Jak na přesnou pokládku obkladů a dlažeb? Jaké vyrovnávací systémy použít?

08.10.2024

Rovnoměrné rozložení obkladů a dlažeb je důležitým krokem při pokládání dlaždic na podlahy, stěny nebo jiné povrchy. Zajištuje estetický vzhled a činí povrch stabilní a rovný. K vyrovnání dlaždic se obvykle používají specializované vyrovnávací systémy. Ty mohou být velmi jednoduché nebo trochu složitější, ale všechny pomáhají vyrovnat keramické obklady, dlažby nebo slinuté dlažby.

Vyrovnávací systémy pro přesnou pokládku dlažeb a obkladů jsou mezi našimi zákazníky oblíbené a rozhodně pomáhají při estetickém uspořádání dlaždic. Jaké produkty můžeme nabídnout? A jak je používat? Podívejte se s námi!

Jak na přesnou pokládku obkladů a dlažeb? Jaké vyrovnávací systémy použít?


V tomto článku:

1. Jak na rovnou pokládku obkladů a dlažby?

2. Jaké nivelační systémy si můžete koupit?



Jak na rovnou pokládku obkladů a dlažby?

Pokládání a nivelace dlaždic jsou důležité úkoly při jakýchkoli dokončovacích pracích. K dosažení estetického a trvalého efektu se vyžaduje přesnost a pečlivost. V těchto pracích jistě pomůžou jednoduché nebo profesionální vyrovnávací systémy pro pokládků dlaždic, ale stojí za to vědět, jaké kroky podniknout, aby to udělat správně. S vhodným vyrovnávacím systémem na obklady a dlažbu půjde práce hladce a rychle.

1. Příprava povrchu

Ujistěte se, že je podklad řádně připraven – měl by být čistý, suchý a bez nerovností. Pokud je podklad velmi nerovný, zvažte použití samonivelační hmoty nebo dodatečně vyrovnejte povrch stěn. Na nerovném povrchu bude vyrovnání dlaždic obtížné.

2. Výběr nivelačního systému

V našem obchodě je k dispozici mnoho různých vyrovnávacích systémů na obklady a dlažbu, jako jsou distanční křížky, distanční klínky, distanční spony a další. Vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím. Více o konkrétních nivelačních systémech vám řekneme níže.

3. Pokládka

Začněte pokládat dlaždice na vhodném místě, obvykle od středu místnosti. Naneste lepidlo na povrch rovnoměrně zubovou stěrkou nebo hladicí lžící.

Jak na rovnou pokládku obkladů a dlažby?

4. Umístění nivelačního systému

Umístěte komponenty vyrovnávacího systému mezi dlaždice v závislosti na zvoleném systému, abyste zajistili rovnoměrné rozestupy. Do mezer mezi dlaždice se vkládají distanční kříže, pod dlaždice se vkládají distanční klínky a na okraje dlaždic jsou umístěny distanční spony.

5. Nastavení výškové roviny

Pečlivě upravte výškovou rovinu dlaždic, dokud nedosáhnete rovnoměrného rozložení. Můžete použít vodováhu, abyste se ujistili, že dlaždice jsou vodorovné a nejsou žádné nerovnosti. Vodováhu na dlaždice příliš nepřikládejte, můžete dlaždice zbytečně přitlačit a narušit tak hladinu jako celek.

6. Pokračování v pokládce

Pokračujte v pokládání dalších řad dlaždic, opakujte kroky 4 a 5, dokud nedokončíte celý povrch. K pokládce dalších dlaždic použijte nové prvky vyrovnávacích systémů, neodstraňujte je z již položených dlaždic, dokud lepidlo dobře nezaschne.

7. Spárování

Po položení všech dlaždic a ujištění se, že jsou rovné, začněte se spárováním. Mezery mezi dlaždicemi vyplňte vhodnou spárovací hmotou.

Vyrovnávací systémy vám tak pomohou dosáhnout dokonale rovnoměrného uspořádání dlaždic a efekt bude estetický a pevný. Pamatujte, že v závislosti na vyrovnávacím systému mohou být některé prvky opakovaně použitelné, takže je můžete sundat a znovu použít při pokládání dalších řad dlaždic.

Jaké nivelační systémy si můžete koupit?

Existuje mnoho různých vyrovnávacích systémů na obklady a dlažbu, které jsou dostupné také v našem internetovém obchodě BauMax. Zde je několik běžných typů, které si můžete zakoupit:

Distanční kříže jsou jedním z nejčastěji používaných nivelačních systémů. Jsou to křížky z plastu nebo jiného tvrdého materiálu, které se vkládají do mezer mezi dlaždicemi. Pomáhají udržovat rovnoměrné rozestupy mezi dlaždicemi, jsou velmi snadno použitelné, a proto oblíbené při pokládce dlaždic svépomocí. Opakovaně použitelné.

Distanční klínky jsou klínky, které se zasouvají pod dlaždice, aby byla zajištěna nivelita dlaždic. Díky jejich použití všechny dlaždice na sebe přesně navazují a nevznikají výškové rozdíly ve spárách. Jsou velmi užitečné pro pokládku velkoformátových dlaždic, kde je důležité přesná nivelace. Opakovaně použitelné.

Distanční spony (šrouby): Distanční spony se umístí na okraje dlaždic a poté se pomocí speciálního klíče nebo nástroje utáhnou, čímž se mezi dlaždicemi vytvoří přesná rovina. Používají je profesionální obkládači a kutilové. Opakovaně použitelné.

Distanční klipy: Jedná se o klipy, které se umísťují mezi čtyři dlaždice v křížovém vzoru, aby byly dlaždice ve stejné rovině.

Laserové nivelační přístroje: Některé pokročilé nivelační přístroje používají lasery k promítání vodorovných a svislých čar, které pomáhají při přesném umístění dlaždic. Takové přístroje často používají profesionální společnosti.

Vyberte si nivelační systém, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a úrovni zkušeností. Některé systémy mohou být vhodnější pro amatéry (například kříže a klíny), zatímco jiné, pokročilejší, často používají profesionálové. Výběrem správného systému zajistíte precizní a profesionální obklady.

Zpět