Jak vyčistit matraci?

29.10.2024

Pravidelné čištění matrace nám pomůže nejen udržet estetický vzhled samotného výrobku, ale také nám pomůže lépe spát a odpočívat. Špinavé matrace se mohou stát živnou půdou pro roztoče, alergeny nebo bakterie, takže spaní na nich nebude příliš zdravé. O nepříjemném zápachu ani nemluvě! Naštěstí s pomocí přichazeji domácí metody čištění, které jsou účinné pro efektivní vyčištění matrace.

V tomto článku se dozvíme, jaké přípravky a doplňky se budou hodit k čištění matrací, jaké skvrny se nejčastěji vyskytují a jak si s nimi poradit a jaká opatření lze podniknout, aby matrace vydržely déle.

Jak vyčistit matraci?


V tomto článku:

1. Mokré a suché čištění matrace - jak čistit matraci? Jaké nástroje si připravit?

2. Jak vyčistit matraci domacími způsoby? Jak vyčistit matraci vysavačem?

3. Jak vyčistit matraci? Jak odstranit skvrny z matrace? Jak vydezinfikovat matraci doma?

4. Vysávání vs. mokré čištění matrace - jak odstranit nepříjemný zápach?

5. Jak sušit matraci?

6. Udržování matrace v čistotě – jak o matraci pečovat?



Mokré a suché čištění matrace - jak čistit matraci? Jaké nástroje si připravit?

Než začnete čistit matraci od potu, moči, krve nebo jiných odolných skvrn, měli byste se vybavit vhodnými čisticími nástroji a čisticími prostředky. Můžete použít jak domácí způsoby a prostředky, tak profesionální úklidové prostředky a příslušenství.

Nástrojem pro čištění matrací bude především vysavač s nástavcem na čalounění, a také hadříky a měkké houbičky. Jako domácí čisticí prostředky použijeme jedlou sodu, peroxid vodíku a jemný saponát (např. tekuté mýdlo). Pokud však domácí metody čištění nepřinesou adekvátní výsledky, matraci efektivně vyčistíme pomocí speciálních prostředků na mokré nebo suché čištění matrací.

Pokud se chceme dodatečně postarat o osvěžení povrchu matrace, vyplatí se zakoupit esenciální oleje.

Matrace a rošty - Baumax

Jak vyčistit matraci domacími způsoby? Jak vyčistit matraci vysavačem?

Pokud chceme matraci důkladně vyčistit, nejprve ji dobře vysajte. Vysávání odstraňuje z povrchu matrace prach, vlasy, odumřelé kožní buňky a další nečistoty. Při vysávání použijte koncovku na čalounění a pečlivě vysajte celý povrch matrace, přičemž zvláštní pozornost věnujte zahybům, švům a okrajům, protože právě zde se hromadí nejvíce nečistot. Nejlepší je matraci vysát z obou stran.

Suché čištění matrace

Čištění matrace pomocí vysávání nám pomůže zbavit se největších nečistot. Takové pravidelné čištění matrace také minimalizuje riziko vzniku roztočů a hromadění alergenů. Je to dobrý způsob, jak osvěžit matraci. Po vysátí se vyplatí matraci vyvětrat.

Pokud jsou na vaší matraci odolné skvrny, budete ji muset vyčistit za mokra.

Jak vyčistit matraci domacími způsoby? Jak vyčistit matraci vysavačem?

Jak vyčistit matraci? Jak odstranit skvrny z matrace? Jak vydezinfikovat matraci doma?

Pokud jsou na matraci skvrny, je vhodné matraci vyčistit, jakmile se skvrna objeví, ale víme, že to není vždy možné. Způsoby čištění matrací, a to i ty domácí, vám také pomůžou se starými skvrnami. Mokré čištění je způsob, jak se zbavit potu, krve, moči nebo skvrn od jídla. Zde je možné matraci čistit přírodními produkty, zejména jedlou sodou, která je v případě úklidu domácnosti nenahraditelná.

Jak vyčistit matraci od potu? Čištění matrace od moči a potu – jak vyčistit matraci jedlou sodou?

Jak vyčistit matraci od potu? Čištění matrace od moči a potu – jak vyčistit matraci jedlou sodou?

Čištění matrace od potu a moči není tak obtížné jak by se mohlo zdát a je k tomu potřeba použít roztok vody, jedlé sody a pár kapek jemného saponátu. Nastříkejte roztok na skvrny a místo jemně otřete vlhkou houbou. Po vyčištění fleku matraci důkladně osušte ručníkem.

Čištění matrace jedlou sodou je nejpopulárnějším způsobem čištění matrace od potu a moči, ale také od skvrn od krve a jídla.

Jak vyčistit krev z matrace? Čištění matrace od krve peroxidem vodíku

Čerstvé skvrny od krve omyjte studenou vodou a poté skvrnu jemně otřete hadříkem namočeném v roztoku peroxidu vodíku. Nepoužívejte horkou vodu, protože by mohla skvrnu usadit.

Jak odstranit skvrny od nápojů a jídla? Jaké čisticí prostředky vybrat?

Skvrny od jídla a pití by měly být odstraněny ihned po jejich vzniku. Použijte roztok vody a mýdla. Mokré místo pak vždy důkladně osušte. Pokud je skvrna zaschlá nebo přetrvávající, použijte profesionální čisticí prostředky.

Na co pamatovat při čištění matrace? Jak čistit matraci? Čištění matrace od obtížných skvrn

Osvěžení povrchu matrace mokrým čištěním je způsob, jak se zbavit i velmí odolných skvrn z matrace. Čištění jedlou sodou a peroxidem vodíku jsou nejoblíbenější domácí metody čištění. Pamatujte však, že v případě mokrého čištění matraci nadměrně nenamáčejte, vlhkost pronikne dovnitř a může způsobit vznik plísní. Po odstranění skvrny nezapomeňte matraci důkladně vysušit.

Pokud nechceme mokré čištění provádět ručně, je potřeba použít vysavač na mokré čištění.

Jak vyčistit matraci? Jak odstranit skvrny z matrace? Jak vydezinfikovat matraci doma?

Vysávání vs. mokré čištění matrace - jak odstranit nepříjemný zápach?

Jakmile je matrace vysátá a vyčištěná, je dobré nepříjemný zápach zneutralizovat. Ve většině případů tohoto problému vás zbaví mokré čištění, ale pokud to nestačí, použijte jedlou sodu. Rozetřete rovnoměrně na povrch matrace, nechte pár hodin působit a poté matraci důkladně vysajte.

Jak osvěžit matraci?

Pokud chceme matraci dodat novou svěží vůni, smíchejte jedlou sodou s esenciálním olejem, než ji na matraci rozetřete.

Vysávání vs. mokré čištění matrace - jak odstranit nepříjemný zápach?

Jak sušit matraci?

Již jsme zmínili, že po mokrém čištění by měla být matrace důkladně vysušena. Je opravdu důležité, aby byla matrace před povlečením zcela suchá, jinak se může stát živnou půdou pro plísně, houby a mikroorganismy. Vyčištěnou matraci ponechejte nejlépe v dobře větrané místnosti nebo i venku, pokud je příznivé počasí.

Jak sušit matraci?

Udržování matrace v čistotě – jak o matraci pečovat?

Čištění jedlou sodou, peroxidem vodíku nebo speciálními prostředky nebude dlouho účinné, pokud nebudeme o matraci řádně pečovat. Proto se vyplatí vypěstovat si určité návyky, které prodlouží životnost matrace. Nejdůležitější je matraci pravidelně čistit vysáváním. Matrace se doporučuje vysávat alespoň jednou měsíčně. Vyplatí se také pořídit potahy na matrace, které ochrání matraci před skvrnami.

Pomůže i pravidelné větrání a střídání stran (pokud máme oboustrannou matraci). Nejlepší je to udělat hned po vysávání. Pravidelná péče o matraci zajistí, že si výrobek déle zachová své vlastnosti a jednoduše se nám na ní bude lépe spát.

Zpět