Jak připravit stůl na slavnostní oběd či večeři?

24.12.2024

Připravit stůl na oficiální večeři je umění, které spojuje estetiku s funkčností a vytváří atmosféru elegance a pohostinnosti. Každý prvek, od prostření až po dekorace, je důležitý, když chceme pro naše hosty vytvořit jedinečné prostředí. Elegantní prostírání se bude hodit zejména při rodinných akcích, večírcích s přáteli, nebo vánočních večeřích. Správné prostření stolu není náročné na organizaci a může naše hosty pozitivně překvapit.

Jak prostřít stůl v obývacím pokoji? Jak vypadá správné prostření stolu na oficiální večeři? Co lze přidat a čeho se vyvarovat? Podívejte se s námi, jak správně prostřít stůl!

Jak připravit stůl na slavnostní oběd či večeři?


V tomto článku:

1. Elegantní prostírání - ubrusy jako základ prostírání

2. Jídelní souprava, aneb jak správně prostřít stůl

3. Vhodné prostření uprostřed stolu, tedy elegantní dekorace

4. Prostření stolu a vhodné osvětlení

5. Jak prostřít stůl na rodinný oběd či večeři? Závěrečné tipy



Elegantní prostírání - ubrusy jako základ prostírání

Začněte pevným a estetickým základem – ubrusem. Vyberte si jej v barvě, která ladí se zbytkem interiéru a jídelní soupravou. Ujistěte se, že je ubrus pečlivě vyžehlený a rovnoměrně položený na stole. Univerzálním řešením je použit bílý nebo krémový ubrus. Tyto barvy jsou neutrální a tvoří jak skvělé pozadí pro různé jidelní soupravy, tak zajímavý základ pro různé typy dekorací.

Nádobí by mělo být stejně elegantní. Umístěte ubrousky z jemných, ale odolných látek. Použijte ozdobné kroužky na ubrousky, které dodají nádech rafinovanosti, nebo je jemně svažte stuhou v příslušné barvě, která ladí s celkovou výzdobou. Každé prostření by mělo mít svůj ubrousek a na stole by měly být umístěny i ubrousky na jedno použití.

Elegantní prostírání - ubrusy jako základ prostírání

Jídelní souprava, aneb jak správně prostřít stůl

Slavnostní večeře nebo vánoční oběd není jen tak ledajaká záležitost – v takových chvílích si každý přeje, aby stůl byl krásně prostřený, pokrmy chutnaly a chvíle strávené s blízkými byly příjemné. Vhodná jídelní souprava jistě pomůže navést příjemnou atmosféru, ale kromě nákupu nádobí a příborů se vyplatí dbát na správné uspořádání všech prvků.

Pojďme si vybrat tu nejlepší jídelní soupravu, jakou máme. Kvalitní porcelán s jemným zdobením může dodat eleganci. Máte-li stříbrné nebo zlaté příbory, nyní je čas je použít. Dbáme na to, aby byly jidelní příbory blyštící se a bez škrábanců.

Nejprve na stůl položte podkladový talíř. Tento talíř by měl být od okraje stolu vzdálen několik centimetrů. Položte na něj polévkový talíř nebo talíř s předkrmem. Na hlavní chod použijte mělký a na dezert dezertní talíř. Nůž a vidlička by měly být vpravo a lžíce vlevo a dezertní příbory v tomto uspořádání lze umístit nad talíř.

Sklenice postavíme vpravo od talířů, sklenice na víno na vnější stranu a sklenice na vodu vedle. Pokud plánujeme podávat různé druhy vín, přizpůsobme tomu počet sklenic.

Základní prostření je připraveno. Ale co další prvky? O tom vám povíme trochu dál.

Jídelní souprava, aneb jak správně prostřít stůl

Vhodné prostření uprostřed stolu, tedy elegantní dekorace

Slavnostní prostření stolu není jen o vyžehleném ubrusu a správně poskládaných talířích, a příborech. K prostření stolu patří i krásné dekorace.

Doprostřed stolu umístěte dekorace, jako jsou květiny v elegantní váze nebo svícny. Pamatujte, že taková dekorace uprostřed stolu by měla být dostatečně nízká, aby nerušila komunikaci mezi hosty. Vyhněte se také příliš aromatickým květinám, abyste atmosféru nepřehlušili přiliš silnou vůni – na dekoraci stolu se proto nehodí vonné lilie, a ani vonné svíčky s příliš intenzivní vůní.

Pro celou výzdobu slavnostního stolu je dobré zvolit úvodní téma a toho se v různých prvcích držet. Může to být dekorace z růží nebo jiných květin nebo dekorace ve vybrané barvě, např. červené. Díky tomu bude prostření stolu efekní a zároveň jednotné.

Vhodné prostření uprostřed stolu, tedy elegantní dekorace

Prostření stolu a vhodné osvětlení

Pokud se jedná o večeří, je zásadní vhodné osvětlení. Zvolte jemné, teplé světlo, které dodá útulnost. Pro navození romantické atmosféry můžete použít i svíčky.

Dobré osvětlení zajistí především zavěšená lampa nad stolem. To je základní typ osvětlení do jídelny, obývacího pokoje pokoje nebo kuchyně. Lampa by měla být zavěšena nad stolem, a ne nad hlavy hostů.

Prostření stolu a vhodné osvětlení

Jak prostřít stůl na rodinný oběd či večeři? Závěrečné tipy

Než začne slavnostní stolování, zkontrolujte, zda je stůl správně prosřen. Pečlivě uspořádejte příbory, ujistěte se, že sklenice jsou čisté a ubrousky jsou perfektně složené.

Jak vidíte, prostřít stůl ke slavnostnímu obědu či večeři není tak složité. Připravit stůl na společenské setkání je umění, které zohledňuje mnoho detailů. Klíčem k úspěchu je harmonické spojeni elegance a funkčnosti, která vytvoří příjemnou atmosféru a udělá ze slavnostního stolování nezapomenutelnou událost pro vás a také pro vaše hosty.

Zpět