Jak bojovat s bolševníkem Sosnowského? Heracleum sosnowskyi

10.08.2024

Bolševník Sosnowski, zavlečený do Evropy v 50. letech 20. století, je extrémně invazivní rostlina. Původně byl zamýšlen jako krmná rostlina, ale jeho extrémně agresivní povaha a schopnost rychlého šíření způsobily, že se bolševník velkolepý rychle stal ekologickým i zdravotním problémem. Vyskyt bolševníku Sosnowského v domácí zahradě se může ukázat jako velmi nebezpečný, zvláště pokud je rostlina ponechána sama sobě. Také v místech, kde čas a zanedbávání umožnily jeho růst, musíme jednat efektivně a rychle.

Jak účinně bojovat proti bolševníku Sosnowského? Co je efektivní a co nefunguje vůbec? Jaké metody by měly být použity? To se dozvíme v článku níže.

Jak bojovat s bolševníkem Sosnowského? Heracleum sosnowskyi


V tomto článku:

1. Jak na bolševník Sosnowského? Pochopení biologie invazní rostliny

2. Jak účinně bojovat s bolševníkem Sosnowského?

3. Mechanické odstraňování rostlin – jak bojovat proti bolševníku Sosnowského?

4. Chemické metody aneb jak účinně bojovat proti bolševníku Sosnowského

5. Biologické metody boje s invazními rostlinami

6. Jak se chránit před výskytem obřího bolševníku na našem pozemku?



Jak na bolševník Sosnowského? Pochopení biologie invazní rostliny

Dobré porozumění nepřítele je klíčem k úspěchu v boji s ním. Proto, pokud máme zájem odstranit bolševník Sosnowského z naší zahrady, pozemku nebo rekreační oblasti, musíme vědět, jak se rostlina vyvíjí a žije. Bolševník Sosnowského, nazývaný také bolševník velkolepý (i když se jedná o dva samostatné druhy, kvůli své invazivnosti jsou často spojovány), je dvouletá invazní rostlina. V prvním roce života vytváří růžici listů a ve druhém roce se objevuje květní výhon, který může dosahovat až 4 metry výšky! Vzhled bolševníka Sosnowského je tedy působivý – podívejte se na fotografie prezentované v článku. Problém boje s rostlinou je v tom, že produkuje obrovské množství semen, která jsou navíc schopna přežít v půdě až několik let – tento způsob šíření rostliny výrazně ztěžuje boj proti bolševníku.

Za zmínku také stojí, že šťáva z bolševníku obsahuje furanokumariny, tedy sloučeniny, které při kontaktu s pokožkou způsobují vyrážky a puchýře, které v horších případech mohou zanechat i nevzhledné jizvy. Bolševník Sosnowski je proto nejen invazivní, ale také nebezpečná rostlina. Pokud si naše děti hrají na zahradě, určitě se nechtěné rostliny zbavte.

Jak rozlišit bolševník Sosnowského od bolševníku velkolepého - jak poznat rostliny?

Bolševník velkolepý a bolševník Sosnowského jsou si velmi podobné, liší se však především velikostí a celkovým tvarem. Bolševník velkolepý, u nás původní, je o něco menší a choulostivější než jeho invazní příbuzný.

Jak na bolševník Sosnowského? Pochopení biologie invazní rostliny

Jak účinně bojovat s bolševníkem Sosnowského?

Kombinace různých metod je klíčem k úspěchu Účinná kontrola bolševníku Sosnowského je možná, ale vymýcení rostliny vyžaduje vhodná opatření, hodně práce a trpělivosti. Kvůli vysoké invaznosti bolševníku Sosnowského se metody často kombinují, aby bylo dosaženo rychlejších a lepších výsledků. Proto se používají metody mechanické, chemické i biologické.

Měli bychom jednat, když se rostlina poprvé objeví v naší oblasti. Květenství bolševníku Sosnowského se objevují ve druhém roce, ale pokud jim nedovolíme vyvinout se, výrazně se nám usnadní práce a sníží se škodlivost bolševníku Sosnowského.

Bezpečnostní opatření při ničení semen a rostlin – jak důležitý je ochranný oděv?

Vzhledem k tomu, že popáleniny kůže způsobené bolševníkem Sosnowského jsou vážné a toxicita bolševníku Sosnowského je vysoká, je nutné při práci používat vhodnou ochranu těla tj. pracovní a ochranné oděvy. Bolševník Sosnowského je natolik nebezpečný, že byste se měli postarat nejen o pracovní obuv nebo ochranné rukavice, ale také o ochranu dýchacích cest a očí, protože rostlina může vylučovat silice, které dráždí sliznice. Proto budou nutné osobní ochranné prostředky.

Jak vypadá první pomoc při podráždění či popálení kůže bolševníkem Sosnowského? Toxické šťávy s furanokumariny bolševníka Sosnowského reagují s UV paprsky, proto je třeba místo popálení chránit před sluncem. Toxický účinek lze také minimalizovat omytím popáleného místa mýdlem a vodou. Pravděpodobně budete muset navštívit lékaře nebo pohotovost.

Jak účinně bojovat s bolševníkem Sosnowského?

Mechanické odstraňování rostlin – jak bojovat proti bolševníku Sosnowského?

Mechanická likvidace bolševníku Sosnowského spočívá především v ručním vykopávání rostlin a jejich kořenů rýčemi. Kořeny vykopejte do hloubky alespoň několika centimetrů. Je také možné seříznout kořeny. Kořeny bolševníku Sosnowského jsou velmi silné a mohou snadno vyrážet nové výhonky a prorůstat až 2 metry hluboko do země, takže samotný řez rostlin, výhonků a listů bolševníku Sosnowského nemusí stačit. K řezu výhonů použijeme benzínové sekačky na trávu, křovinořezy a elektrické nebo ruční zahradní nářadí. Sečení se provádí několikrát za sezónu, nejlépe před květem, aby se zabránilo tvorbě semen.

Vyhýbejme se však vypalování rostlin – oheň může být nejen neúčinný, ale i nebezpečný pro nás, když se nám vymkne kontrole. Nejúčinnějšími metodami je sekání a vykopávání kořenů. Nejúčinnější je provádět tyhle práce na podzim u jednoletých exemplářů. Mezi neobvyklé metody patří také méně známá a v domacích podmínkách spíše obvykle nepoužívaná, fotoabsorpční metoda a tepelná metoda.

Mechanické způsoby odstraňování rostliny jsou účinné zejména tam, kde je bolševníků málo, takže se ke každému exempláři snadno dostaneme. I tyto techniky vyžadují pečlivost a systematičnost, používají se tak dlouho, dokud invazní rostlina z našeho pozemku prostě nezmizí. Unavovat rostlinu, odstraňovat pupečníky, nutit rostlinu spotřebovávat zdroje a bránit ji v rozvoji jsou hlavními úkoly v boji s rostlinou.

Mechanické odstraňování rostlin – jak bojovat proti bolševníku Sosnowského?

Chemické metody aneb jak účinně bojovat proti bolševníku Sosnowského

Chemické metody odstranění bolševníku Sosnowského zahrnuje především použití herbicidů, selektivních i neselektivních. K likvidaci bolševníku Sosnowského se používá především herbicidy s obsahem glyfosátu (obvykle v dávkách 4,5-8 l/ha). Přestože je nedoporučují ekologové a inspekce životního prostředí, v boji mohou pomoci. Likvidace rostliny může vyžadovat použití chemického postřiku postřikovači několikrát během sezóny. Nižší dávky se používají na jaře a pozdní podzim, kdy má rostlina silně rozšířenou růžici, a vyšší dávky se aplikují na dospělé jedince, které jsou v klidu, tedy v pozdním podzimu.

Vzhledem k tomu, že podráždění či popáleniny způsobeny bolševníkem Sosnowského jsou nejen bolestivé, ale také časté, měly by být všechny práce prováděny s vhodnou ochranou těla – to budeme často zdůrazňovat, protože je to pro naše zdraví nesmírně důležité. Při chemickém boji a chemickém postřiku je nutná opatrnost a ohleduplnost – chemický postřik bude vždy škodit životnímu prostředí a bude mít obrovský dopad na přírodu, proto bychom měli prostředky používat opatrně, v souladu s doporučením výrobce a pokud je to možné, použijte nejprve jiné metody.

Chemické metody aneb jak účinně bojovat proti bolševníku Sosnowského

Biologické metody boje s invazními rostlinami

Hrozba bolševníku Sosnowského je velká, ale odpověď, kterou může nabídnout sama příroda, nám dává způsob, jak s tímto nezvaným hostem bojovat. Biologické metody zahrnují zavlečení přirozených nepřátel rostliny, hmyzu, patogenních mikroorganismů a virů, ale v současné době jsou tyto metody málo známé a prozkoumané, a proto obvykle nedostupné soukromým vlastníkům zahrad a pozemků.

Biologické metody však mohou zahrnovat hlubokou orbu a úplnou výměnu půdy v daném místě. Tyto ekologické metody se používají všude tam, kde chemické nebo dokonce mechanické metody nepřicházejí v úvahu - např. v Národních parcích. Na soukromých pozemcích se však mohou ukázat jako příliš drahé a méně účinné než mechanické a chemické metody.

Biologické metody boje s invazními rostlinami

Jak se chránit před výskytem obřího bolševníku na našem pozemku?

Přímý boj je důležitý, ale jak je známo, prevence je lepší než léčba. Likvidace bolševníku Sosnowského nebo velkolepého je proto také preventivním opatřením a rychlým zásahem při zjištění výskytu rostlin. Pokud však o něm nemáme dostatečné informace, bojíme se, co může způsobit nebo jsme jednoduše vyděšení a ohromení rychle rostoucí rostlinou, měli bychom využít služeb profesionálních společností, které nabízejí komplexní služby, jak se zbavit problému invazivní rostliny.

Výskyt bolševníku Sosnowského je závažný problém, který vyžaduje rychlé, ale také pravidelné a pečlivé jednání. Klíčem k úspěchu jsou nepochybně vhodné metody, sledování bolševníku Sosnowského a přizpůsobení činnosti ročnímu období a biologie rostliny.

Zpět