Jak vyrobit vyvýšené záhony z cihel?

25.02.2025

Vyvýšené zděné záhony jsou řešením, které je na domácích zahradách stále oblíbenější. Pohodlí pěstování bez zbytečného ohýbání a snadný přístup ke všem rostlinám vysazeným na záhonu činí vyvyšené záhony mimořádně oblíbenými, zvláště když se o zahrady starají starší lidé nebo nezkušení zahradníci. Cihly poskytnou našim záhonům dodatečnou stabilizaci, taková pevná konstrukce vydrží roky, ale její vytvoření vyžaduje práci a čas.

Vyplatí se však na zahradě vystavět vyvýšené záhony – velmi nám to usnadní pěstování a péči o rostliny. Podívejme se, zda je výroba vyvýšených záhonů obtížná, jaké kroky je třeba podniknout k založení vyvýšených záhonů z cihel a proč jsou tak tradiční vyvýšené záhony populární.

Jak vyrobit vyvýšené záhony z cihel?


V tomto článku:

1. Jak na vyvýšené záhony krok za krokem? Jak vysoké by měly být zděné záhony?

2. Z čeho vyrobit vyvýšené záhony? Jaké materiály vybrat pro stavbu záhonu?

3. Jak postavit vyvýšený záhon z cihel?

4. Výhody vyvýšených zděných záhonů – jaké jsou výhody vyvýšených zděných záhonů?



Jak na vyvýšené záhony krok za krokem? Jak vysoké by měly být zděné záhony?

Než se pustíme do výstavby vyvýšených záhonů svépomocí, musíme naplánovat celou výstavbu tohoto prvku zahradní architektury. Pojďme do zahrady a zjistěme, kam můžeme záhon umístit a jak velký by měl být. Jaké stanoviště vybrat? Nejlepší je, když jsou vyvýšené záhony na slunném místě, protože takové stanoviště má ráda většina zeleniny a květin.

Jak veliké mají být vyvýšené záhony? Nejprve si povíme, jak široké by mělí být vyvýšené záhony. Záhon by měl být široký natolik, abychom mohli snadno dosáhnout na každé místo, optimálně to bude mezi 100 a 120 centimetry. Délka záhonu může být libovolná, v závislosti na prostoru, který máme na zahradě k dispozici.

Důležitým rozměrem, na který bychom si měli dát pozor, je výška záhonu. Zde doporučujeme výšku mezi 40 a 60 cm. Vyšší záhony jsou výhodnější pro lidi, kteří mají problém se ohnout, vyšší záhony také lépe udrží teplo a vodu, vyvýšené záhony s výškou 60 cm jsou proto výbornou variantou do zeleninové zahrádky.

Jak na vyvýšené záhony krok za krokem? Jak vysoké by měly být zděné záhony?

Z čeho vyrobit vyvýšené záhony? Jaké materiály vybrat pro stavbu záhonu?

Jakmile je návrh záhonu hotový, je čas se pustit k práci. K výrobě vyvýšeného zděného záhonu budete potřebovat především cihly. Nejlepší je zvolit cihly mrazuvzdorné, klinkerové cihly se nám budou hodit - jsou odolné a estetické.

Dále budeme potřebovat: cementovou maltu na spojení cihel, základ pro stabilizaci záhonu, hydroizolační fólii nebo membránu na ochranu cihel proti vlhkosti a zahradní substrát na vyplnění záhonu. Připravme si také nářadí: vodováhu, hladítko, krejčovský metr, lopatu a zednický provázek.

Z čeho vyrobit vyvýšené záhony? Jaké materiály vybrat pro stavbu záhonu?

Jak postavit vyvýšený záhon z cihel?

Jak připravit záhon? Jak vypadá konstrukce vyvýšeného záhonu? Začněme důkladným úklidem prostoru pro záhon. Odstraňme veškerý plevel, kameny a zahradní palisády. Pomocí provázků a kolíčků označte obrys záhonu. Čím přesnější zde budeme, tím lepší bude výsledek. Záhon nemusí být nudný – navrhnout vyvýšený záhon je také příležitostí ke kreativitě, takže pokud sníte o záhonu polokulovitého tvaru, zkuste tento nápad realizovat!

Jakmile jsou vyznačeny okraje záhonu, pojďme vykopat základy. Stačí základ s hloubkou 20-30 cm. Dno vysypte drtí nebo hrubozrnným pískem, který zajistí dostatečné odvodnění a zároveň zabrání sedání vyvýšeného zděného záhonu. Nezapomeňte dobře zpevnit základovou vrstvu, jinak nebude konstrukce vyvýšeného záhonu dostatečně stabilní.

Jak a z čeho vyrobit vyvýšené záhony? Jak pokládat cihly? - způsob vazby - kladení cihel

Na připravený základ můžeme začít pokládat cihly. První řada cihel je v tomto případě nejdůležitější, proto její pokládce věnujme zvláštní pozornost. Výstavbě vyvýšených záhonů věnujeme dostatek pozornosti a trpělivosti. Obzvlášť důležité je, aby byla první řada cihel rovná, zkontrolujeme to pomocí vodováhy, aby další řady cihel nesklouzávaly. Proto použijte vodováhu a opatrně nanášejte cementovou maltu, přičemž jednotlivé cihly k sobě pevně spojujte.

Další řady cihel je potřeba pokládat s přesahem – tak, aby cihla v horní řadě zakrývala část cihly pod sebou proto, aby byla konstrukce stabilní. Cementová malta by měla být nanášena rovnoměrně. Cihly skládáme do výšky, ve které chceme mít hotový vyvýšený záhon.

Hotový zděný záhon se vyplatí chránit před nadměrnou vlhkostí. Použijme proto fólii nebo membránu.

Jak vyplnit vyvýšené cihlové záhony?

Po vytvoření konstrukce vyvýšeného záhonu je potřeba počkat, až se malta vytvrdí. Počkáme den nebo dva než se konstrukce ustálí, a teprve potom ji naplníme zeminou. Dno je nejlepší vyplnit směsí zahradní půdy, kompostu a perlitu nebo písku, která zajistí dostatečné odvodnění. Důležitá je drenáž, jinak nám stojicí voda zničí úrodu ve vyvýšeném záhonu. Na drenáž je vhodný štěrk nebo drobné oblázky. Na tuto vrstvu nasypte zahradní substrát. Substrát je dobré obohatit kompostem nebo hnojem – rostlinám to umožní lepší start.

Substrát si můžete vybrat i podle toho, jaké rostliny či zeleninu chcete do vyvýšeného záhonu vysadit. Pro kořenovou zeleninu je dobré zvolit propustnou půdu, některé okrasné květiny zase vyžadují kyselý nebo zásaditý substrát. Substrát lze snadno vyměnit, pokud chceme změnit druh pěstovaných rostlin.

Jak postavit vyvýšený záhon z cihel?

Výhody vyvýšených zděných záhonů – jaké jsou výhody vyvýšených zděných záhonů?

Díky vyvýšeným záhonům bude pěstování jednodušší zejména pro starší osoby a osoby s pohybovými potížemi. Vyplatí se udělat vyvýšené záhony z cihel, aby se i takoví lidé mohli těšit z pěstování zeleniny, bylinek a květin doma. Pěstování rostlin na vyvýšených záhonech je obdobné jako pěstování rostlin v jiných částech zahrady – rostliny je třeba zalévat, odplevelovat a případně přihnojovat. Zděná konstrukce záhonu však může vyžadovat další péči – je třeba ji očistit a v případě poškození opravit.

Rozhodně se vyplatí vzrobit vyvýšené záhony z cihel – takové záhony se snáze obdělávají zejména v pro starší osoby nebo osoby s pohybovými potížemi. Díky vyvýšeným záhonům máte snazší přístup k jednotlivým rostlinám. Navíc pro některé škůdce, takový vyvýšený záhon představuje mechanickou překažku. Zděný vyvyšený záhon by měl vydržet roky, zvláště pokud jej postavíme obzvlášť pečlivě.

Jaké jsou nevýhody vyvýšených záhonů?

Nevýhodou tohoto typu záhonů může být to, že je obtížné okamžitě změnit uspořádání zahrady - jakmile je záhon postaven, bude vyžadovat stejnou práci při bourání jako při stavbě. Další nevýhodou je, že pokud zvolíme špatné umístění záhonu, můžeme narušit zahradní kompozici.

Jaké rostliny si pro pěstování v takových záhonech vybrat? Jaká zelenina by se měla pěstovat ve vyvýšených záhonech?

Co sázet do vyvýšených zděných záhonů? Vyvýšené záhony ve skutečnosti nabízejí téměř to samé, co záhony na zahradě, ale nejlepší je omezit se na bylinky, květiny a zeleninu. Vyvýšené záhony umožňují také výsadbu malých keřů, ale pro keře a stromy mohou být příliš malé.

Zpět