Jak patinovat komodu?

15.11.2024

Ve světě současného interiérového designu je návrat do minulosti nejen módní, ale také efektní. Mnozí hledají jedinečné a originální způsoby, jak zkrášlit své domovy, a proto získávají patinované komody stále větší oblibu jako klíčový prvek aranžmá, který dodává jedinečné kouzlo a charakter každému prostoru.

Staré komody nejsou jen nábytkem – jsou to příběhy, které v sobě nesou, a díky tomu se stávají jedinečným prvkem vybavení každého interiéru. Pokud jste připraveni na výlet do nostalgie a objevování kouzla starého nábytku, je tento článek určen právě vám. Je čas vydat se na cestu do minulosti a objevit kouzlo komody s patinou v moderním prostředí!

Jak patinovat komodu?


V tomto článku:

1. Nábytek s patinou - jak udělat patinu na komodě?

2. Jak na patinování nábytku krok za krokem? – způsoby patinování nábytku

3. Jak připravit pracoviště, a jak na patinování nábytku?

4. Snadné způsoby patinování nábytku - jaké činnosti by měly být postupně provedeny?

5. Nejpopulárnější metody patinování - jak ochránit povrch patinované komody?

6. Patinované komody – tipy na závěr



Nábytek s patinou - jak udělat patinu na komodě?

Komody jsou nejen praktickým úložným nábytkem, ale také skutečnými designovými mistrovskými díly, které dokážou interiéru dodat jedinečné kouzlo a charakter. V poslední době, kdy roste zájem o retro a rustikální styl, se komody staly vyhledávaným prvkem vybavení pro ty, kteří chtějí do svého domova vnést nádech nostalgie a historie.

Sníte o komodě, ze které bude dýchat kouzlo starých časů, nebo vás láká spíše retro styl 50. let? V tomto článku se krok za krokem dozvíte, jak proměnit obyčejnou komodu v okouzlující kousek vintage nábytku, který se stane nejen praktickým úložným prostorem, ale i krásným dekorativním prvkem.

Jak na patinování nábytku krok za krokem? – způsoby patinování nábytku

Patinování nábytku se může zdát obtížné, ale se správnou dávkou odhodlání si takovou práci můžete udělat sami. Patinování nábytku se provádí několika způsoby: probrušováním, vymýváním, nanášením specialního krakelovacího laku, nebo patinovací barvy štětcem nebo houbičkou. Vše proto, aby nábytek získal zašlý vzhled, a vypadal jako opotřebený časem. Níže představujeme krátký návod, jak připravit komodu na patinování, a jak použít různé metody patinování.

Patinovaní nábytku, včetně komod, je oblíbeným a efektivním způsobem, jak mu dodat rustikální, vintage nebo shabby chic vzhled. Je to také zajímavý způsob, jak obnovit starý dřevěný nábytek. Trend patinování nábytku je také způsob, jak vyjádřit svůj ekologický přístup k životu (renovace starého nábytku místo vyhazování a kupování nového) a také projevit svou kreativitu a dovednosti.

Nábytek s patinou - jak udělat patinu na komodě?

Jak připravit pracoviště, a jak na patinování nábytku?

Než se pustíte do práce s patinováním nábytku, měli byste si řádně připravit pracoviště i samotnou dřevěnou komodu. K patinování se nejlépe hodí nábytek z přírodního dřeva, zejména nábytek z borovice a buku.

Krok 1: Připravte pracoviště

Ujistěte se, že máte správné nástroje a materiály a také místo pro práci. Práci provádějte venku nebo v dobře větraném prostoru, abyste se vyhnuli vdechování škodlivých výparů z barev a laků.

K práci budete potřebovat mimo jiné: hadříky, houbičky a štětce na nanášení laků a barev, brusný papír a drátěný kartáč na odstraňování barvy, barvy, laky, razítka a vyřezávací šablony pro vytváření dekorací. Pamatujte také ochránit podlahy a stěny malířskou fólií a nezapomínejte ani na ochranné pracovní pomůcky: vhodný oděv, chrániče, roušku a ochranné brýle.

Krok 2: Demontáž úchytek a pantů - příprava dřevěného nábytku

Pokud má komoda úchytky, panty nebo jiné komponenty, které lze snadno sundat, udělejte to nyní. Vyhnete se tak jejich nechtěnému zašpinění barvou. Úchytky opatrně sundejte a uložte na jedno místo, nejlépe do krabice – usnadní to nalezení všech prvků po ukončení práce a jejich následnou montáž bez větších problémů. Spolu s úchytky a panty uložte do krabice šrouby, které sloužily k jejich připevnění.

Krok 3: Očistěte povrch komody

Před natíráním nebo lakováním odstraňte veškeré nečistoty, prach a staré vrstvy nátěru. Můžete to udělat hrubým hadříkem a vhodným čisticím prostředkem nebo brusným papírem. Po vyčištění by měla komoda důkladně vyschnout.

Jak připravit pracoviště, a jak na patinování nábytku?

Snadné způsoby patinování nábytku - jaké činnosti by měly být postupně provedeny?

Po dokončení přípravných prací je čas na hlavní část projektu. Patinování komody začíná natřením komody a následnou aplikací vhodné techniky patinování.

Krok 4: Natřete komodu

Vyberte si barvu dle požadovaného výsledného vzhledu komody. Pro vytvoření patinovaného povrchu použijte speciální matnou nebo křídovou barvu. Naneste jednu nebo dvě vrstvy barvy a mezi jednou a druhou aplikací ji nechte důkladně zaschnout.

Patinování nábytku bílou barvou je jednou z technik, jak dodat dřevu vintage vzhled. Pomocí štětce nebo houbičky naneste první, spodní vrstvu barvy a nasledně další vrstvu. Štětec nebo houbička by ale měly být téměř suché, aby tahy štětce nebo houbičky byly zřetelné, a vznikl efekt patiny. Takový způsob natírání je nejjednodušší způsob, jak dodat komodě zašlý vzhled.Patinovaná bílá komoda je také velmi univerzálním kusem nábytku, který se hodí k různým stylům aranžmá, takže natřít nábytek na bílo tímto způsobem bude dobrý nápad, zvláště když své dobrodružství s patinováním nábytku teprve začínáte.

Patinování dřeva nátěrem je také jednou z metod dodání mu vintage vzhledu. Natírání barvou zdánlivě nevzhledným a nedbalým způsobem může vytvořit zajímavý efekt. Pro tuto práci mohou být užitečné patinovací barvy na dřevo. Nejzajímavější metody patinování jsou však ty, které dodatečně dávají efekt opotřebení - uvádíme je o něco níže.

Krok 5: Proveďte vhodnou techniku´patinování – snadné způsoby, jak dodat vašemu nábytku patinu

Existuje několik technik patinování nábytku, které můžete vyzkoušet. Díky těmto metodům můžete vyzdvihnout neobvyklý kus nábytku, a některé techniky lze dokonce vzájemně kombinovat. Na začátku je však lepší rozhodnout se pro jednu metodu, a až získáte více zkušeností, teprve pak použijte kombinaci více technik a vytvořte tak jedinečný vintage kus nábytku. Zde jsou některé z technik patinování:

  • Probrušování – Patinování dřeva broušením: Lehce přebruste povrch komody brusným papírem na hranách a rozích, abyste odhalili dřevo nebo barvu pod ním. To dodává přirozený efekt opotřebení. Patinování nábytku probrušovaním je jedním z nejjednodušších způsobů, jak získat jedinečný a originální kus nábytku. Takový nábytek je také mimořádně efektní a nevyžaduje mnoho zkušeností.Výsledná komoda bude efektním prvkem vybavení vašeho interiéru.

Můžete použít speciální patinovací barvy nebo jiné matné barvy na nábytek.

  • Vrstvení a probroušovaní – patinování nábytku pomocí vrstvení nekolika barev a nasledným probroušovaní na některých místech. Na první vrstvu barvy naneste další barvu a následně sloupněte vrchní vrstvu ostrým předmětem nebo brusnou houbičkou, aby se odhalila barva nebo dokonce dřevěný povrch pod ní. Patinování nábytku touto metodou vyžaduje trochu více zručnosti a zkušeností, protože sundání příliš mnoho vrchní vrstvy barvy může vypadat nevzhledně a komoda nebude vypadat efektně. Buďte proto pečliví a opaterní.

,,Odřený" efekt lze dosáhnout i pomocí dratěných kartáčů. Patinování dřeva s použitím drátěných kartáčů vytváří jedinečný opotřebovaný vzhled.

  • Efekt popraskání – snadné způsoby patinování nábytku: Existují speciální krakelovací laky, které po zaschnutí vytvářejí efekt popraskání. Takový lak můžete nanést na povrch komody a počkat, až se objeví popraskané čáry. K této technice potřebujete dvě vrstvy rozdílné barvy. Před aplikací laku si nezapomeňte přečíst informace o způsobu použití, které výrobce uvedl na obalu. Díky tomu budete mít jistotu, že dodržováním pokynů v návodu dosáhnete požadovaných výsledků.

Krok 6: Přidejte speciální efekty – další techniky zdobení

Chcete-li zvýšit efekt opotřebení, můžete přidat další akcenty, jako jsou efekty rzi, či použít dekorační razítka a šablony. Pamatujte, že méně je někdy více, proto se snažte zachovat umírněnost. Patinování nábytku by se mělo dělat opatrně a se vkusem, příliš mnoho efektů může vytvořit chaos a komoda bude vypadat prostě nevzhledně.

Dřevo je také možné patinovat obrouskovou metodou neboli metodou decoupage. Ta spočívá v nalepení motivu vystřižených z obrousků na malované dřevo, a následné nanesení kraklovacího laku.

Snadné způsoby patinování nábytku - jaké činnosti by měly být postupně provedeny?

Nejpopulárnější metody patinování - jak ochránit povrch patinované komody?

Bez ohledu na to, jakou techniku patinování jste pro svůj nábytek zvolili, hotový kus nábytku by měl být opatřen povrchovou úpravou. Díky tomu bude efekt trvalý a komoda bude vypadat atraktivně po dlouhou dobu.

Krok 7: Dokončení

Když získáte požadovaný efekt patiny, můžete komodu natřít vrstvou laku, vosku nebo voskového laku, abyste ochránili povrch a zajistili delší životnost nábytku. Lak nanášejte opatrně, abyste nezkazili efekty vaší předchozí práce. Pro snadnou aplikaci je dobré použít lak ve spreji.

Patinované komody – tipy na závěr

Náš kratký průvodce obsahuje obecné tipy a rady jak na patinování nábytku. Pro jakou barvu, či techniku se rozhodnete, závisí na vašich preferencích. Pamatujte, že patinování nábytku je zábava, takže se nebojte experimentovat a vyjádřit svou kreativitu!

Zpět