Jak vypustit vodu z bazénu?

01.10.2024

Letní radovánky v bazénu musí jednou skončit a chladnější dny nás nutí zabezpečit zahradní bazén na další sezonu. Mnoho lidí se rozhodne vypustit vodu z bazénu a na zimu ho složit. Jak ale postupovat při tomto úkolu? Jak vypustit vodu z bazénu, čím vodu odčerpat a zda může být problém vypustit bazén?

Je dobré vědět, jak a kde vypustit vodu ze zahradního bazénu, abyste se nevystavovali nepříjemným situacím, jak s poškozením životního prostředí, tak s nechtěnými pokutami. V létě je voda v bazénu naším spojencem, ale na podzim to může být problém. Před vypuštěním vody se seznamme se základními pravidly pro vypouštění vody z bazénu. Budou se hodit nejen tehdy, když budeme chtít bazén zazimovat, ale i při výměně vody.

Jak vypustit vodu z bazénu?


V tomto článku:

1. Zahradní bazén –kam vypustit vodu?

2. Zodpovědné používání bazénu – jak bazén připravit na vypuštění vody?

3. Čerpadlo na odčerpávání vody nebo doplňkové systémy pro vypouštění vody z bazénu – jak odčerpat vodu z bazénu?

4. Jak složit bazén na zimu? Bazén s kovovou konstrukcí, samonosný, bazén pro děti



Zahradní bazén –kam vypustit vodu?

Nejdůležitějším rozhodnutím je kam vlastně vypustit vodu z bazénu. Na začátku si musíme uvědomit, že voda v bazénu je plná bazénové chemie. Správně používaná bazénová chemie činí vodu čistou a hygienickou, nezávadnou pro nás i životní prostředí.

Před vypuštěním vody je dobré ji nechat pár dní odstát, díky tomu se sníží hladina chemikálií používaných v bazénech a voda bude pro naši zahradu, zejména trávník a vegetaci, bezpečnější.

Lze vypustit vodu z bazénu do dešťové kanalizace?

Odpověď zjistíme tím, že definujeme, co to dešťová kanalizace vlastně je – je to systém, který odvádí dešťovou vodu z ulic, aby se naše čtvrť při dešti nezaplavila. Proto takový kanalizační systém obsahuje přírodní vodu bez bazénové chemie, domácí chemie nebo splašků. Do této kanalizace se proto nedoporučuje vylévat vodu z bazénu.

Kam tedy vylít vodu? Nejlepší je vypustit do žumpy nebo do kanalizace. Díky tomu se v souladu s předpisy zbavíme vody ze zahradního bazénu.

Pokud máme na zahradě malé nafukovací bazény nebo dětské bazény, ve kterých se často vyměňuje voda a udržuje se čistota bez bazénové chemie, můžeme vodu vylít do dešťové kanalizace nebo i na trávník. Vylévání vody, a to i chlorované, na trávník by nemělo být zásadní problém, ale to platí pouze pro malé bazény. Velké ocelové bazény obsahují hodně vody, takže takové náhlé zaplavení trávníku může způsobit poškození zahradní architektury, rostlin, domu nebo pozemků sousedů.

Proto je nejlepší jednat s rozumem - velké množství vody by mělo být odváděno do žumpy nebo do kanalizace. Menší množství můžeme vypustit do zahrady. Voda z bazénu by měla být také likvidována v souladu s místními předpisy

Zahradní bazén –kam vypustit vodu?

Zodpovědné používání bazénu – jak bazén připravit na vypuštění vody?

Když už víme, kam bazénovou vodu vypustíme, přichází na řadu příprava bazénu. Tento úkon je zvláště důležitý, když chceme bazén zazimovat, tedy bazén vypustit, složit a uskladnit na další sezony.

Zaprvé je potřeba bazén důkladně vyčistit. Díky tomu odstraníme velké nečistoty, které mohou ztížit vypouštění bazénu, a také se zbavíme nečistot, které by mohly být pro naši zahradu problémem, pokud vodu vylijeme na trávnik. Použijte bazénové síťky k zachycování velkých nečistot a bazénový vysavač na vysávání menších nečistot ze dna bazénu. Příslušenství na čištění bazénu vám pomůže při čištění.

Následně od bazénu odpojte všechna zařízení – bazénová čerpadla, ohřívače vody, skimmery či jiné. Zařizení ihned vyčistíme a uskladnime, tak abychom je mohli snadno znovu použít v nové sezóně.

Zodpovědné používání bazénu – jak bazén připravit na vypuštění vody?

Čerpadlo na odčerpávání vody nebo doplňkové systémy pro vypouštění vody z bazénu – jak odčerpat vodu z bazénu?

Nejjednodušší metodou, zejména u menších bazénů, je použití bazénové hadice k vypouštění vody. Jeden konec hadice dáme do bazénu a druhý konec tam, kde chceme vypustit vodu. Poté načerpáme vodu z bazénu - tím se spustí proces odsávání, voda poteče sama na základě gravitace. Jen musíme pamatovat na to, že konec hadice by měl být níže než hladina vody v bazénu, jinak se proces přeruší.

Jak odčerpat vodu z většího bazénu? V případě větších bazénů je věc složitější. Zde může být nutné vodu odčerpat pomocí profesionálních čerpadel určených pro velké objemy vody. Umístíme takové čerpadlo na dno bazénu a napojíme hadici na vypouštění vody na zvolené místo. Čerpadlo na odčerpávání vody bude fungovat několik hodin v závislosti na tom, jak velký máme bazén. Čerpadlo na odčerpávání vody lze pronajmout nebo zakoupit.

Vodu důkladně vypusťte a snažte se jí z nádrže odstranit co nejvíce. Přesto na dně bazénu nejspíš něco zbyde. K vypouštění vody můžeme použít hadici pro vypouštěni bazénu nebo mop a kbelík. Před zimou je důležité, abychom bazén důkladně vysušili. Nikdy neskládejte mokrý bazén, protože to může způsobit vznik plísní nebo rzi. Bazén je potřeba vysušit, zejména stěny a dno. Zejména v případě samonosného bazénu byste měli zajistit, aby stěny byly čisté a suché.

Při čištěni bazénu před sezonou bude důležité chránit stěny bazénu, tím že je důkladně vyčistíme stejně jak i všechna zákoutí. Usnadníte si tak údržbu bazénu před zimou a zabráníte také poškození bazénu. V případě potřeby umyjte dno bazénu vodou a vhodným čisticím prostředkem k dezinfekci vody a dezinfekci bazénu.

Některé bazény, například zahradní vířivky, mají drenážní systémy již nainstalované v samotném bazénu. Po připojení hadice na příslušné místo lze vodu z bazénu snadno vypustit.

Bazén důkladně vypusťte a po celou dobu sledujte průtok vody. Před vypuštěním vody z bazénu je potřeba zajistit bezpečnost pro vás a vaše blízké. Voda by měla být vypouštěna opatrně.

Čerpadlo na odčerpávání vody nebo doplňkové systémy pro vypouštění vody z bazénu – jak odčerpat vodu z bazénu?

Jak složit bazén na zimu? Bazén s kovovou konstrukcí, samonosný, bazén pro děti

Používaání bazénu není jen o péči o bazén v sezóně, ale také o jeho zazimování, vědomém vypouštění vody a skladování bazénu mimo sezonu. Rozložený bazén s kovovou konstrukcí nebo samonosný bazén by měly být na zimu správně uskladněny. Uživatelé a majitelé zahradních bazénů nejčastěji používají pro jejich uskladnění zahradní domky nebo garáže jako místa, kde je bazén uskladněn na zimu.

Zpět