Interiér kuchyně ve stylu botanic chic - místnost, které vládne příroda

22.09.2024

Botanic chic styl je mimořádně oblíbený trend v interiérovém designu, který si v posledních letech získává stále větší oblibu. Vyznačuje se především inspirací přírodou a využitím rostlin a přírodních materiálů. Pokud plánujete renovaci či osvěžení kuchyně a uvažujete o novém stylu aranžmá, kuchyně ve stylu botanic chic může být výbornou volbou.

V tomto článku si povíme o tom, jaké prvky a nápady lze použít k vytvoření interiéru kuchyně ve stylu botanic chic.

Interiér kuchyně ve stylu botanic chic - místnost, které vládne příroda


V tomto článku:

1. Rostliny aneb botanic chic styl v kostce

2. Přírodní materiály - atributy botanického stylu botanic chic

3. Barvy a vzory a rostlinná výzdoba kuchyně

4. Botanic chic styl v interiérech - osvětlení a doplňky

5. Oblíbenost stylu botanic chic a funkčnost kuchyně



Rostliny aneb botanic chic styl v kostce

Interiér kuchyně ve stylu botanic chic musí být naplněn zelení. Rostliny jsou zde hlavním dekorativním prvkem a tvoří nedílnou součást aranžmá. Můžete navštívit naše oddělení zahradnictví a zakoupit různé druhy hrnkových rostlin, jako jsou fíkusy, kapradiny, orchideje a sukulenty. Rostliny lze umístit na okna, police a dokonce je zavěsit na strop. Květiny ve vázách se k tomuto stylu také skvěle hodí a dodávají kuchyni svěžest a život.

Kuchyň je místem určeným hlavně k vaření a při přípravě jídel se často používají bylinky, a to nejen sušené, ale i čerstvé. V souladu se stylem botanic chic můžete kuchyň naplnit i bylinkami v květináčích. Díky tomu podtrhnete rostlinný dekor kuchyně a zároveň se zaměříte na praktickou stránku takových doplňků.

Zajímavou variací stylu botanic chic je botanic urban jungle - je to prostor naplněný rostlinami, kterému je vlastní použití surových materiálů a šetrné použití doplňků. Přítomnost živých zelených rostlin je v takovém interiéru nezbytná. Zeleň rostlin zdůrazňuje styl urban jungle a výrazně oživuje aranžmá. Rostliny nejsou prvkem doplňujícím aranžmá ve stylu botanic chic, ale hlavní součástí takového uspořádání.

V případě skromnějšího uspořádání ve stylu botanic chic se můžete vetšího množství živých rostlin vzdát, zvláště pokud nejste příliš zdatní zahradníci nebo nemáte zájem o pěstování hrnkových rostlin. Ani v tomto případě se nemusíte vzdávat uspořádání ve stylu botanic chic. Pamatujte však, že tento styl je styl plný zeleně, proto by se tato barva měla objevit na stěnách, nábytku nebo doplňcích.

Rostliny aneb botanic chic styl v kostce

Přírodní materiály - atributy botanického stylu botanic chic

Do kuchyně ve stylu botanic chic stojí za to zvolit přírodní materiály. Dřevo je zde klíčovým prvkem. Můžete si vybrat dřevěné pracovní desky, police, židle a stoly. Dřevo dodává interiéru teplo a útulnost a dokonale ladí s živými rostlinami.

Vyplatí se zde použít i další přírodní materiály. Na povrchovou úpravu stěn nebo podlah lze použít přírodní kámen, cihlu nebo terakotu, která podtrhne přírodní charakter kuchyně.

Na stěny si navíc můžete vybrat botanické motivy. Zajímavě mohou vypadat tapety v botanickém stylu, tedy ty s motivy listových rostlin. Tapety v botanic stylu do kuchyně by měly být odolné vůči vlhkosti a snadno se čistit, proto vybírejte vysoce kvalitní produkty. Stylu botanic chic inspirovaného motivy z přírody lze dosáhnout i použitím obkladů se vzory tropických zvířat, listů nebo tropické krajiny.

Pamatujte, že dřevo a zeleň spolu dobře ladí, proto se vyplatí vybírat dřevěný nábytek, zelené rostliny nebo textilie s motivem listů. Dřevěný nábytek také vypadá dobře na pozadí tapet s botanickými motivy.

Přírodní materiály - atributy botanického stylu botanic chic

Barvy a vzory a rostlinná výzdoba kuchyně

Kuchyně v botanickém stylu je obvykle zařízena v tlumených přírodních barvách. Zelená, hnědá, béžová a bílá jsou základní barvy, které by měly v tomto interiéru dominovat. Vzory související s přírodou, jako jsou listy, květiny nebo rostlinné motivy, lze použít na tapety, textilie a dokonce i keramiku. Je důležité, aby všechny barvy a vzory spolu ladily a vytvořily jednotné uspořádání.

Botanic chic styl inspirovaný rostlinnými motivy často využívá květinové vzory a motivy listnatých rostlin. Mohou se objevit ve formě malovaných šablonovaných vzorů nebo na tapetách.

Přírodní barvy zdůrazní inspiraci přírodou. Styl kuchyně v takových barvách bude také lahodit oku a aranžmá kuchyně zútulní. Zelená dodá interiéru útulný a oživující charakter a zemité barvy tlumený, elegantní vzhled.

Barvy a vzory a rostlinná výzdoba kuchyně

Botanic chic styl v interiérech - osvětlení a doplňky

V kuchyni v botanic chic stylu hraje důležitou roli osvětlení. Zkuste využít přirozeného denního světla odhrnutím závěsů a žaluzií. Pokud je to možné, umístěte do interiéru zrcadla nebo prvky odrážející světlo, abyste odrážející světlo optimálně využili. Ke stylu botanic chic se navíc perfektně hodí závěsná svítidla neobvyklých tvarů nebo stínidla z přírodních materiálů, jako je proutí nebo bambus.

Vyplatí se také zvolit vhodné doplňky a dekorace, tedy zajímavé atributy botanic chic stylu. Na stěny můžete pověsit obrazy nebo plakáty zobrazující rostliny nebo přírodní krajinu. Skvělým doplňkem bude váza s řezanými květinami na stůl. Nezapomeňte ani na textilie, jako jsou závěsy, ubrusy a polštáře, které lze ozdobit botanickými vzory. Dobře poslouží i materiály v zelené barvě.

Botanic chic styl v interiérech - osvětlení a doplňky

Oblíbenost stylu botanic chic a funkčnost kuchyně

Všechny tyto prvky botanic chic stylu by měly jít ruku v ruce s funkčností kuchyně. Nakonec je to místo, kde vaříte, přijímáte hosty a trávíte čas s rodinou. Proto se vyplatí postarat se o ergonomické uspořádání nábytku, promyšlená řešení úložných prostorů a vhodné vybavení kuchyně.

Kuchyň v botanickém stylu je harmonickým spojením přírody, funkčnosti a estetiky. Díky rostlinám, přírodním materiálům, tlumeným barvám a pečlivě vybraným doplňkům vytvoříte interiér, který dýchá přírodou a díky němuž bude trávení času v kuchyni opravdovým potěšením. Pokud sníte o svěžím, živém prostředí, tento styl uspořádání jistě splní vaše očekávání.

Pamatujte, že nejen kuchyň může být uspořádána v tomto stylu. Můžete si také vytvořit obývací pokoj v botanickém stylu, ložnici v botanickém stylu a koupelnu v botanickém stylu. Přírodu můžete pozvat prakticky do každé místnosti. Pokud máte multifunkční místnosti, může zajímavě vypadat kombinace několika stylů, například botanická kuchyně s jídelnou v boho stylu. Společné designové prvky, nábytek z přírodního dřeva, zelené rostliny a ekologická řešení zajistí, že vše bude vypadat atraktivně. Botanický styl je možné kombinovat mimo jiné s interiéry boho, loft a vintage.

Zpět