Jak odnaučit kočku škrábat nábytek?

10.12.2024

Kočky jsou naši společníci a rozkošná stvoření plná života. Do našich domovů a bytů dokážou přinést spoustu tepla a radosti, ale bohužel i nějaké starosti. Škrábání nábytku domacími mazlíčky může být problém, obzvlášť pokud máte kočky. Toto chování, které je pro kočky přirozené, je pro nábytek destruktivní, proto se vyplatí vědět, jak se proti takovému chování bránit.

Chránit nábytek před kočkami znamená porozumět našemu mazlíčkovi, jeho přirozené potřebě škrábat nábytek a následně šikovně předcházet zničení zařízení směřováním pozornosti na jiné věci a ochranu nábytku. Jak zabránit kočce v poškrábání nábytku a zničení nábytku? Jaká rada či metoda bude nejúčinnější?

Jak odnaučit kočku škrábat nábytek?


V tomto článku:

1. Lovecké instynkty kočky a náš nábytek do obývacího pokoje - proč kočky škrábou nábytek?

2. Když se kočka nudí a ničení nábytku - jak zabránit kočce, aby škrábala pohovku, a co dělat, když kočka škrábe dveře?

3. Jak chránit nábytek před kočkami? Vhodná opatření

4. Jak vychovat kočku? Jak reagovat na škrábání?

5. Prevence škrábání – pravidelná péče o drápy. Pomůže vám stříhání drápků?



Lovecké instynkty kočky a náš nábytek do obývacího pokoje - proč kočky škrábou nábytek?

Co nám pomůže odnaučit kočku škrábat nábytek? Určitě nám pomůže pochopení, proč kočky škrábou čalouněný nábytek nebo jiné vybavení domácnosti. Přirozená potřeba koček škrábat je výsledkem jejich instinktu a plní v životě kočky několik důležitých funkcí. Škrábání pomáhá především odstranit odumřelé úlomky kočičích drápků a také jim umožňuje označit místo pomocí pachových žláz na tlapkách. Při škrábání se kočky také protahují, cvičí a posilují svaly.

Takže, kočky škrábání používají pro své zdraví a pohodu a dělají to zcela instinktivně, nikoli ze zlomyslnosti. Proto bychom toto chování u našich mazlíčků neměli eliminovat – je lepší přijmout vhodná opatření, abychom zabránili poškrábání našeho nábytku.

V případě, když se kočce zalíbí zrovna náš nábytek, a vybrala si ho pro škrábání, je potřeba jednat!

Jak zabránit tomu, aby vaše kočka škrábala pohovku? Alternativní místa pro škrábání, tedy škrabadla a rohože

Jak zabránit kočce, aby škrábala nábytek? Doporučujeme přesměrovat zájem vaší kočky z rohové sedací soupravy nebo křesla na vhodné škrabadlo pro kočky. To je dobrá ochrana nábytku proti kočkám. Omezení škrábání nábytku přesměrováním zájmu kočky na atraktivní škrabadlo umožní kočkám splnit jejich instinktivní lovecké potřeby a zároveň ochránit náš nábytek.

Někdy je těžké při prvním nákupu najít něco, co se našemu miláčkovi bude líbit. Je dobré kočku povzbudit ke škrábání na škrabadle – umístěte škrabadla na místa, kde kočka obvykle ráda škrábe. Můžete také povzbudit svou kočku, aby používala škrabadlo, a to tak, že na ni nastříkáte catnip. Vůně catnipu kočky miluji a tak jí to přiláká. Můžete tak kočku odradit od škrábání nábytku a zároveň kočku naučit ke škrábání na škrabadle.

Pokud kočku naučíte používat škrabadlo, stane se pro ní nábytek méně atraktivní, zvláště pokud si kočka příslušné škrabadlo prostě oblíbí. Škrabadla se opotřebovávají poměrně rychle, takže pamatujte na to, zavčasu pořídit vašemu mazlíčkovi nové škrabadlo, pokud je staré příliš opotřebované. Náhlá změna škrabadla může u koček způsobit frustraci, proto se před výměnou vyplatí umístit nové škrabadlo vedle starého.

Lovecké instynkty kočky a náš nábytek do obývacího pokoje - proč kočky škrábou nábytek?

Když se kočka nudí a ničení nábytku - jak zabránit kočce, aby škrábala pohovku, a co dělat, když kočka škrábe dveře?

Škrábání může být také projevem toho, že se vaše kočka nudí. Pokud vaše kočka škrábe dveře, pohovku nebo jiný nábytek, může se jednoduše nudit nebo být ve stresu. Dbejme proto na to, aby měla kočka odpovídající počet hraček a také věnovat čas společné hře. Hra uspokojí přirozené instinkty kočky.

Pokud je kočka hyperaktivní, můžeme věc konzultovat s veterinářem a použít antistresové a uklidňující přípravky. Nejprve je ale vhodné vyzkoušet atraktivní škrabadlo a najít si čas na hraní si s kočkou.

Když se kočka nudí a ničení nábytku - jak zabránit kočce, aby škrábala pohovku, a co dělat, když kočka škrábe dveře?

Jak chránit nábytek před kočkami? Vhodná opatření

Zároveň s tím, jak přesměrujete zájem svého mazlíčka na škrabadla, vyplatí se postarat se o ochranu nábytku. Aby kočka nepoškrábala nábytek, používají se specialní kryty a ochranné fólie, rohože a další. Mimořádně účinné jsou ochranné fólie, které se lepí na nábytek, křesla, pohovky nebo rohové sedací soupravy. Jsou osvědčenou ochranou proti škrábání, protože většina koček prostě nemá ráda škrábání na hladkých a kluzkých površích.

V prodeji jsou i speciální oboustranné pásky, které jsou pro kočku nepříjemné na dotek a odrazují kočku od škrábání nábytku.

Jak chránit nábytek před kočkami? Vhodná opatření

Jak vychovat kočku? Jak reagovat na škrábání?

Naše reakce na škrábání kočky je také způsoberm, jak jí v tom zabránit. Všímejme si chování kočky a v případě potřeby reagujme. Pokud si všimnete, že vaše kočka škrábe nábytek, stojí za to ji rázně, ale jemně zastavit vyslovením slova „ne“. Vezměte si také kočku a posaďte ji ke škrabadlu – často kočka okamžitě začne škrabadlo škrábat. Pokud kočka podložku nebo škrabadlo škrábe sama, pochvalte ji.

Buďte také důslední a požadujte od ostatních členů domácnosti odpovídající reakce na kočičí škrábání. Pamatujme také na to, že fyzické tresty a křik jsou neúčinné a mohou situaci i zhoršit – vystresovaná a úzkostná kočka se bude cítit špatně, může kvůli tomu začít ničit nábytek a bude se bát používat škrabadla.

Jak vychovat kočku? Jak reagovat na škrábání?

Prevence škrábání – pravidelná péče o drápy. Pomůže vám stříhání drápků?

Pokud kočičí škrabadlo dostatečně nepomohlo, vyplatí se také zkontrolovat, zda se o kočičí drápky správně staráme. Pravidelné zastřihování drápků pomáhá udržovat je v dobré kondici a snižuje přirozenou potřebu je zkracovat, tedy škrábat. Pokud byla vaše kočka odmala učena zastřihávat drápky, bude v dospělosti zákrokem méně stresovaná.

Výcvik kočky se může zdát obtížný, ale pokud se naučíme kočičí návyky, výcvik kočky bude rychlejší a náš nábytek bude v bezpeči.

Zpět