Jak vybrat tu správnou pánev? Ne všechny druhy jsou vhodné na smažení

21.04.2025

Mnoho lidí si vaření užívá – díky tomu mohou rozvíjet své zájmy a sdílet skvělé chutě jídel se svými blízkými. Pokud také milujete vaření, dobře víte, jak důležité je správné kuchyňské vybavení. Nekvalitní hrnce a nevhodné či staré pánve mohou pokrmy připálit či nebudou vhodné na smažení. Víme také, že správné kuchynské nádobí je zárukou chutných pokrmů, a proto jsme pro vás připravili krátký návod, jak vybrat pánev podle toho, co chceme vařit, smažit nebo připravovat. Pokud začínáte své dobrodružství s vařením nebo si jen chcete rozšířit své znalosti, určitě si přečtěte náš článek! Uvidíte, jak materiál pánve ovlivňuje její vlastnosti a jaké druhy pánví můžete v našem obchodě zakoupit.

Jak vybrat tu spravnou panev? Ne vsechny druhy jsou vhodné na smazeni


V tomto článku:

1. Jak vybrat pánev? Důležitý je materiál z jakého je pánev vyrobena!

2. Nerezová pánev - ideální pánev na smažení masa, ryb a zeleniny

3. Litinové pánve - univerzální pánve pro speciální úkoly

4. Pánev na palačinky a lívanečky - hliníkové pánve pro rychlé vaření

5. Pánev s keramickým povrchem - zdravý přístup k vaření

6. Teflonové pánve – nejoblíbenější pánve pro rychlé vaření

7. Měděné pánve - profesionální volba pro jemné pokrmy



Jak vybrat pánev? Důležitý je materiál z jakého je pánev vyrobena!

Pokud si chcete vybrat tu správnou pánev, určitě se podívejte na materiály, z jakých jsou pánve vyrobeny. Vysoce kvalitní materiály zaručují dlouhý a spolehlivý provoz nádobí. Vaření a pečení v kvalitních hrncích a pánvích bude nejen jednodušší a příjemnější, ale také zdravější! To je důležité jak v případě, když vaříte jen pro sebe, a rovněž když připravujete jídlo pro své blízké.

Mezi nejpopulárnější typy pánví patří pánve vyrobené z nerezové oceli, litiny, hliníku a pánve s keramickým povrchem. Za pozornost stojí také teflonové a měděné pánve. Podívejte se na tyto produkty a rozhodněte, který typ bude pro vás nejlepší.

Jak vybrat pánev? Důležitý je materiál z jakého je pánev vyrobena!

Nerezová pánev - ideální pánev na smažení masa, ryb a zeleniny

Začněme náš průzkum pánví z nerezové oceli. Vysoce kvalitní nerezová ocel zajištuje, že pánev bude pevná a odolná proti poškrábání. Pokud milujete vaření, asi víte, že nerez s jídlem nereaguje, takže nemění jeho chuť ani vůni. Nerezová pánev je ideální pánev na smažení ryb, masa a zeleniny. Dobře poslouží i jako pánev na dušení a smažení. Je vhodná pro plynové i indukční sporáky.

Nevýhodou této pánve však může být nerovnoměrné rozložení teploty. Výrobci se však s tímto problémem vypořádávají v procesu výroby, tedy přidáním měděných nebo hliníkových vložek na dno pánve, které napomáhají distribuci tepla.

Nerezová pánev většinou nemá dobré nepřilnavé vlastnosti, proto je méně účinná jako pánev na vejce nebo smažení palačinek. Proto pokud chcete smažit jídlo s vyšším obsahem bílkovin, určitě použijte více tuku.

Nerezová pánev - ideální pánev na smažení masa, ryb a zeleniny

Litinové pánve - univerzální pánve pro speciální úkoly

Klasické litinové pánve jsou výrobky, které jistě znáte. Profesionální kuchaři je oceňují pro jejich odolnost a schopnost rovnoměrně rozvádět teplo. Jedná se o pánev na ryby, pánev na maso, pánev na dušení, grilování a pečení. Pomalu se zahřívá, ale dlouho udržuje teplotu.

Velkou výhodou litinové pánve je, že ji můžete použít na jakýkoli typ sporáku, stejně jako v troubě. Nevýhodou však bude hmotnost pánve, která je oproti jiným výrobkům podstatně vyšší. Údržba pánve také vyžaduje pravidelné mazání, jinak produkt jednoduše zreziví. Pokud se však o svou litinovou pánev budete řádně starat, bude vám sloužit po celý život.

Litinové pánve - univerzální pánve pro speciální úkoly

Pánev na palačinky a lívanečky - hliníkové pánve pro rychlé vaření

Hliník je lehký materiál. Hliníkové pánve ocení především lidé, kteří nemají na vaření moc času – hliníková pánev se rychle zahřeje, díky čemu je vaření mnohem rychlejší. Tyto pánve mají většinou nepřilnavou vrstvu, takže na malém množství tuku snadno usmažíte potraviny, jako jsou ryby, palačinky nebo vejce.

Tato jedinečná pánev na smažení ryb nebo vajíček má však své nevýhody. Hliník je měkký materiál a snadno se deformuje, proto je nutné pánev ve vyrobě pokrýt ochrannými povlaky. Povlaky jsou také často choulostivé, proto při vaření používejte dřevěné špachtle nebo lžíce.

Ne každá hliníková pánev je indukční pánev. Nezapomeňte zkontrolovat informace o produktu na obalu, abyste se ujistili, že jste vybrali vhodný výrobek.

Pánev na palačinky a lívanečky - hliníkové pánve pro rychlé vaření

Pánev s keramickým povrchem - zdravý přístup k vaření

Jedinečnost keramických pánví spočívá především v nepřilnavosti pokrmů při pečení či smažení, ale také v tom, že k výrobě povlaku nejsou použity žádné škodlivé látky (jako PFOA nebo PTFE), které mohou být přítomny v jiných povlakech. Ekologické keramické povlaky jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Keramické pánve jsou vhodné pro smažení nízkotučných jídel a dobře vedou teplo.

Nevýhodou však je, že povlak je jemný a lze jej snadno poškodit ostřejšími příbory. Z tohoto důvodu je lepší použít silikonové nebo dřevěné špachtle či lžíce. Díky tomu vám budou vaše kuchyňské potřeby dlouho sloužit.

Pozor také na změny teploty při vaření. Keramické pánve jsou citlivé na náhlé změny teploty.

Pánev s keramickým povrchem - zdravý přístup k vaření

Teflonové pánve – nejoblíbenější pánve pro rychlé vaření

Pánve vyrobené z teflonu jsou perfektní volbou, pokud si ceníte rychlého vaření. Teflonový povlak zaručuje vynikající nepřilnavé vlastnosti, které navíc umožňují smažit palačinky nebo smažit maso s minimálním množstvím tuku. Pánve jsou lehké, snadno se zahřívají a jsou vhodné pro každodenní použití.

Stejně jako u keramických a hliníkových pánví však vyžadují teflonové pánve šetrné zacházení. Poškrábaný teflonový povrch může uvolňovat škodlivé sloučeniny, proto poškozené pánve okamžitě vyhoďte.

Teflon také nesnáší vysoké teploty (přes 260 stupňů) a dlouhodobé zahřívání a hodí se lépe pro rychlou přípravu jídel.

Teflonové pánve – nejoblíbenější pánve pro rychlé vaření

Měděné pánve - profesionální volba pro jemné pokrmy

Měděné pánve jsou výrobky s mimořádně dobrým vedením tepla, rychle a rovnoměrně se zahřívají. Používají je především profesionální kuchaři, kteří s pomocí takových pánví dokážou precizně ohřát jídlo při zachování naprosté kontroly nad teplotou.

Měď reaguje s kyselinami, proto jsou pánve navíc potaženy cínovým nebo nerezovým povlakem. Měděné pánve vyžadují pravidelnou péči a leštění, jinak ztratí svůj krásný vzhled. Jedná se o luxusní výrobek, ale pokud milujete vaření, může být měděná pánev skvělým doplňkem vybavení vaší kuchyně.

Zpět