Jak se starat o ježka na zahradě?

11.09.2024

Ježci jsou malí, ale fascinující tvorové, kterým se v našich zahradách docela daří. Malí, ostnití ježci jsou především noční živočichové, kteří se ve dne skrývají. V noci se vydávají hledat potravu a jejich strava se skládá hlavně z hmyzu, hlemýžďů a bezobratlých.

Můžeme povzbudit tato rozkošná stvoření k návštěvě naší zahrady. Správně navržený zahradní prostor bude k těmto malým savcům přátelský a my budeme hrdí, že na naší zahradě žije ježek.

Jak se starat o ježka na zahradě?


V tomto článku:

1. Jaké zahrady mají ježci rádi? Vytvořte zahradu přívětivou pro ježky

2. Jak vyrobit domeček pro ježka? Jak se starat o ježka na zahradě?

3. Jaké zahradní úpravy ježci upřednostňují ? Jak přilákat ježka na zahradu?

4. Jak pomoci divokým ježkům? Voda na zahradě pro ježky

5. Ježek na zahradě - jak se o něj starat? Jaké přípravky používat na zahradě?

6. Jak pečovat o zahradu, ve které bydlí ježci?



Jaké zahrady mají ježci rádi? Vytvořte zahradu přívětivou pro ježky

Nejčastějším ježkem na zahradě je ježek maloasijský (Erinaceus concolor), mnohem méně často ježek západní (Erinaceus europaeus), známý také jako ježek obecný. U nás jsou ježci zákonem chráněni.

Ježci jsou divoká zvířata, proto preferují zahrady s vysokou biodiverzitou. To platí jak pro ostatní druhy zvířat, tak pro vegetaci. Rostliny a sazenice by měly být vybírány a vysazovány tak, aby ježkům poskytly na zahradě dostatečný úkryt před predátory a nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Co mají ježci obzvlášť rádi? Divokým ježkům pomůžeme, když do zahrady zavedeme husté keře, které ostnitým mrňousům vytvoří přirozené úkryty. Dřišťál, ptačí zob nebo růže šípková budou pro tuto roli ideální. Vyplatí se ponechat i část zahrady, která bude meně udržovaná, méně často sečená tráva a tedy přirozeně divoká – takové místo dokáže ježka účinně přilákat a poskytnout mu odpovídající podmínky k životu.

Zahrada přívětivá pro ježky je taková, která je pro ježka plná přirozené potravy, stejně jako taková, kde ježek najde na zahradě přirozená zákoutí. V takových podmínkách pro nás snáze potkáme ježka. Ježek preferuje klidné a tiché zahrady, takže přítomnost ježka v hlučné zahradě bude pochybná.

Jaké zahrady mají ježci rádi? Vytvořte zahradu přívětivou pro ježky

Jak vyrobit domeček pro ježka? Jak se starat o ježka na zahradě?

Co dělat, když máme na zahradě ježka nebo když chceme ježka na zahradu přilákat? Vyplatí se poskytnout mu vhodné místo k hnízdění. Ježci ve své skrýši odpočívají a je to také místo pro výchovu mláďat. Z tohoto důvodu se vyplatí postavit na zahradě domeček pro ježka. Domek by měl napodobovat přirozený úkryt pro zvíře.

Domek pro ježka by měl být umístěn mimo hluk a dopravu, nejlépe na chráněném, klidném místě na pozemku. Do domku dejte seno - to poskytne ježkům pohodlné podmínky. Dobrý bude i mulč na spadané listí. Alternativou k domkům jsou také hromady listí a větví.

Vyrobte si domeček pro ježka svépomocí - zahrada přívětivá pro ježka

Domeček pro ježka si můžeme vyrobit sami, není to náročný úkol. Vyrobte dřevěný box bez dna a na něj dejte stříšku s patřičným sklonem. Umístěte box na klidné místo a naplňte jej senem. Toto je nejjednodušší projekt, který můžeme udělat.

Na trhu jsou dostupné i hotové domečky pro ježka. Vybírejte modely z přírodních materiálů – dřeva nebo proutí. Domeček bude pro ježka nejen přirozeným úkrytem, ale stane se i úkrytem na zimu.

Jak vyrobit domeček pro ježka? Jak se starat o ježka na zahradě?

Jaké zahradní úpravy ježci upřednostňují ? Jak přilákat ježka na zahradu?

Vhodné podmínky pro ježka vytvoří i vhodná zahradní úprava. Přírodní cesty z kamene a cihel jsou cestičkami, po kterých se ježci budou rádi pohybovat. Dobré je také postarat se o různé druhy záhonů, skalek a zahradních jezírek. Tyto předpoklady nejenže vytvářejí přirozený úkryt pro ježka, ale také mu umožňují lovit, získávat potravu a navíc přispívají k biodiverzitě.

Zahradu se vyplatí rozdělit na části. Méně udržovaná, ale neméně půvabná část zahrady bude ideálním místem pro ježky a v odpočinkové zóně uspořádejme zahradní nábytek a postarejme se o níže sečený trávník. Dekorace, jako jsou fontány, mosty, tunely nebo pergoly vytvoří na zahradě další prostor pro ježky a zároveň vylepší estetiku zahradního prostoru.

Pamatujme také, že ježci jsou noční živočichové, kteří se budou přirozeně vyhýbat světlu. Proto pro ně nemusí být vhodná jasně osvětlená zahrada.

Jaké zahradní úpravy ježci upřednostňují ? Jak přilákat ježka na zahradu?

Jak pomoci divokým ježkům? Voda na zahradě pro ježky

Důležitým prvkem, péče o ježka na zahradě, je poskytnout zvířeti správné množství vody. Ježci potřebují přístup k čerstvé vodě stejně jako my. Postavme tedy na zahradu nízké misky s vodou. Příliš vysoké nádoby mohou být pro ježky problematické, aby zvířata mohla svobodně dosáhnout do vody. Měňte také pravidelně vodu, aby měli ježci vždy čerstvou a čistou vodu.

Rybníky, fontány a zahradní jezírka jsou zahradní atrakce, které potěší oko, ale mohou být i zdrojem vody pro ježky. Okraje by však měly být správně upraveny – sestup do vody by měl být mírný, aby se ježci v případě potřeby snáze dostali do vody i z vody.

Je vhodné krmit ježka? Jak krmit ježky? Co jedí ježci? Čím krmit ježka? Menu pro ježky

Krmení ježků je dobrý nápad, zvláště v obdobích, kdy jsou přirozené zdroje potravy omezené. Ježci jedí hmyz, plže, žížaly, ale i drobné savce a ovoce. Lepší je však volit hotové krmivo pro ježky nebo kočky (určitě ale bez obsahu ryb). Ježky můžeme krmit i vařeným drůbežím masem. Krmivo podávané ježkům bychom měli doplnit také ovocem a zeleninou, nejlepší budou jablka a mrkev.

Vyhněte se podávání mléka ježkům – netolerují laktózu. Pokud se rozhodneme ježky krmit, vyplatí se vědět, že by se měli krmit pravidelně.

Jak pomoci divokým ježkům? Voda na zahradě pro ježky

Ježek na zahradě - jak se o něj starat? Jaké přípravky používat na zahradě?

Starat se o ježky na zahradě také znamená udržovat je v bezpečí. Ježci jsou malí a tím správným prostředím pro ježka je zahrada, kde nenarazí na pasti, ploty, rozházené zahradnické nářadí nebo ostré stavební materiály. Pokud používáme zahradní nářadí, určitě je po práci je potřeba uložit do kůlny na nářadí. Před sekáním trávníku také zkontrolujme, zda ježek není schovaný někde v trávě – sekačka nebo zahradní traktor může být pro ježka smrtelní past, a to bychom nechtěli.

Ježek na zahradě - jak se o něj starat? Jaké přípravky používat na zahradě?

Jak pečovat o zahradu, ve které bydlí ježci?

Vhodné místo na spaní, voda a jídlo jsou nejdůležitějšími potřebami ježka. Pokud víme, že na zahradě žije ježek, měli bychom se podle toho chovat a pečovat o ní, trochu jinak než standartně. O ježka se postaráme také tím, že nebudeme používáme chemii ani pesticidy. Ježci jsou extrémně citliví na toxiny, takže přilákání ježků do vaší zahrady prostě nebude fungovat, pokud použijete agresivní chemikálie. Chceme-li kontrolovat výskyt škůdců a plevelů, využívejte přírodní metody, zvyšte biodiverzitu na zahradě a používejte přírodní prostředky. To pomůže přilákat ježky na vaši zahradu.

Co dělat s nalezeným ježkem?

Je možné, že chceme ježka na zahradu přilákat, nebo je možné, že se ježek ocitl na naší zahradě náhodou a my teď nevíme, co s poraněným či nemocným jedincem. Pokud se ježek chová nepřírozeně, můžeme vždy vyhledat pomoc veterináře nebo stanici, která pomáhá divokým zvířatům. Vzhledem k tomu, že ježci jsou chráněni, nemělo by být obtížné získat pomoc. O zdravého ježka, který k nám přišel na zahradu, se snadno postaráme tím, že mu vytvoříme vhodné podmínky k životu.

Zpět