Dům ve stylu stodoly - neobvyklý design interiéru

10.12.2024

Moderní a jistě originální design domu ve stylu modern stodoly si získává stále větší uznání mezi lidmi, kteří hledají útulné a přírodní uspořádání. Návrhy takových domů čerpají inspiraci ze starých venkovských hospodářských budov, ačkoli tento návrh domu ve stylu stodoly je moderní a přizpůsobený životu lidí, nikoli zvířat. Interiér domu ve tvaru stodoly se vyznačuje jednoduchými tvary, přírodními materiály a otevřenými prostory.

Novým trendem současného stavitelství se stává moderní jednopodlažní nebo patrová budova ve stylu stodoly. Moderní stodola je typ stavby, která k nám přišla ze Západu, ale rychle si získala značné uznání. Jaké jsou vlastnosti stavby a interiéru typu stodola? Jak takové místnosti zařídit a jaké prvky je nejlepší zahrnout do uspořádání moderního bydlení ve tvaru stodoly? I když nám při zařizování může pomoci hotový návrh, rozhodně se vyplatí vědět, jaké moderní prvky stavby typu stodola lze vyzdvihnout prostřednictvím chytře vybraných povrchových úprav, nábytku a doplňků.

Dům ve stylu stodoly - neobvyklý design interiéru


V tomto článku:

1. Charakteristika budovy typu stodola - jak důležité jsou otevřené prostory? Podívejte se na příklady!

2. Jaké materiály se používají pro vnitřní úpravu? Moderní design domu stodoly

3. Snadné zařízení interiérů ve venkovním stylu - nápady a inspirace. Jak zařídit interiér a jaký nábytek vybrat?

4. Dům typu stodola v moderním provedení – jaké vybrat osvětlení do takových interiérů?

5. Jak důležitá je terasa nebo veranda?



Charakteristika budovy typu stodola - jak důležité jsou otevřené prostory? Podívejte se na příklady!

Když přemýšlíme o zajímavém uspořádání moderní stodoly, ne nadarmo se nám vybaví velký, otevřený prostor uvnitř velké budovy. Interiéry budovy ve stylu moderní stodoly se vyznačují otevřeným prostorem a velkýmí místnostmi, nerozdělenými žádnými stěnami. Zaměřme se na prostornost a prosvětlené prostory. Multifunkční místnosti jsou zde dokonalým příkladem. Umístění konkretních místností je třeba pečlivě zvážit v průběhu navrhování, protože domy tohoto typu je často obtížné upravit později.

Jak zařídit dům typu stodola? Montovaný dům ve stylu stodoly nebo dům přestavěný ze skutečné stodoly? Interiérové inspirace

Interiér domu typu stodola se také vyznačuje vysokými stropy a obrovskými okny, často pokrývajícími celou výšku stěn. Montovaný nebo modulový dům typu stodola stejně jako rámový dům ve tvaru stodoly, jsou projekty postavené od nuly s ohledem na taková řešení. Jednopodlažní dům ve tvaru stodoly je běžnější než dvoupatrový dům.

Lze najít dokonalý návrh a design domu, stačí jen dobře hledat. Zajímavé ukázky návrhů domů nám představí příslušné firmy a inspiraci pro uspořádání interiérů můžete čerpat z tohoto článku.

Funkční návrh domu moderní stodoly. Vyplatí se zvolit takové řešení?

Otevřené prostory v interiéru takového domu umožňují snadnou kombinaci funkcí různých místností. Pokud chceme dům s otevřenou dispozicí, taková stavba může být trefou do černého!

Charakteristickou vlastností domu typu stodola jsou verandy a velké terasy. Oblíbené jsou také mezipatra. Velký dům ve tvaru stodoly dokonale zapadá do malebné, venkovské krajiny. Fasáda takového domu je často dřevěná nebo má hladkou omítku.

Charakteristika budovy typu stodola - jak důležité jsou otevřené prostory? Podívejte se na příklady!

Jaké materiály se používají pro vnitřní úpravu? Moderní design domu stodoly

Stavba domu typu moderní stodola nám umožňuje vytvořit pro nás dokonalé místo na bydlení. Pokud máme zájem o takovou výstavbu, měli bychom si také zjistit, jaké materiály lze použít k dokončení interiéru. Hotový dům se totiž musí dokončit a následně vybavit.

Můžeme si vybrat z různých stylistických inspirací. Moderní stodola v minimalistickém stylu je moderní verzí takového projektu, atraktivně však budou vypadat i tradičnější řešení. Velký prostor uvnitř takového domu je především místem pro použití přírodních materiálů. Použijte tedy především dřevo, ale také beton, kov a sklo.

Příklady realizace - bude vhodné do takového interiéru použít dřevo?

Přírodní dřevo je perfektní volbou pro dokončení domu ve stylu stodoly. Moderní návrhy, dokonce i ty nejmódnější a minimalistické, stále používají dřevo jako povrchovou úpravu na stěny, podlahy a pro výrobu nábytku - koneckonců je to univerzální a nadčasový materiál, a také ideální pro dům ve stylu moderní stodoly. Zvolte tedy dřevěné podlahy do interiéru. Ideální jsou podlahové palubky z dubového dřeva, pokud je však jejich cena příliš vysoká, zvolte levnější druh dřeva. Pokud jde o výběr barvy a vzoru, široká nabídka dřevěné podlahy Barlinek může výrazně usnadnit výběr.

Zajímavé je, že moderní energeticky úsporný dům typu moderní stodola využívá nejen klasická řešení z hlediska přírodních materiálů, ale i technologické novinky, např. v oblasti vytápění. Instalace podlahového vytápění je proto v takových domech velmí populární, proto při nákupu dbejte na to, aby podlaha, kterou si vyberete, byla určena pro podlahové vytápění – to vám umožní vytvořit funkční uspořádání ve stylu moderní stodoly.

Nejlepší návrh domu ve tvaru stodoly - jaké dokončovací materiály stojí za to přidat do návrhu?

Chceme-li moderní uspořádání, budou beton a sklo dokonalé. Kov používáme především v případě, že chceme interiéru dodávat industriální charakter. Materiály by měly být v tlumených barvách. Co se volby barev týče, je zde skvělé se inspirovat skandinávským stylem nebo industriálním stylem aranžmá interiérů.

Jaké materiály se používají pro vnitřní úpravu? Moderní design domu stodoly

Snadné zařízení interiérů ve venkovním stylu - nápady a inspirace. Jak zařídit interiér a jaký nábytek vybrat?

Interiér domu ve stylu moderní stodoly by nebyl plně funkční bez vhodného nábytku a vybavení. Jak zařídit obývací pokoj, ložnici nebo koupelnu? Nejlepší je zvolit jednoduchý, funkční nábytek z masivu. Takové modely se budou dobře kombinovat se surovými a přírodními dokončovacími materiály. Nábytek múže být sériově vyráběný, ale pokud chceme, aby byl interiér domu typu stodola jedinečný, měli bychom volit ručně vyráběný nábytek.

Z čeho postavit dům a jak vybavit interiér? Loftový nábytek do domu ve stylu moderní stodoly

Loftový nábytek je také častou volbou do domů ve stylu moderní stodoly, zejména pokud jde o zařizování koupelen nebo kuchyní. Tato řešení také dobře fungují, pokud chceme vybavit menší dům.

Pro aranžmá je stejně vhodný rustikalní styl nebo venkovský styl – i v těchto případech rozhodně volte dřevěný nábytek, nejlépe ten natřený na bílo. Příklady takových aranžmá ukazují, že takové stylizace používají často i různé atmosférické doplňky a textilie z přírodních materiálů.

Doplňky a dekorace do domu ve stylu moderní stodoly – na co se soustředit?

Protože mluvíme o doplňcích, pojďme toto téma dále rozvést. Doplňky a dekorace jsou neodmyslitelným prvkem vybavení každého interiéru. Pokud jde o designové bydlení ve stylu stodoly, můžeme zvolit jak minimalistické doplňky, to v případě moderního aranžmá, nebo pro rustikální dekorace v případě klasické stylizace. Vyzdobme si svůj dům se vkusem a nezapomínejme na funkce konkretních interiérů. Nejlepší návrh je ten, který zahrnuje dobré plánování, kreativitu a solidní provedení.

Snadné zařízení interiérů ve venkovním stylu - nápady a inspirace. Jak zařídit interiér a jaký nábytek vybrat?

Dům typu stodola v moderním provedení – jaké vybrat osvětlení do takových interiérů?

Osvětlení je důležitou otázkou, nejen v případě domu moderní stodoly, proto mu věnujeme celou kapitolu našeho článku. Ať už jsme se rozhodli pro montovaný dům, rámový dům nebo třeba rekonstrukci opravdové staré stodoly, osvětlení by mělo být správně naplánováno. Vzhledem k tomu, že domy stodoly mají typické vysoká okna, umělé osvětlení může být omezené a jeho hlavním účelem pak bude vytvořit místo pro práci a odpočinek ve večerních a nočních hodinách.

Hotový návrh domu a výběr osvětlení

Vysoké místnosti vyžadují zvláštní pozornost v otázce osvětlení. Určitě se vyplatí pořídit si různé typy svítidel: závěsná svítidla, stropní svítidla, nástěnná svítidla a stojací lampy. Nezapomeňte přidat také atmosférické bodové osvětlení, které zvýrazní architektonické detaily nebo zajímavé architektonické prvky budovy.

Dům typu stodola v moderním provedení – jaké vybrat osvětlení do takových interiérů?

Jak důležitá je terasa nebo veranda?

Neodmyslitelným prvkem moderního domu ve stylu stodoly je terasa nebo veranda. Fungují jednak jako rozšíření obytné části, jednak jako místo pro odpočinek a společenská setkání. V ideálním případě jsou odděleny od interiéru domu velkými, prosklenými dveřmi.

Díky mnoha výhodám je design domu typu stodola stále oblíbenější. I přes jisté nevýhody tyto domy jsou velmi populární.

Jsou náklady na výstavbu domu moderní stodoly vysoké? Stavba od nuly je vždy nákladná investice a rekonstrukce staré stodoly na moderní obytnou budovu může také znamenat vysoké výdaje. Moderní energeticky úsporné domy však budou v budoucnu levnější na provoz, takže moderní návrhy domů se mohou z dlouhodobého hlediska ukázat jako vyhodné ekonomické řešení.

Zpět