Jak vyrobit sedací okenní parapet?

20.03.2025

Máte-li široká okna s velkým parapetem, stojí za zvážení, zda se dají zajímavě uspořádat. Obvykle tam dáváme květiny? Nebo také používáme takový okenní parapet k ukládání věcí? Existuje mnoho způsobů, jak zajímavým způsobem využít široký parapet, ale vytvoření sezení pod oknem se může ukázat jako nejatraktivnější z nich. Proč? Pokud se vám podaří vytvořit pohodlné sezení, může se pro vás stát okenní parapet skvělým místem pro relaxaci, odpočinek, čtení nebo povídání si s přáteli. Krome pohodlného sezení si můžete také pod něj vytvořit další úložný prostor – získáte pak další místo na uložení věcí.

Nápadů na využití okna s posezením je mnoho. Než jej však použijete, musíte vše řádně připravit.

Jak vyrobit sedací okenní parapet?


V tomto článku:

1. Sedací parapet – změřme si řadně prostor pro sezení. Jaké rozměry je třeba vzít v úvahu?

2. Velké okno s parapetem na sezení - jaké materiály by měly být použity pro jeho vývoj? Z čeho vyrobit praktické sedátko na parapet?

3. Jak vyrobit sedací parapet v kuchyni? Nejprve si vytvoříme rám pro pohodlné sezení

4. Čím doplnit sedací parapet? Praktická obestavba parapetu s úložnými přihrádkami

5. Vhodné uspořádání sedacího parapetu – jaké barvy zvolit?

6. Pro větší pohodlí! Jak zařídit sedací parapet?

7. Zajímavé uspořádání parapetu k sezení - jak aranžovat široký parapet?



Sedací parapet – změřme si řadně prostor pro sezení. Jaké rozměry je třeba vzít v úvahu?

Sedací parapet si bez větších problémů vytvoříte svépomocí. Uspořádání sedacího parapetu by mělo předcházet vhodné měření a dobře připravený návrh. Bez toho nebudeme vědět, kolik materiálu nakoupit, ani jak reálně budeme schopni vyrobit praktické místo k sezení.

Co je potřeba změřit? Rozhodně musíme dbát na výšku, šířku a hloubku sedáku a na to, zda chceme, aby sedák měl úložný prostor.

  1. Výška sedacího parapetu - na sezení je ideální výška 45-50 cm, ale ve skutečnosti výška místa k sezení bude záviset na tom, jak vysoký je parapet okna. Místo k sezení nemůže být výšší než samotný parapet, jinak okno neotevřeme.

  2. Šířka a hloubka sedacího parapetu - upravte šířku a hloubku změřením okenního vybrání. Změřme šířku zprava doleva. Všímejme si, zda je šířka v každém místě do hloubky okenního vybrání stejná, protože se často stává, že čím blíže k oknu je šířka menší. Hloubka pohodlného sedáku bývá 40 až 50 cm. Pokud je parapet úzký, bude nutné jej prodloužit. Pojďme si tedy změřit, zda není parapet pro sezení příliš úzký. Širší okenní parapet nebude problém – zvolíme-li široký, pohodlný sedák, budeme jej moci využít k relaxaci.

  3. Dodatečný úložný prostor - máte-li zájem, aby sedací parapet měl další přihrádky nebo police, měli bychom to ihned zahrnout do návrhu. Malé okenní parapety je lepší vybavit pouze policemi. Pamatujte, že uzavřené přihradky či police nebude možná vyrobit, pokud je pod oknem radiátor – pak by přihrádky blokovaly volné proudění vzduchu a teplo by se nemohlo správně šířit.

Vyplatí se také naplánovat, zda má mít sedací parapet opěrku. Tento prvek uspořádání okenních parapetů často není nutný - je lepší a jednodušší umístit tam pohodlné polštáře.

Sepište si všechny rozměry na papír a navrhněte, jak má sedák vypadat. Parapet můžete využít k sezení nebo se rozhodnout jej překrýt další vrstvou. Důležité je, abychom okno mohli volně otevírat, a aby nebyl zakrytý případný radiátor.

Sedací parapet – změřme si řadně prostor pro sezení. Jaké rozměry je třeba vzít v úvahu?

Velké okno s parapetem na sezení - jaké materiály by měly být použity pro jeho vývoj? Z čeho vyrobit praktické sedátko na parapet?

Jakmile je návrh hotový, je čas, abychom vybrali ty správné materiály. Co máme k dispozici? Na výběr je především dřevo nebo MDF desky. Z těchto materiálů budete schopni vyrobit hlavní konstrukci sedáku, jak rám, tak případný vršek, pokud nepoužijeme samotný parapet.

Pro povrchovou úpravu lze použít tenčí nábytkové desky nebo překližky. Chcete-li vytvořit atraktivní sezení, budete potřebovat hotové nebo vlastnoručně ušité polštáře z měkkého materiálu a čalounické pěny. Co se ještě bude hodit? Určitě montažní prvky, hřebíky, šrouby a upevňovací prvky, stejně jako panty a madla, pokud chceme mít další úložný prostor.

Velké okno s parapetem na sezení - jaké materiály by měly být použity pro jeho vývoj? Z čeho vyrobit praktické sedátko na parapet?

Jak vyrobit sedací parapet v kuchyni? Nejprve si vytvoříme rám pro pohodlné sezení

Nyní se pustíme do stavby pohodlného sedacího parapetu. Jak na to? Výstavba není složitá pro ty, kteří často kutí a vyrábí nábytek svépomocí. Pokud takové zkušenosti nemáte, nevadí! Výstavba sedacího vnitřního parapetu není náročná. Pracujte pečlivě, je potřeba vhodně změřit a nařezat prvky, aby celek byl stabilní a vypadal esteticky.

Rám je nejdůležitějším prvkem uspořádání sedacího parapetu, musíte dbát na to, aby byl pevný a stabilní. Připravte si dřevěné desky nebo MDF desky podle rozměrů a provedení. Rám sestavte pomocí hřebíků nebo šroubů. Šrouby budou lepší v případě, že použijete nábytkové desky, a hřebíky desky dobře spojí. Začněte sestavovat rám vytvořením spodní části, poté ji spojíte s horní částí. Ujistěte se, že rám je stabilní. V případě potřeby přidejte další výztužení, např. příčná prkna.

Přizpůsobte rám oknu. Měl by se buď zasunout pod parapet, nebo s ním být v jedné rovině. V případě potřeby nainstalujte na parapet zcela novou větší desku nebo parapet prodlužte až k sedací ploše přidáním nábytkové desky odpovídající velikosti. Další deska nebude potřeba, pokud se rám zcela zasune pod parapet.

Jak vyrobit sedací parapet v kuchyni? Nejprve si vytvoříme rám pro pohodlné sezení

Čím doplnit sedací parapet? Praktická obestavba parapetu s úložnými přihrádkami

Pokud si chceme vyrobit sedací parapet a chceme zároveň mít i dodatečný úložný prostor, určitě jej vnesme do návrhu. Mohou to být zásuvky, police nebo dvířka. Co budete potřebovat? Každý z těchto způsobů uspořádání úložného prostoru vyžaduje trochu jiný přístup.

  1. Zásuvky - k jejich montáži potřebujete překližku a zásuvky a nábytková čela. Šířka sestavené zásuvky a přední části by měla být stejná jako šířka rámu. Pokud je vzdálenost příliš velká, rozdělte ji na menší fragmenty vložením vhodných dělících stěn. Nainstalujte pojezdy zásuvek na stěny stejným způsobem jako na korpusu a umístěte zásuvky na příslušná místa. Výroba zásuvek svépomocí může být pro začínající kutily výzvou, proto pracujte pečlivě a změřte správně všechny vzdálenosti.

  2. Poličky – takto jednoduše uspořádáte vnitřek sedáku. Police upevníme na nábytkové kolíky, umístěné v otvorech vyvrtaných ve stěnách.

  3. Dvířka - umožňují skrýt pohled dovnitř sedadla. K jejich výrobě budete potřebovat nábytkovou desku odpovídající velikosti. Rozměry by měly být stejné jako přední strana rámu. Desku připevníme k rámu pomocí pantů a přidáme madla, kterými lze dvířka uchopit a otevřít je.

  4. Otevírací horní část - to je další možnost pro vyrobení úložného prostoru. Horní čast, desku nepřipevňujeme k rámu napevno, ale přišroubujeme ji pomocí pantů. Díky tomu budeme moci otevřít horní část a použít rám jako úložný box.

Čím doplnit sedací parapet? Praktická obestavba parapetu s úložnými přihrádkami

Vhodné uspořádání sedacího parapetu – jaké barvy zvolit?

Pokud chcete, aby sedací parapet dlouho a správně fungoval, je potřeba jej zabezpečit. To je zvláště důležité, když na stavbu používáte přírodní dřevo – takový materiál je třeba řádně chránit, jinak popraská, odbarví se a znehodnotí. Nábytková deska je v tomto ohledu mnohem jednodušší na zpracování – má již nanesený laminát, tedy ochrannou vrstvu, která nevyžaduje další lakování.

Dřevo můžeme impregnovat vhodnými barvami a laky. Vyberme zajímavý odstín, který bude ladit se zbytkem aranžmá.

Vhodné uspořádání sedacího parapetu – jaké barvy zvolit?

Pro větší pohodlí! Jak zařídit sedací parapet?

Pohodlné sezení nebude možné, pokud necháme povrch prázdný. Rozhodně se vyplatí pořídit si či ušít svépomocí dekorační polštáře. Pokud na parapet umístíme měkké polštáře, určitě bude posezení či odpočinek na sedacím parapetu mnohem pohodlnější.

Barvy polštářů musí ladit se zbytkem aranžmá. Díky vhodným vzorům a barvám měkkých polštářků můžeme zdůraznit vybraný styl interiéru. Kromě dekoračních polštářů můžeme na sedací parapet umístit i deky, lucerny, lampy nebo květiny.

Pro větší pohodlí! Jak zařídit sedací parapet?

Zajímavé uspořádání parapetu k sezení - jak aranžovat široký parapet?

Hotové místo k sezení vyzkoušejte. Jste si jistí, že je pohodlé? Možná budete potřebovat silnější polštáře nebo dodatečné polstrování? Otevírají se správně dvířka úložných přihrádek, lze otevřít okno? Nyní je vhodná doba na provedení finálních úprav, tak využijte této příležitosti.

Hotový sedací parapet můžete využívat dle svého uvážení. Je to ideální místo pro odpočinek s knihou, večerní šálek čaje nebo klábosení s přáteli.

Zpět