Jak esteticky zakrýt radiátor?

25.09.2025

Všichni chceme, aby naše byty a domy vypadaly esteticky a zároveň byly plně funkční. Z tohoto důvodu dbáme nejen na povrchovou úpravu stěn a podlah, moderní vzhled nábytku či funkčnost zařízení, ale také na drobné detaily – včetně vzhledu radiátorů. Estetické modely radiatorů lze zakoupit v našem obchodě, designové modely nejen vytopí místnosti, ale budou i skvěle vypadat. Ale co když je radiátor starý a instalace neumožňuje jeho výměnu za jiný model? Neznamená to, že musíme se smířit s nevzhledným radiátorem v interiéru!Estetický kryt na radiátor umožní jej schovat. Musí však být vyroben tak, aby se teplo mohlo stále volně šířit. Jak tedy skloubit elegantní vzhled radiátoru s nutností jeho maskování? Naštěstí existují chytrá řešení – pojďme se podívat, pro jaké řešení se můžeme rozhodnout.

Jak esteticky zakrýt radiátor?


V tomto článku:

1. Jak zakrýt radiátor – jak vypadá estetický kryt na radiátor?

2. Kryt na radiátor a další vybavení bytu - jak vypadají moderní kryty na radiátory?

3. Jak skrýt radiátor? Jaké barvy zvolit pro radiátor?

4. Jak skrýt radiátor? Estetické, funkční a efektivní zakrytí radiátoru



Jak zakrýt radiátor – jak vypadá estetický kryt na radiátor?

Kryty na radiátory mohou mít různé podoby a mohou být také vyrobeny z různých materiálů. Vybereme vhodnou variantu, přičemž dbejme na styl interiéru, ale především na to, aby byl kryt radiátoru funkční. Musíme pamatovat na to, že zakrytý radiátor musí propouštět dostatek tepla a kryt nebránil jeho šíření. Nestačí tedy radiátor jen zakrýt.

Maskování radiátoru na stěně - z jakých materiálů může být vyroben kryt na radiátor?

Hotové kryty na radiátory dodají radiátoru elegantní vzhled. Jedná se o produkty vytvořené speciálně pro maskování radiátorů. Patří zde modely ze dřeva, MDF, kovu nebo dokonce skla. Konstrukce má otvory, mřížky nebo je prolamovaná, tak aby kryt umožňoval volné proudění tepla. Pokud máme pokoj zařízený v minimalistickém stylu, kryt na radiátor v obývacím pokoji by měl mít také minimalistický design. Do klasických obývacích pokojů volte kryty radiátorů dekorativnějšího vzhledu.

Dřevěný kryt na radiátor vyrobený svépomocí

Dřevěný kryt na radiátor je jednou z možností, kterou můžeme zvolit. Konstrukce s dřevěnými lamely nebo konstrukce s ozdobným dřevěným rámem jsou možnosti, které dodají interiéru teplo a útulnost. Pokud máme v místnosti dřevěný nábytek, bude dřevěný kryt na radiátor krásně zapadat do celkového aranžmá.

Podobnou možností je kryt z MDF desky, jehož povrchová ůprava může mít dekor a barvu přírodního dřeva. Možností je tolik, že si snadno vybereme materiál a design, který se bude nejlépe hodit k našemu uspořádání. Dřevěné nebo MDF kryt na radiátor si můžeme vyrobit doma sami, pokud máme dostatek zkušeností a dovedností.

Kryt ze skla, zajímavý designový prvek

Pokud vám nevyhovuje dřevěná konstrukce, můžete se rozhodnout pro kryty na radiátor ze skla. Takové kryty se obvykle vyrábějí z tvrzeného skla. Pokud se rozhodneme radiátor zamaskovat skleněným krytem, získáme prvek, který interiéru dodá eleganci a lehkost. Sklo však vede teplo méně efektivně, proto je potřeba vybrat vhodnou konstrukci krytu.

Další kryty nebudou potřeba, pokud zvolíme designové radiátory, které vypadají esteticky a není potřeba je nečím maskovat.

Jak zakrýt radiátor – jak vypadá estetický kryt na radiátor?

Kryt na radiátor a další vybavení bytu - jak vypadají moderní kryty na radiátory?

Pokud chceme zakrýt hliníkový radiátor, ocelový nebo jiný radiátor a zároveň vyměnit nábytek nebo přestavět místnost, stojí za zvážení vestavení radiátoru do prvku vybavení. Instalace radiátoru pod parapet bude snazší, pokud na něm rovnou uspořádáte sedák s polštáři. Tento typ zakrytí radiátoru však musí být pečlivě naplánován, především s ohledem na funkčnost a vhodné proudění tepla.

Radiátor také můžeme zakomponovat do sestavy nábytku. Pokud se rozhodneme pro takové řešení , radiátor bude méně viditelný.

Kryt na radiátor a další vybavení bytu - jak vypadají moderní kryty na radiátory?

Jak skrýt radiátor? Jaké barvy zvolit pro radiátor?

Kryt na radiátor v ložnici nebo kryt na radiátor v obývacím pokoji může mít různý vzhled a při výběru hotového krytu na radiátor či výrobě takového prvku svépomocí, bychom měli především věnovat pozornost barvě provedení. V interiérech jsou radiátory většinou v tlumených barvách, podobné barvy mohou mít tedy i kryty.

Dobrým způsobem, jak zamaskovat radiátor, je jednoduše jej natřít vhodnou barvou. Chcete-li radiátor skrýt, natřete jej stejnou barvou, jakou jsou natřené stěny. Díky tomu ocelový radiátor splyne s pozadím a nebude nutné dodatečné maskování radiátoru pomocí krytu. Zajímavé je, že radiátor může být naopak tím prvkem, který bychom chtěli zvýraznit, takže můžeme uvažovat o jeho natření výraznější barvou.

Jak skrýt radiátor? Jaké barvy zvolit pro radiátor?

Jak skrýt radiátor? Estetické, funkční a efektivní zakrytí radiátoru

Kryt na radiátor do ložnice, obývacího pokoje, kuchyně nebo předsíně měli bychom použít takový, aby byl estetický, funkční a bezpečný. Nevhodný dřevěný kryt na radiátor může blokovat proudění tepla, proto jej dobře navrhněte nebo si kupte hotový model. Kryt na radiátor, který má mřížky, otvory nebo výřezy, bude snadněji rozvádět teplo.

Pamatujte, aby kryt neumisťovat příliž blízko radiátoru, jinak se teplo nejen špatně šíří, ale také se zahřívá kryt, což může vést k jeho rychlé deformaci nebo poškození. Dbejme také na to, aby pod krytem ponechat dostatek místa nejen pro radiátor, ale i pro příslušenství k radiátorům. Je potřeba nechat také svobodný přístup k ventilům a termostatům a estetické a funkční kryty na radiátory by to měly umožňovat.

Zpět