Jak vyrobit hnojivo z přesličky a kopřivy? Proč se vyplatí jej používat?

01.06.2024

Přeslička rolní i kopřiva jsou široce známé a používané v různých oblastech života. Především jsou ceněny pro své léčivé vlastnosti a také často používané v zahradnictví. Přeslička rolní je bohatá na oxid křemičitý a další cenné minerály, díky čemu je výborným zdrojem látek pro podporu zdravých kloubů, kůže a vlasů. Kopřiva, ač často spojená s nepříjemným popálením pokožky, je zase bohatá na živiny včetně vitamínů a minerálů. Cenné vlastnosti kopřivy podporují imunitní systém při každodenní suplementaci a pomáhají při léčbě mnoha nemocí.

Využití kopřivy a přesličky v zahradnictví přináší rostlinám mnoho výhod. Kopřivový extrakt nebo odvar z přesličky se používají jako přírodní hnojiva, která odpuzují škůdce, zabraňují různým chorobám a regulují hodnotu pH půdy. Jejich ekologické vlastnosti z nich dělají alternativu k umělým hnojivům a pesticidům, včetně hnojiv pro rostliny, zeleninu a ovoce, včetně trávníkových hnojiv, která mohou poškozovat přírodní prostředí a lidské zdraví.

Jak vyrobit hnojivo z přesličky a kopřivy? Proč se vyplatí jej používat?


V tomto článku:

1. Jak připravit přírodní hnojivo z kopřivy?

2. Jak připravit přírodní hnojivo z přesličky? Jaké vlastnosti má výluh z přesličky?

3. Využití kopřivy a přesličky na hnojení rostlin – proč se je vyplatí používat? Používání přírodních a ekologických přípravků na ochranu rostlin na zahradě



Jak připravit přírodní hnojivo z kopřivy?

Kopřivová kejda je vynikající přírodní rostlinné hnojivo, které může výrazně podpořit vývoj a zdraví našich zahradních rostlin. Vlastnoručně připravené hnojivo je dávkou cenných živin, které jsou nezbytné pro zdravý růst rostlin. Příprava hnojiva z kopřiv je poměrně jednoduchá a hravě ji zvládneme i na naší zahradě.

Jak vyrobit přírodní hnojivo z kopřivy? Nejprve nasbírejte čerstvé listy kopřivy, snažte se vyhnout kontaktu se špičatými chloupky kopřivy, poté je jemně omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kousky. Takto připravené listy vložte nejlépe do velkého kbelíku a zalijte vodou tak, aby kopřivy zcela zakryla. Kbelík umístěte na teplé, ale zastíněné místo a občas promíchejte. Fermentace kopřivy trvá asi 1-2 týdny. Po uplynutí této doby odvar přeceďte, listy vyhoďte. Hotový výluh lze ředit vodou.

Aplikace při hnojení. Které rostliny zalévat a které postřikovat? Jak často rostliny zalévat kopřivovým výluhem?

Zálivka hnojivem z kopřiv je účinná zejména u rostlin, které přijímají živiny kořeny, jako je zelenina, bylinky nebo keře. Při zálivce se živiny obsažené v hnojivě postupně uvolňují do půdy, což rostlinám zajišťuje přístup k potřebným látkám na delší dobu.

Postřik naopak může být prospěšný pro rostliny, které dokážou účinně přijímat živiny svými listy. Patří sem například okrasné rostliny a také některé druhy zeleniny, jako jsou rajčata a papriky. Aplikací hnojiva na listy rostlina rychleji absorbuje živiny, což může pomoci předcházet chorobám a stimulovat růst.

Četnost zalévání rostlin kopřivovým výluhem závisí na mnoha faktorech, jako je druh rostlin, jejich aktuální spotřeba vody, povětrnostní podmínky a celkový stav porostu. Stejně jako u hnojiv pro kvetoucí rostliny se zálivka obvykle doporučuje každé 2-4 týdny, dokud rostliny rostou.

Jak připravit přírodní hnojivo z kopřivy?

Jak připravit přírodní hnojivo z přesličky? Jaké vlastnosti má výluh z přesličky?

Přeslička rolní je bohatá na složky, jako je křemík, draslík, vápník a další minerály, které jsou prospěšné pro růst rostlin. Z čeho vyrobit výluh? Nejprve nasbírejte čerstvé výhonky přesličky, nejlépe na jaře nebo začátkem léta, kdy rostlina plně dozraje, a poté je důkladně omyjte. Stejně jako u kopřivového výluhu můžete stonky nakrájet na menší kousky, abyste usnadnili proces fermentace. Celé také zalijte vodou a nechte 1-2 týdny působit. Během této doby přeslička uvolní do vody cenné živiny, které jí dá charakteristickou vůni. Fermentující výluh by měl být uchováván na teplém, ale málo osvětleném místě. Po fermentaci lze vše přecedit, odstranit zbytky přesličky a zředit vodou. Ředění, jak v případě kopřivy, tak přesličky, by mělo být v poměru 1:10 nebo 1:20. Výsledná kapalina je připravena k použití jako rostlinné hnojivo.

Jak používat výluh z přesličky? Lze provádět postřik a kde?

Výluhem z přesličky lze zalévat obecně všechny druhy zahradních rostlin, jako je zelenina, bylinky, květiny a okrasné keře. To je zvláště výhodné pro rostliny, které potřebují dodatečný přísun živin během intenzivního růstu nebo kvetení. Pravidelná zálivka tímto hnojivem, stejně jako hnojivy na ovoce a zeleninu, může podpořit plodování a zlepšit kvalitu plodů jabloní, hrušek nebo švestek.

Postřik přesličkovým výluhem by měl být prováděn rovnoměrně na listy rostlin, obvykle brzy ráno nebo pozdě odpoledne, aby nedošlo k nadměrnému odpařování. To je zvláště účinné v případě rostlin vystavených napadení škůdci, jako jsou mšice nebo svilušky, které mohou odpuzovat látky obsažené ve výluhu z přesličky.

Jak připravit přírodní hnojivo z přesličky? Jaké vlastnosti má výluh z přesličky?

 

Využití kopřivy a přesličky na hnojení rostlin – proč se je vyplatí používat? Používání přírodních a ekologických přípravků na ochranu rostlin na zahradě

Kopřiva je bohatá na živiny, včetně dusíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku, hořčíku a také na vitamíny A a C. Tyto cenné živiny dělají z kopřivy ideální doplněk hnojení rostlin. Dusík je nezbytný pro růst rostlin a tvorbu bílkovin, draslík ovlivňuje vývoj květů a plodů a fosfor je rozhodující pro kořenový systém. Kromě toho přítomnost mikroprvků a vitamínů kopřiva dokonale podporuje celkový růst a imunitu rostlin.

Přeslička rolní je také bohatá na cenné složky, jako je křemík, draslík, vápník, hořčík a železo. Křemík, který je jednou z hlavních složek přesličky rolní, je zásadní pro stavbu rostlinných buněk, což se promítá do jejich pevnosti a odolnosti vůči suchu a houbovým chorobám rostlin.

Proč se vyplatí používat výluh z kopřivy a přesličky? Tyto přírodní hnojiva poskytují rostlinám nejen základní živiny, ale také látky podporující celkový vývoj a zdraví. Tento přípravek lze použít jak k zálivce rostlin, tak i jako postřik na listy.

Kromě toho je použití hnojiva z přesličky a kopřivy prospěšné pro životní prostředí, protože jde o přírodní a ekologickou alternativu umělých chemických hnojiv. To nejen snižuje množství látek škodlivých pro půdu a podzemní vody, ale také pomáhá udržovat rovnováhu ekosystémů.

Zpět