Jak polepit komodu dýhou?

25.12.2024

Masivní interiérový nábytek zahrnuje výrobky, které svým majitelům slouží dlouhá léta. Někdy však vzhled krabicového nábytku, tedy komod, šatních skříní nebo polic, omrzí, ale náš rozpočet a stav vybavení nám nedovoluje pořízení nového kusu nábytku. Ale na to existuje řešení! Komodu se vyplatí pokrýt dyhou, aby starý kus nábytku získal nový vzhled! Zajímavé je, že polepení nábytku není tak obtížné jak se může zdát a umožňuje dosáhnout velké rozmanitosti a sladění vašeho nábytku i do velmi zajímavých a neobvyklých stylů interiéru.

Polepení komody dýhou je proces, který dokáže změnit vzhled nábytku a dodat mu nový svěží výraz. Nábytková dýha je k dispozici v různých dekorech, barvách a texturách, což umožňuje přizpůsobit nábytek vlastním stylistickým preferencím. Před zahájením tohoto úkolu je však vhodné se na něj dobře připravit, aby se dosáhlo uspokojivého účinku.

Jak polepit komodu dýhou?


V tomto článku:

1. Krok 1: Příprava komody – jak polepit nábytek?

2. Krok 2: Zaměření a řezání dýhy - jak pokrýt nábytek dýhou?

3. Krok 3: Aplikace lepidla – jak polepit nábytek dýhou?

4. Krok 4: Lepení – jak nalepit dýhu na nábytek?

5. Krok 5: Obalování a zpracování hran

6. Krok 6: Broušení a konečná úprava

7. Souhrn



Krok 1: Příprava komody – jak polepit nábytek?

Před polepením komody musíte ji důkladně připravit. To znamená, že povrch by měl být čistý, suchý a hladký. Všechny staré polepy, barvy a laky musí být pečlivě odstraněny. Pro lepší přilnavost dýhy se také vyplatí důkladně obrousit povrch nábytku.

Pokud je komoda špinavá, měla by se vyprat. Použijte vodu a jemný čisticí prostředek. Po umytí komody nechte nábytek zcela vyschnout.

Komody potažené dýhou vypadají úchvatně, když byla práce na správně připraveném nábytku provedena precizně. Pokud zakryjete špinavou nebo mokrou komodu, samolepicí fólie se rychle začne odlepovat a to celý efekt zkazí.

Nábytková dýha může mít skutečně jedinečné vzory a barvy, což vám umožní skutečně změnit vzhled vašeho nábytku. Kdy je to obzvlášť užitečné? Když vás nábytek nudí, dyha mu může dodat nový, svěží vzhled. Samolepicí folie na nábytek se hodí i tehdy, když chcete osvěžit dětské komody. Barevný dětský nábytek je zajímavou možností a samolepicí folie může mít opravdu fantastické vzory a barvy.

Co se týče dyhy, nemusíte ni polepovat celou komodu. Někdy stačí změna barvy a vzoru na části komody, aby nábytek získal jedinečný vzhled.

Krok 1: Příprava komody – jak polepit nábytek?

Krok 2: Zaměření a řezání dýhy - jak pokrýt nábytek dýhou?

Před řezáním dýhy pečlivě změřte povrch komody. Zaměřením a zohledněním všech detailů, jako jsou madla a nohy se vyhnete problémům souvisejícím s nesprávným polepením dýhy. Poté na základě měření vyřízněte potřebné kousky dýhy , snažte se být přesní.

Čím pečlivějí zaměříte a uříznete dýhu, tím lepší bude výsledek. Dejte si proto na tuto práci tolik času, kolik potřebujete. Pracujte pečlivě, polepení nábytku dýhou půjde hladce a nebudete muset nic opravovat.

Pamatujte, že lepení jednoduché komody bude mnohem jednodušší než lepení složitých či zdobených modelů komod. Máte-li model komody s dvířky nebo zásuvkami, nezapomeňte odstranit dvířka nebo zásuvky a také je polepit vhodnou dýhou.

Krok 2: Zaměření a řezání dýhy - jak pokrýt nábytek dýhou ?

Krok 3: Aplikace lepidla – jak polepit nábytek dýhou?

Tesařské lepidlo by mělo být naneseno rovnoměrně na povrch komody, stejně jako na zadní stranu dýhy. Ujistěte se, že je lepidlo vhodné pro tento typ aplikace a umožňuje manipulaci s dýhou dostatečně dlouho, než ji trvale nalepíte.

Samolepicí fóliová dýha nevyžaduje další lepidlo. Většinou stačí z vystřiženého kusu odstranit ochrannou vrstvu a opatrně ji nalepit na komodu. Zkontrolujte si proto, zda vámi zakoupená dýha je samolepicí nábytková dýha nebo zda budete potřebovat lepidlo na potažení nábytku.

Existují různé způsoby polepení nábytku, ale níže si povíme o těch základních.

Krok 3: Aplikace lepidla – jak polepit nábytek dýhou?

Krok 4: Lepení – jak nalepit dýhu na nábytek?

Začněte od jednoho kraje komody a jemně aplikujte dýhu, snažte se vyhnout vzduchovým bublinám. Při aplikaci dýhy použijte měkkou houbu nebo špachtli k rovnoměrnému přitlačení dýhy na povrch nábytku. Pokračujte v této práci a postupně se pohybujte po celé délce komody.

Jedná se o nejjednodušší způsob polepení nábytku. Tímto způsobem můžete polepit nábytek jak samolepicí dýhou, tak dýhou s použitim lepidla.

Pokud chcete aplikovat samolepicí dýhu, nezapomeňte, že nemusíte odstraňovat celou ochrannou vrstvu najednou. Snáze nalepíte dýhu, když při lepení odstraníte ochrannou pásku postupně a přilepíte samolepicí dýhu centimetr po centimetru.

To samé udělejte s lepidlem – lepidlo naneste pouze na tu část komody, na které budete v následujících minutách pracovat. V opačném případě lepidlo zaschne a bude nutné nanést další vrstvu, díky čemu může být lepidlo příliš viditelné v podobě nevzhledných nerovností pod nábytkovou dýhou na komodě.

Většina lidí říká, že je snazší nalepit samolepicí dýhu, ale lepení lepidlem umožňuje korekce během lepení i prvků, které jsme lepili před chvílí.

Krok 4: Lepení – jak nalepit dýhu na nábytek?

Krok 5: Obalování a zpracování hran

Pro získání estetického vzhledu je nutné okraje komody řádně oříznout a obalit. Ostrým nožem ořízněte dýhu na okrajích, poté pomocí špachtle nebo prsty opatrně přilepte dýhu k okrajům nábytku. Snažte se dosáhnout hladkého a rovnoměrného povrchu.

Jak polepit nábytek atypických tvarů? Komody se šuplíky mohou být pro někoho velkou výzvou. Není to však až tak obtížné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Rozhodující zde bude vhodná příprava povrchu nábytku. Nezapomeňte také vyjmout šuplíky a polepit je samostatně.

Krok 5: Obalování a zpracování hran

Krok 6: Broušení a konečná úprava

Po dokončení dýhování se vyplatí povrch komody opět důkladně přebrousit, zejména místa kde byla dýha naříznuta. To pomůže vytvořit jednotný vzhled a odstranit jakékoli hrudky nebo hrbolky. Pro ochranu povrchu proti poškrábání a oděru se pak můžete rozhodnout pro dodatečnou úpravu, například lakem na dřevo.

Nezapomeňte na instalaci úchytek, dvířek a komod.

Krok 6: Broušení a konečná úprava

Souhrn

Polepení komody dýhou je precizní práce, která vyžaduje trpělivost a pečlivost. Před zahájením práce stojí za to přečíst si pokyny výrobce týkající se lepidla a dýhy. Vhodná příprava povrchu a přesnost při řezání a lepení dýhy umožní dosáhnout efektu, který změní vzhled komody a dodá jí nový svěží vzhled a charakter.

Zpět