Jak ochránit rostliny před zimou?

04.09.2024

Ochrana rostlin na zimu je důležitým postupem, který může pomoci chránit vaši zahradu před extrémními zimními podmínkami. Bez řádné ochrany mohou být rostliny vystaveny mrazu, větru, sněhu a dalším atmosférickým faktorům, které jim mohou ublížit. Stojí za to vědět, že různé rostliny mohou vyžadovat různé způsoby ochrany a také záleží na lokalitě, ve které žijete, a počasí, které tam obvykle je.

V následujícím článku probereme různé techniky a materiály, které můžete použít k péči o rostliny během zimy. Dozvíte se, jaké rostliny je potřeba chránit, kdy a čím rostliny na zimu zakrýt a jaké jsou způsoby ochrany rostlin na zimu. V našem článku se dozvíte, jak účinně chránit vaše rostliny před zimním chladem, aby se na jaře vaše zahrada, co nejrychleji probrala k životu.

Jak ochránit rostliny před zimou?


V tomto článku:

1. Jaké rostliny by měly být na zimu chráněny?

2. Jak připravit rostliny na zazimování na zahradě?

3. Jak chránit rostliny před mrazem? – materiály, kterými můžete zakrýt rostliny na zimu

4. Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

5. Proč je potřeba rostliny na zimu zakrýt?

6. Jak chránit rostliny? - kontrola exemplářů během zimy

7. Jak a kdy odstranit zimní kryty z rostlin?



Jaké rostliny by měly být na zimu chráněny?

Nejdůležitějším krokem pro ochranu rostlin před zimními mrazy je určení druhu rostliny, jaké máte na zahradě. Některé rostliny jsou mrazuvzdorné, či odolnější než jiné, takže je důležité vědět, jaké požadavky mají které rostliny. Výběr, které rostliny zakrýt na zimu, závisí na klimatu ve vašem regionu a typu rostlin, které máte na zahradě. Které rostliny by měly být na zimu chráněný před mrazem?

Stálezelené rostliny, jako jsou různé odrůdy jehličnanů a opadavé stálezelené rostliny, jsou obvykle zimovzdornější než opadavé rostliny. Zakrytí stálezelených rostlin proto není nutné. V náročných zimních podmínkách jim však může prospět i dodatečná ochrana. Jejich pokrytí geotextilií nebo větvemi může pomoci minimalizovat poškození větrem a mrazem. To je důležité zejména v případě mladých sazenic, starých jeden nebo dva roky.

Jaké další rostliny vyžadují zimní ochranu? Listnaté keře, jako jsou růže, hortenzie a stromy, které shazují na podzim listy, jsou náchylnější k poškození během zimy. Proto může být nutné je přikrýt slámou, geotextilií nebo speciálními zimními kryty. Pamatujte, že různé odrůdy rostlin mohou vyžadovat různé úrovně ochrany. Při nákupu rostliny si určitě ověřte, zda je mrazuvzdorná, nebo zda nebude vyžadovat další ochranu na zimu.

Nyní už víte, jaké rostliny na zimu je potřeba chránit. Na druhou stranu rostliny v květináčích, které jsou v létě obvykle pěstovány venku, jako jsou různé druhy sezónních květin nebo okrasné dřeviny, mohou v zimě vyžadovat zvláštní péči, ale nemusí to nutně zahrnovat jejich zakrytí. V případě velmi nízkých teplot se vyplatí přemístit na místo chráněné před mrazem, jako je garáž nebo skleník.

Jak připravit rostliny na zazimování na zahradě?

Než začnete své zahradní rostliny zakrývat, ujistěte se, že jsou v dobrém stavu. Jak se připravit na zazimování rostlin? Nejprve sesbírejte spadané listí a další rostlinné zbytky zpod exemplářů, abyste zabránili vzniku chorob a škůdců pod zimními kryty. Důležité bude i vázání výhonků. Navíc pravidelné zalévání rostlin na podzim jim může pomoci lépe přetrvat zimu. Vyvarujte se však nadměrné zálivce, která může vést k vymrznutí kořenů. Před příchodem prvních mrazů ukončete zálivku.

Podzimní hnojení je nejlépe provádět koncem léta nebo začátkem podzimu, obvykle asi měsíc před prvním mrazem. Toto je období, kdy rostliny stále rostou, ale připravují se na období zimního klidu. Vyhněte se hnojení v pozdním podzimu – to je doba, kdy rostliny přestávají intenzivně růst a přihnojování může narušit proces přípravy na vegetační klid.

Vhodná příprava je důležitým prvkem zimní ochrany rostlin.

Jak připravit rostliny na zazimování na zahradě?

Jak chránit rostliny před mrazem? – materiály, kterými můžete zakrýt rostliny na zimu

Existuje mnoho různých materiálů, které můžete použít k zakrytí rostlin. Jak a čím zakrýt rostliny na zimu? Níže uvádíme některé z nejpopulárnějších materiálů.

  • Geotextilie: Je to lehký materiál, který poskytuje ochranu před chladem a větrem a zároveň propouští světlo a vzduch. Umožňuje účinnou ochranu rostlin před mrazem a nepříznivými půdními podmínkami a je jedním z nejoblíbenějších způsobů ochrany rostlin na zimu. Agrotextilii nebo geotextilii můžete zakoupit v našem obchodě, nejlepší bude zimní agrotextilie nebo agrotextilie na podzim.

  • Sláma: Sláma může být použita k pokrytí rostlin, zejména těch, které jsou citlivější na nízké teploty. Poskytuje dodatečnou izolaci. Sláma se k přikrývání rostlin používala odedávna.

  • Větve stromů a keřů: Větve lze použít k vytvoření zimního krytů rostlin. Můžete je rozložit na zemi kolem rostliny a vytvořit tak kryt. Je to skvělý způsob, jak chránit jemné kořeny před mrazem. Podobně funguje i kopec z borové kůry a piliny rozházené kolem kmenů stromů a keřů. Zakrytí rostlin větvemi je však nutné provádět opatrně – větvičky nemohou být nemocné ani infikované, jinak zakryté exempláře rychle začnou slábnout.

  • Zahradní textilie: Zahradní textilie je odolná a lze ji používat opakovaně. Poskytuje ochranu před mrazem a větrem. Pokud rostliny vyžadují zvláštní péči, zahradní textilie bude pro tento účel perfektní. Pro zavázání zahradní textilie a agrotextilie se vám bude hodit příslušenství na ochranu rostlin, provázky a spony.

Jak vidíte, materiálů na ochranu rostlin je poměrně hodně. Vhodné zakrytí rostlin na zimu poskytne exemplářům dobrou ochranu před mrazem, studeným větrem a nepříznivými podmínkami. Tyto materiály lze vzájemně kombinovat a vytvářet další bariéry.

Pamatujte, že zakrytí rostlin fólií nebo plachtou může být špatný nápad. Tyto materiály ochrání před chladem, ale nepropustí vzduch. Zazimování tedy bude náročnější, stejně jako následné pěstování a ochrana rostlin.

Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Už víme, jaké materiály budou pro zakrytí rostlin nejlepší, kdy ale je potřeba rostliny na zimu zakrýt? Rostliny na zimu je potřeba zakrýt před prvními mrazy. K tomu obvykle dochází koncem podzimu nebo začátkem zimy, v závislosti na klimatu ve vašem regionu. Poslední dekáda října nebo první dekáda listopadu je často vhodným obdobím pro přípravu rostlin na zazimování.

Na podzim a v zimě pravidelně kontrolujte předpověď počasí, abyste byli připraveni na náhlé poklesy teplot nebo sněžení. Pokud se očekávají nízké teploty, vyplatí se zakrýt rostliny už dříve.

Jak se správně připravit na zakrytí rostlin na zimu? Nejprve byste měli zahradu uklidit a zakoupit vhodné materiály: geotextilii, slámu nebo zahradní látku, či také posbírat větve.

Technika zakrytí závisí na druhu rostliny. Zde je několik obecných tipů:

  • Jehličnaté rostliny mohou být pokryty agrotextilií nebo větvemi, které poskytují ochranu proti větru.

  • Listnaté rostliny lze přikrýt slámou nebo agrotextilií a kolem jejich kořenů použít mulč.

  • Jak chránit rostliny v květináčích před mrazem? Rostliny v květináčích by měly být přemístěny do místností chráněných před nízkými teplotami nebo umístěny pod střechou.

Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Proč je potřeba rostliny na zimu zakrýt?

Zakrytí rostlin na zimu je důležitým postupem pro zazimování a má několik klíčových účelů. Zde jsou hlavní důvody, proč se vyplatí rostliny na zimu zakrýt:

  1. Ochrana před mrazem: Jedním z hlavních důvodů, proč rostliny v zimě zakrývat, je chránit je před nízkými teplotami a mrazem. Extrémní mrazy mohou poškodit rostlinná pletiva, zejména ta, která nejsou přizpůsobena zimním podmínkám. Krycí rostliny je izolují před chladem a mohou pomoci minimalizovat poškození. Je proto zvláště důležité zajistit dobrou úroveň ochrany pro citlivé rostliny.

  2. Ochrana před promrzáním kořenů: Během zimy může půda zamrznout v hlubších vrstvách, což může negativně ovlivnit kořeny rostlin. Zakrytí rostlin vrstvou ochranného materiálu, jako je agrotextilie nebo sláma, pomáhá udržovat stabilní teplotu kolem kořenů a zabraňuje jejich promrzání.

  3. Ochrana před větrem a sněhem: Silný vítr a sněžení mohou poškodit větve a stonky rostlin a rozdrtit je. Ochrana rostlin zahradní textilií nebo větvemi stromů může tomuto poškození zabránit.

  4. Udržení vlhkostí v půdě: Ochrana rostlin jejich zakrytím může pomoci udržet půdní vlhkost. To je důležité, protože v zimě může i v oblastech s mírným klimatem půda vysychat, což je škodlivé pro kořeny rostlin.

  5. Ochrana před náhlými změnami teploty: Zakrytí rostlin může pomoci zmírnit náhlé změny teploty, které mohou nastat v zimě. Takové změny mohou být pro rostliny škodlivé, zvláště když se teplota během dne zvýší a v noci klesne.

  6. Obnovení podmínek pro jarní růst: Zakrytí rostlin na zimu jim pomůže zůstat zdravé, což jim pomůže znovu rychle vyrůst na jaře. Rostliny, které byly řádně chráněny, často začínají nové vegetační období s větší silou a odolností.

  7. Ochrana okrasných rostlin: U okrasných rostlin, jako jsou růže nebo hortenzie, pomáhá zakrytí udržovat jejich estetický vzhled a zdraví. Tyto rostliny často vyžadují speciální ochranu před mrazem a sněhem.

Sečteno podtrženo – zakrytí rostlin na zimu je má chránit před negativními vlivy zimních povětrnostních podmínek, jako je mráz, vítr, sníh nebo náhlé změny teplot. Při správné ochraně mohou rostliny lépe přetrvat zimu a udržet si lepší kondici, což se promítne do zdravějšího a bujnějšího růstu v další sezóně.

Efektivní zazimování rostlin na zimu poskytuje lepší start pro exempláře na jaře.

Jak chránit rostliny? - kontrola exemplářů během zimy

Během zimy se vyplatí zakryté rostliny pravidelně kontrolovat, zda jsou materiály, kterými jsou přikryty stále na svém místě a poskytují dostatečnou ochranu. Pokud si všimnete jakéhokoli poškození, okamžitě proveďte nápravná opatření. Silný vítr může potrhat nebo poškodit zahradní textilie a agrotextilie, pokud takové poškození zaznamenáte, doplňte jej nebo vyměňte. Sláma je skvělá na ochranu rostlin před zimou, ale při nevhodném připevnění k exemplářům se může snadno rozpadnout. Když k tomu dojde, kryt doplňte slámou a dobře jej svažte.

Materiály používané k ochraně rostlin na zimu by měly být odolné a pevně připevněné.

Jak a kdy odstranit zimní kryty z rostlin?

Jakmile zima odezní a teploty začnou stoupat, nezapomeňte ze svých rostlin odstranit zimní kryty. To urychlí růst a umožní rostlinám připravit se na nové vegetační období.

Zpět