Jak schovat kabely v bytě?

19.08.2024

Vnést pořádek do bytu může být někdy problém, zvláště pokud jde o kabely. Elektrické kabely, nabíječky a další mohou vytvořit nepořádek, který nejen kazí vzhled místnosti, ale může také představovat určité nebezpečí. Naštěstí existuje mnoho chytrých a funkčních způsobů, jak v bytě skrýt kabely, které vám umožní získat uspořádaný, pohodlný a funkční prostor.

Jak skrýt kabely v bytě nebo v domě? Jak schovat kabel na stěně a co je vhodné pro skrytí kabelů? Podívejte se s námi na efektivní způsoby maskování kabelů.

Jak schovat kabely v bytě?


V tomto článku:

1. Jak zamaskovat kabely pomocí krytů?

2. Jak maskovat kabely pomocí lišt?

3. Je nutné schovávat kabely? Nebo je lepší použít bezdrátová řešení?

4. Skrytí kabelů v nábytku

5. Maskování kabelů pomocí speciálních prvků

6. Bezpečnost a skrytí kabelů



Jak zamaskovat kabely pomocí krytů?

Jedním z nejčastěji používaných řešení je použití speciálních krytů kabelů. Tyto ohebné trubky nebo lišty dostupné v různých tvarech, velikostech a barvách umožňují skrýt kabely a zároveň je chránit před možným poškozením nebo nebezpečím spojeným s elektrickými kabely. Kryty kabelů se snadno instalují a lze je přizpůsobit různým typům podlah a stěn.

Díky krytům budou kabely rychle a esteticky maskovány. Kryty lze často natřít barvami, takže se v případě renovace nemusíte bát, že by barva krytu u zdi vynikla. Pokud chcete efektivně skrýt kabely, aniž byste utráceli peníze za drahá řešení, budou kryty kabelů perfektním řešením.

Je to dobrý způsob, jak schovat kabely od TV, tak i další kabely na zdi nebo podlaze. Krycí lišta na kabely umožňuje skrýt kabely podél podlahy, stěn a dokonce i nábytku. S její pomocí můžete schovat také ploché kabely, RTV kabely, kulaté kabely a síťové kabely.

Jak zamaskovat kabely pomocí krytů?

Jak maskovat kabely pomocí lišt?

Dalším účinným způsobem, jak skrýt kabely, je zamaskovat je pomocí soklových lišt nebo podlahových kabelových kanálů. Tyto lišty nejenže poskytují elegantní povrchovou úpravu místnosti, ale mají také funkci skrytí kabelů jejich uspořádáním ve speciálních drážkách uvnitř lišt nebo kanálů. Díky tomu jsou kabely neviditelné a přesto snadno dostupné v případě potřeby.

Můžete si vybrat lišty tak, aby dokonale ladily s povrchovou úpravou podlahy. PVC soklové lišty jsou oblíbené pro plovoucí podlahy a podlahová prkna. Jejich velkou výhodou je, že většina modelů má uprostřed přídavný kryt, který lze sejmout a ukrýt v nich kabely. Skrytí kabelů je tak velmi snadné! V bytě tak můžete schovat kabely od televize, elektrických zařízení nebo internetu. Polystyrenové soklové lišty a MDF soklové lišty jsou také vhodné pro maskování kabelů, a navíc vypadají esteticky i s vinylovými podlahy nebo laminátovými podlahy.

Máte-li dřevěné podlahy, nemusí lišty z umělých materiálů působit zcela esteticky. V tomto případě je lepší zvolit dřevěné soklové lišty. Zvláštní pozornost však věnujte kupovanému modelu, protože tento typ lišt má vedení kabeláže méně často. Totéž platí pro podlahové lišty pro PVC podlahové krytiny.

Jak maskovat kabely pomocí lišt?

Je nutné schovávat kabely? Nebo je lepší použít bezdrátová řešení?

Dalším inovativním přístupem k tomuto problému je použití systémů bezdrátového nabíjení. Odstraněním potřeby používat tradiční kabely může tento typ řešení účinně snížit počet kabelů v místnosti. Za zvážení stojí pořízení bezdrátových nabíječek pro smartphony, sluchátka nebo jiná zařízení, která tento typ technologie podporují. Maskování kabelů pak nebude nutné.

Je nutné schovávat kabely? Nebo je lepší použít bezdrátová řešení?

Skrytí kabelů v nábytku

Pokud chcete maximálně maskovat kabely, můžete se vždy rozhodnout pro promyšlené uspořádání nábytku. Jednoduchým, ale účinným způsobem, jak kabely skrýt, může být umístění skříní, stolů nebo polic tak, aby ty maskovaly pohled na kabely.

Snadno tak schováte kabely k televizi, když je povedete za TV skříňkou. Kabely můžete umístit a připevnit za TV skříňkou pomocí lepicí pásky nebo speciálních držáků kabelů. Kabely tak můžete ve svém bytě snadno schovat.

Skrytí zavěšených kabelů může být více problematické. Jak skrýt visící kabely? Metoda pomocí nábytku je v tomto případě docela dobrá, kabely na stěně lze vést za šatní skříní nebo vysokým regálem. Tímto způsobem můžete snadno skrýt síťové kabely.

Metoda skrytí kabelů za nábytek není tak účinná jako pomocí lišt, ale umožňuje kabely esteticky schovat. V tomto připadě, pokud potřebujete skrýt mnoho kabelů stojí za to použít organizér kabelů, zvláště pokud máte hodně visicích kabelů. Pomohou je nejen udržet na jednom místě, ale umožní i označení kabelů.

Skrytí kabelů v nábytku

Maskování kabelů pomocí speciálních prvků

Existuje několik dalších způsobů, jak doma skrýt kabely. Pro uschování kabelů se nejčastěji používají lišty a kryty, ale lze zakoupit i speciální prvky pro skrytí kabelů. Kabelový kryt je zde populárním prvkem.

Dalším zajímavým řešením jsou speciální organizéry nebo boxy na kabely. Jsou k dispozici v různých velikostech a provedeních a umožňují skrýt kabely estetickým způsobem. Takové boxy lze umístit jak na podlahu, tak na nábytek, přičemž v případě potřeby poskytují snadný přístup.

Maskování kabelů pomocí speciálních prvků

Bezpečnost a skrytí kabelů

Důležité je také myslet na bezpečnost. Ujistěte se, že řešení, která zvolíte, nejen efektivně skryjí kabely, ale také je ochrání před poškozením a zajistí dostatečné větrání. Vyvarujte se nahromadění kabelů, které mohou vést k přehřátí elektrických zařízení.

Jaké jsou výhody skrytí kabelů? V první řadě je to estetický vzhled aranžmá, ale také funkčnost.

Existuje mnoho nápadů na efektivní skrytí kabelů v bytě, přizpůsobených různým estetickým preferencím a funkčním potřebám. Výběrem správného řešení si můžete užít uspořádaný prostor při zachování plné funkčnosti vašeho bytu.

Zpět