Jak se zbavit řas na fasádě?

18.09.2024

Zbavit se řas na fasádě budovy může být oříšek, ale existuje několik účinných zpusobů, kterými lze fasádě vrátit původní stav. Za zmínku však stojí, že odstranění řas z fasády je úkol, který vyžaduje pěčlivý a opatrný přístup, aby nedošlo k poškození povrchu budovy. Problém může být také při řešení velkých ploch a vysokých budov.

K odstranění zeleného povlaku z fasády můžete použít domácí prostředky i preventivní opatření. Co bude fungovat nejlépe? Podívejte se!

Jak se zbavit řas na fasádě?


V tomto článku:

1. Jak odstranit řasy z fasády?

2. Přípravky na zelený povlak na fasádě

3. Domácí způsoby, jak se zbavit zeleného povlaku na fasádě

4. Najměte si profesionální firmu

5. Za jakých podmínek vznikají řasy nejrychleji?

6. Pamatujte na prevenci!



Jak odstranit řasy z fasády?

Prvním krokem, jak se zbavit z fasády řas, je její důkladné umytí. To lze provést pomocí vhodného čisticího prostředku na fasády, kartáče a vody. Je důležité používat čisticí prostředky přizpůsobené fasádním povrchům, aby nedošlo k poškození nátěru nebo ochranného nátěru. Tato metoda funguje dobře na malých plochách i když řasy nejsou příliš velké.

Větší plochy mohou být velmi obtížně čistitelné. Koneckonců, je těžké dosáhnout na vyšší část budovy běžnou houbou a kartáčem, že? Boj s řasami na fasádě v takových případech může vyžadovat použití vhodného vybavení. Tlaková myčka je účinný nástroj pro odstraňování řas a nečistot z fasád. Musíte však dávat pozor, abyste nepoužili příliš vysoký tlak, protože nadměrný tlak může poškodit povrchovou úpravu.

Přípravky na zelený povlak na fasádě

Na trhu jsou k dostání speciální prostředky proti řasám, které lze použít na fasádu. Tyto prostředky pomáhají účinně odstraňovat řasy a zabraňují jejich návratu. Před použitím si však pozorně přečtěte návod a dodržujte doporučení výrobce. Přípravky lze nanášet ručně nebo strojově v závislosti na druhu chemického přípravku a velikosti čištěné plochy fasády.

Domácí způsoby, jak se zbavit zeleného povlaku na fasádě

Kuchyňská sůl nebo octan měďnatý jsou domací prostředky, která mohou pomoci zbavit se řas na fasádě. Můžete si připravit roztok kuchyňské soli nebo octanu měďnatého ve vodě a použít k čištění fasády. Je však třeba poznamenat, že tyto metody mohou vyžadovat více času a úsilí než profesionální metody, takže jsou vhodnější pro malé plochy. Jejich použití, když řasy pokrývají stěny celého domu, se může ukázat jako velmi časově náročné a jednoduše nerentabilní.

Najměte si profesionální firmu

Pokud jsou řasy na fasádě velmi rozšířené nebo špatně dostupné, stojí za zvážení najmout si na čištění fasády odbornou firmu. Odborníci mají odpovídající vybavení a vědí, jak efektivně odstranit řasy bez poškození budovy. Profesionální firma odstraní řasy rychle a efektivně a vy se nemusíte starat o speciální vybavení ani čas.

Za jakých podmínek vznikají řasy nejrychleji?

Řasy na fasádě vznikají především v důsledku příznivých podmínek okolního prostředí, které podporují jejich růst a vývoj. Vlhké prostředí je ideální podmínkou pro růst řas. Déšť, srážky a vysoká vlhkost vzduchu mohou přispět k vytvoření podmínek příznivých pro růst řas na fasádě. Řasy jsou také fotosyntetické organismy, což znamená, že k provádění svých životních procesů potřebují sluneční světlo. Fasády budov, které jsou ve stínu stromů nebo jiných budov, mohou být náchylnější k růstu řas.

Také nedostatečné proudění vzduchu kolem fasády může způsobit hromadění vlhkosti, což zase vytváří příznivé podmínky pro rozvoj řas.

Problém s řasami může být také důsledkem znečištění. Částice znečištění ovzduší, jako je prach, se mohou usazovat na fasádě budovy a poskytovat živiny, které řasy využívají k růstu. Navíc zanedbané prostředí, kde se neprovádí pravidelná údržba fasády, může také podporovat růst řas. Pravidelné odstraňování řas a čištění fasády je důležité, aby nedocházelo k jejich nadměrnému výkvětu.

Některé fasádní obkladové materiály, jako je dřevo, mohou být náchylnější k růstu řas než jiné. Tyto materiály dokážou absorbovat vlhkost a poskytují ideální podmínky pro vznik řas. Aby se na takových površích neobjevily řasy, měly by být použity vhodné přípravky na ochranu dřeva.

Stojí za zmínku, že řasy jsou přirozené organismy, které se hojně vyskytují v životním prostředí. Jejich přítomnost na fasádě budovy může být nevzhledná a může vést k poškození povrchu, proto je důležité provádět preventivní opatření a pravidelně kontrolovat stav fasády, aby nedocházelo k nadměrnému růstu řas.

Pamatujte na prevenci!

Každý ví, že prevence je lepší než léčba. Aby se na fasádě netvořily řasy, je důležité provádět pravidelnou údržbu. Pravidelně kontrolujte stav fasády a odstraňte nečistoty a zelené řasy, než se rozšíří. Používejte také povrchové úpravy, které jsou odolné vůči tvorbě řas.

Řasy často rostou na vlhkých a stinných místech, proto se snažte mít fasádu nezastíněnou. Pokud v blízkosti fasády rostou stromy či rostliny, zvažte jejich pokácení nebo ořezání, protože stín vrhaný listy může napomáhat tvorbě zeleného povlaku na fasádě.

Prevence vzniku řas vám může ušetřit nákladné čištění a časově náročné opravy.

Pamatujte, že odstranění řas z fasády je úkol, který vyžaduje čas a trpělivost. Při použití vhodných přípravků je také důležité dodržovat všechna opatření a pokyny výrobce, abyste neuškodili sobě ani životnímu prostředí. Pokud si nejste jisti, jak se nejlépe řas z fasády zbavit, vyplatí se najmout si profesionály.

Zpět