Jak pěstovat citrusy v květináčích?

30.11.2024

Pěstování citrusových stromů v květináčích může být skvělou variantou pro ty, kteří nemají zahradu nebo si chtějí pěstování citrusů zkusit na balkóně, terase či doma. Citrusy v květináčích nejen skvěle a zajímavě vypadají, ale při správné péči jsou schopny i plodit. Pěstování citrusů v květináčích není tak náročné a při správném odhodlání a systematičnosti mohou být s efektem opravdu spokojeni i začínající pěstovatelé.

Jak to vypadá s domácím pěstováním citrusových stromů? Na co byste si měli dát pozor? Co je při péči o citrusy nejdůležitější? Jak vidíte, otázek je mnoho. Náš článek vám poradí, jak na pěstování citrusových stromů doma. Správné pěstování citrusů vám může přinést spoustu potěšení, takže se rozhodně vyplatí se do toho pustit.

Jak pěstovat citrusy v květináčích?


V tomto článku:

1. Jak pěstovat citrusové plody doma? Jaké citrusy jsou vhodné pro pěstování v nádobách?

2. Pěstitelské požadavky na květináče

3. Domácí pěstování – jaký substrát je pro citrusy nejlepší?

4. Citron v květináči – zajistěte dostatečné osvětlení. Slunce je klíčové! Sluneční světlo a vhodná teplota pro pěstování citrusových plodů

5. Jak pečovat o citrusovník? Nezapomeňte citrusy zalévat

6. Jak sázet a hnojit citrusy? Huminové kyseliny a citrusová hnojiva

7. Jak pěstovat citrusy v květináči? Řez citrusu - je to nutné? Jak jej provést?

8. Péče o citrusový strom a zimování



Jak pěstovat citrusové plody doma? Jaké citrusy jsou vhodné pro pěstování v nádobách?

Už jste se rozhodli pro pěstování citrusů doma, nyní je čas vybrat si ten správný druh. Pěstováním citrusů v květináčích si můžete vychutnat čerstvé ovoce i z nádoby na balkoně nebo v bytě. Několik druhů citrusů je pro tuto formu pěstování ideální. Můžete si vybrat něco z níže uvedeného seznamu nebo si sami vyhledat zajímavé exempláře.

  1. Citron (Citrus limon): Citrony jsou jedním z nejoblíbenějších citrusových plodů pro pěstování v květináčích. Jsou nenáročné na péči a poskytují šťavnaté ovoce s charakteristickou chutí a vůní.

  2. Mandarinka (Citrus reticulata): Mandarinky jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají snadno pěstovatelnou citrusovou rostlinu. Jejich plody jsou sladké a šťavnaté, ideální k jídlu přímo ze stromu.

  3. Pomeranč (Citrus sinensis): Pomeranče jsou další oblíbenou volbou pro pěstování v květináčích. Pomerančové plody jsou bohaté na vitamín C a jsou ideální na džus a do dezertů.

  4. Limetka (Citrus aurantiifolia): Limetky, známé také jako limety, jsou menší než citrony a mají intenzivní chuť a vůni. Jsou ideální pro pěstování v květináčích.

  5. Kumquat (Fortunella spp.): Kumquat jsou malé plody, které lze jíst i se slupkou. Jsou výjimečně okrasné a lze je pěstovat jako ovocné i okrasné rostliny.

Při výběru citrusů pro pěstování v květináčích stojí za to věnovat pozornost dostupnosti odrůdy a jejím požadavkům na světlo, vodu a teplotu. Při správné péči mohou citrusy v květináčích poskytovat čerstvé ovoce a těšit po mnoho let.

Vhodná a systematická péče umožní pěstovat citrony nebo jiné citrusy doma. Správné pěstování citrusů však obnáší řadu úkonů, které si popíšeme níže.

Je dobré vědět, že citrusové stromy kvetou v různou dobu. Mladé sazenice citrusů a citrusové rostliny nemusí kvést hned v prvním roce po výsadbě a na citrusy ze semínka si často musíte počkat opravdu dlouho. Pěstování a množení citrusových stromů vyžaduje trpělivost, ale za tu námahu to rozhodně stojí – odměnou vám budou citrusové plody a krásné exempláře pokojových rostlin.

Jak pěstovat citrusové plody doma? Jaké citrusy jsou vhodné pro pěstování v nádobách?

Pěstitelské požadavky na květináče

Nejprve si vyberte květináč správné velikosti, který poskytne dostatek prostoru pro kořeny rostliny. Květináč by měl mít na dně drenážní otvor, aby se zabránilo nadměrné vlhkosti. Citrusové rostliny v květináčích jsou nenáročné na pěstování, ale je dobré dbát na to, aby byl květináč zároveň estetický – strom v něm tak bude vypadat atraktivně.

Na květináče si můžete dokoupit obal. Pokud kupujete již hotový velký stromek, je dobré pořídit i pojízdný podstavec - na kolečkách, který usnadní přemisťování rostliny. To je zvláště důležité, pokud plánujete pěstovat citrusové plody na balkoně.

Pěstitelské požadavky na květináče

Domácí pěstování – jaký substrát je pro citrusy nejlepší?

Pro pěstování citrusů je substrát velmí duležitý, jelikož odpovídá za správný vývoj a růst těchto rostlin. Vyberte sunstrát speciálně určený pro pěstování citrusových rostlin (Substrát pro citrusy) nebo univerzální zahradnický substrát, který dobře odvodňuje a je bohatý na živiny. U citrusů by měl být substrát propustný, mírně kyselý nebo neutrální.

Pěstování citronu doma bude vyžadovat přesazování rostliny. Můžete si rovnou koupit vhodnou zásobu substrátu nebo si jej dokoupit podle potřeby.

Domácí pěstování – jaký substrát je pro citrusy nejlepší?

Citron v květináči – zajistěte dostatečné osvětlení. Slunce je klíčové! Sluneční světlo a vhodná teplota pro pěstování citrusových plodů

Citron v květináči a další citrusy jsou rostliny z teplých oblastí, takže budou vyžadovat vhodné umístění. Citrusový strom v květináči dejte na místo, kde bude mít alespoň 6-8 hodin slunečního světla denně. Světlo je pro citrusy nesmírně důležité jak pro jejich růst, tak pro výnos. Pokud je to možné, zajistěte také přístup k přirozené cirkulaci vzduchu. Vyhýbejte se však místům, kde bude foukat silný vítr, citrusům je lepší zajistit chráněné a teplé místo.

Ideální teplota pro pěstování citrusů je po většinu roku mezi 21°C a 29°C. Citrusové stromy dobře rostou v mírném podnebí, kde jsou zimy mírné a léta teplá. Většina druhu citrusových rostlin mráz nesnáší, nízké teploty při pěstování citrusů rychle způsobí odumírání rostlin. Vysoké teploty mohou být také pro citrusové rostliny škodlivé, proto je třeba si dát pozor v obzvlášť horkých dnech, zvláště pokud není zajištěno dostatečné zavlažování.

Citron v květináči – zajistěte dostatečné osvětlení. Slunce je klíčové! Sluneční světlo a vhodná teplota pro pěstování citrusových plodů

Jak pečovat o citrusovník? Nezapomeňte citrusy zalévat

Citrusové stromy v květináčích vysychají rychleji než ty, které rostou v zemi, takže pravidelná zálivka je zásadní. Rostlinu zalévejte, když je vrchní vrstva půdy na dotek suchá, ale vyhněte se přemokření.

Voda pro zalévání citrusových stromů by měla mít neutrální hodnotu pH a je třeba se vyhnout tvrdé vodě.

Jak pečovat o citrusovník? Nezapomeňte citrusy zalévat

Jak sázet a hnojit citrusy? Huminové kyseliny a citrusová hnojiva

Rostlinu pravidelně přihnojujte hnojivem určeným speciálně pro citrusové rostliny. Tato hnojiva obsahují základní živiny, které pomáhají zdravému růstu a plodnosti. Rostliny hnojte v souladu s doporučeními výrobce hnojiva – před použitím hnojiv si nezapomeňte přečíst informační štítek.

Hnojení citrusů poskytne rostlinám dostatek živin, aby mohly stromy produkovat chutné plodiny.

Huminové kyseliny jsou klíčovou složkou půdy při pěstování citrusů. Plní mnoho důležitých funkcí, jako je zlepšení struktury půdy, zadržování vody a poskytování živin. Díky nim se zemina stává úrodnou, propustnou a podporuje zdravý růst rostlin. Použití kompostu, hnoje nebo jiných přírodních organických hnojiv pomáhá udržovat optimální hladinu huminových kyselin v půdě, což se promítá do bohaté sklizně šťavnatých citrusových plodů.

Jak sázet a hnojit citrusy? Huminové kyseliny a citrusová hnojiva

Jak pěstovat citrusy v květináči? Řez citrusu - je to nutné? Jak jej provést?

Prořezávání citrusového stromu v květináči může být nezbytné pro kontrolu jeho růstu a tvarování rostliny. Odstraňte mrtvé nebo nemocné větve, abyste podpořili růst nových. Pěstování citrusových stromů doma nebude vždy vyžadovat prořezání. Citrusy se však vyplatí prořezat, aby byly rostliny pěkně tvarované a vytvořily estetické exempláře.

Pravidelně kontrolujte rostlinu na příznaky chorob nebo škůdců. Zvláště nebezpečné může být sesychání a opadávání listů nebo nepřirozené zbarvení citrusových plodů. V případě potřeby by měla být přijata vhodná nápravná opatření, jako je změna umístění rostlin, zajištění lepšího osvětlení pro citrusy, hnojení rostlin, kontrola požadavků na pěstování a používání přírodních nebo chemických přípravků na ochranu rostlin. Nezapomeňte na přesazování citrusových rostlin. Přesazujte citrusové plody, když je květináč příliš malý pro váš vzorek.

Jak pěstovat citrusy v květináči? Řez citrusu - je to nutné? Jak jej provést?

Péče o citrusový strom a zimování

Pokud pěstujete citrusový strom v květináči v oblastech s chladnějším klimatem, musíte zajistit vhodné podmínky pro zimování. Přemístěním rostliny do místnosti s teplotou cca 10-15°C a omezením zálivky pomáhá vyhnout se škodám způsobeným nízkými teplotami.

Pěstování citrusového stromu v květináči může být obohacujícím zážitkem, který vám umožní vychutnat si čerstvé ovoce i na malém prostoru. Zajištění náležité péče a pozornosti udrží váš citrusový strom krasný a plodící po mnoho let.

Zpět