalace uhlíkových filtrů, díky kterým se vyčištěná část vzduchu vrací zpět do místnosti a zbytek jde ven.
Digestoř by neměla být instalována, pokud má kuchyně instalaci, která odvádí výpary do výfukového potrubí, jako je krb nebo plynová varná deska. Proč? To může vést ke zpětnému proudění zplodin do interiéru bytu či domu a to vést i k otravě členů domácnosti. V této situaci je nutné mít samostatné potrubí pro digestoř. Můžete také vést potrubí stěnou a jeho ústí uzavřít kovovou mřížkou nebo elektronickým ventilem, který se otevře při každém spuštění digestoře.
Velká vzdálenost mezi zařízením a komínem může také ztížit instalaci digestoře. Musíte pak instalovat dlouhou trubku, která je na pohled neestetická. Naštěstí existuje několik osvědčených způsobů, jak ji skrýt - nejjednodušší je zakrýt potrubí sádrokartonem nebo vyrobit podhled, který stále častěji zdobí moderní kuchyně a další místnosti. Do podhledu lze navíc instalovat led osvětlení, co bude mít nejen praktický ale i estetický účinek.
Na výběr jsou různé typy digestoří: mimo jiné stropní, komínové, nástěnné, ostrůvkové a podskříňkové. Každá z nich vyžaduje připojení k ventilačnímu potrubí, ale může pracovat i s uhlíkovými filtry. Liší se však způsobem montáže, vzhledem, velikostí a úrovní výkonu.
Jak vidíte, v rozhodnutí zdali vybrat typ zařízení, jakým je digestoř či pohlcovač nejde jen o individuální preference, ale o reálné možnosti domu či bytu. Obecně platí, že je lepší volit digestoř s odsavačem. Pokud to neumožňuje dostatečný přístup k samostatnému ventilačnímu potrubí – pak musíme pořídit pohlcovač a k němu vhodný filtr. V tomhle případě je to jediný možný typ zařízení. V obou případech je dobré vzít v ohled výkon a hlučnost zařízení. Nežádoucí vůně by měla zmiznout, a proto je potřeba přizpůsobit výkon zařízení velikosti místnosti. Samozřejmostí by mělo být i vestavné led osvětlení či jiný než led typ osvětlení. Tak bude vaření a příprava jídla mnohem pohodlnější. Dnes najdete na trhu různé typy zařízení, u kterých můžete výkon a design přizpůsobit svým potřebám a celkovému aranžmá kuchyňských prostorů. Pokud hledáte něco více, než je jen funkční digestoř, ale zároveň i designový doplněk do vašeho interiéru, podívejte se ještě dnes na nabídku našeho internetového obchodu v kategorii vybavení kuchyně. Naše bohatá nabídka vyhoví i těm nejnáročnějším požadavkům!
NECHTE SE INSPIROVAT!
Moderní nebo klasická - cesta k elegantní kuchyni
Kuchyň a skandinávský styl - jak zařídit interiér? 5 tipů