Jak vytvořit zimní zahradu na parapetu?

01.12.2024

Zima je pro příznivce pěstování rostlin a zahradničení zvlaštní čas – v tomto období jsou zahrady, pole, louky a parcely pokryty sněhem a nic na nich neroste. To však neznamená, že byste se v zimě měli vzdát svého zahradničení. Zimní zahrady na parapetu mohou být zajímavým řešením pro příznivce pěstování rostlin, bylinek a zeleniny.

Vytvoření zimní zahrady na parapetu je fascinující úkol, který vám umožní užívat si zeleně a svěžesti rostlin po celý rok, dokonce i v nejchladnějších zimních měsících. Zajímavé je, že můžete pěstovat nejen hrnkové a pokojové rostliny, ale i bylinky a dokonce i zeleninu. Zde je několik tipů, jak si na parapetu vytvořit příjemnou zimní zahradu, ať už máte malý květináč na parapetu v kuchyni nebo velké francouzské okno v obývacím pokoji.

Jak vytvořit zimní zahradu na parapetu?


V tomto článku:

1. Zahrada na okenním parapetu – jaké hrnkové rostliny zvolit?

2. Jak pěstovat v zimní zahradě? - půdní podmínky, sluneční záření, teplota a osvětlení

3. Zimní pěstování rostlin aneb jak naaranžovat a ozdobit hrnkové rostliny?

4. Pěstování v květináčích, jak pečovat o zasazené rostliny?

5. Pěstování rostlin na parapetu, tipy a triky



Zahrada na okenním parapetu – jaké hrnkové rostliny zvolit?

Výběr správných rostlin je klíčovým krokem při vytváření zimní zahrady na vašem parapetu. Vybírejte rostliny odolné vůči nízkým teplotám, jako jsou citrusové plody, různé odrůdy kapradin nebo mini jehličnany. Tyto rostliny dobře snášejí zimní podmínky.

Lze bylinky pěstovat i v zimě? Samozřejmě! Pěstování zeleniny a bylinek v zimním období je možné, pokud rostlinám poskytnete vhodné podmínky pro růst. Pamatujte také, že v zimě bývají teploty u oken nižší než uprostřed místnosti, takže rostliny musí být odolnější vůči chladu a zároveň suchému vzduchu, protože radiátory se nejčastěji instalují pod parapety.

Zimní mini zahradky jsou dobrým místem pro pěstování meduňky, máty, bazalky nebo tymiánu. Pěstovat můžete i pažitku a kopr. Ve většině případů u pěstování rostlin či bylin, dokonce i těch, u kterých k pěstování postačí pouze voda, místo květináče se substrátem se dobře daří i salátu.

K vytvoření zimní zahrady na parapetu není potřeba mnoho. Zimní zahradu můžete vytvořit když použijete květináče, obaly na květináč, záhonky, a také zahradní substráty a rostlinné substráty. V některých případech, jako v případě výše zmíněného salátu nebo pažitky, je možné i pěstování ve vodě.

Zahrada na okenním parapetu – jaké hrnkové rostliny zvolit?

Jak pěstovat v zimní zahradě? - půdní podmínky, sluneční záření, teplota a osvětlení

Pokud chcete pečlivě pěstovat ve své zimní zahradě, musíte rostlinám poskytnout vhodné podmínky pro vývoj a růst.

Poskytněte rostlinám vhodnou půdu bohatou na živiny. Substrát by měl být propustný, aby nedocházelo ke stagnaci vody, která může vést k hnilobě kořenů. Vyplatí se také používat hnojiva přizpůsobené zimním potřebám rostlin. Pokud chcete v zimě pěstovat zeleninu a bylinky, ujistěte se, že jsou vaše květináče dostatečně velké. Vypěstovat si vlastní zeleninu a bylinky na kuchyňském parapetu je skvělý nápad, který vám zajistí přístup k čerstvým surovinám i po skončení vegetačního období.

Nedostatek přirozeného světla může být problém, zejména v zimních dnech. Umístěte rostliny na místo, kde budou dostávat maximum denního světla. Navíc můžete použít LED lampu se speciálním světelným spektrem, která rostlinám dodá odpovídající množství záření. Obvykle však i toto malé množství světla stačí pro základní pěstování nenáročných hrnkových rostlin a bylinek. Květináče je dobré umístit na jižní stranu, aby měly dostatek přirozeného světla.

V zimě je vzduch v interiéru často suchý, což může ovlivnit zdravý vývoj rostlin. Rostliny pravidelně zalévejte, dbejte na to, aby půda nebyla ani příliš suchá, ani příliš mokrá. Pokud chcete, regulujte vlhkost vlhkoměrem. Pamatujte, že propustný substrát, květináče s otvory a podstavce pod květináče jsou také prvky, které zajistí dobrou hydrataci rostlin.

Jak často zalévat zimní zahradu? Určitě si prověřte individuální požadavky jednotlivých rostlin a zohledněte podmínky suchého vzduchu a chladnějšího stanoviště. Pravidelná kontrola vlhkosti půdy určitě pomůže.

Zimní rostliny na parapetu vyžadují mírné teploty. Vyhněte se náhlým změnám teplot a místům, kde mohou být rostliny vystaveny chladnému průvanu. Optimální teplota pro mnoho zimních rostlin je kolem 15-20 stupňů Celsia.

Jak pěstovat v zimní zahradě? - půdní podmínky, sluneční záření, teplota a osvětlení

Zimní pěstování rostlin aneb jak naaranžovat a ozdobit hrnkové rostliny?

Kromě funkčních aspektů dbejte také na estetiku vaší zimní zahrady. Přidejte dekorativní kameny, dřevěné prvky a dekorativní květináče. Prostorové uspořádání může dát charakter vaší zimní zahradě i na menším parapetu.

Pamatujte, že ani jednoduché zimní pěstování bylinek nemusí vypadat nudně.

Zimní pěstování rostlin aneb jak naaranžovat a ozdobit hrnkové rostliny?

Pěstování v květináčích, jak pečovat o zasazené rostliny?

Pravidelně kontrolujte své rostliny na možné škůdce a choroby. Postarejte se o ně, zastřihněte nepotřebné výhony a odstraňte odumřelé listy. Sledujte také celkový stav rostlin a přizpůsobte péči jejich potřebám.

Zimní zahrada vyžaduje péči stejně jako každá jiná zelená plocha, i když je malá. Malá zeleninová a bylinková zahrádka by se měla v první řadě pořádně zalívat. Díky takto malým aranžmá se v zimě nejen nebudete nudit, ale navíc získáte krásnou dekoraci, čerstvé i vlastní bylinky a zeleninu.

Pěstování v květináčích, jak pečovat o zasazené rostliny?

Pěstování rostlin na parapetu, tipy a triky

Vytvoření zimní zahrady na parapetu je výzva, která může přinést spoustu radosti a potěšení během chladnějších měsíců. Zajištěním správné půdy, osvětlení, teploty a pravidelné péče si můžete užívat krásy zeleně bez ohledu na roční období. Prostorová omezení nemusí znamenat omezení v pěstování rostlin – zimní zahrada na parapetu je dokonalým způsobem, jak oživit interiér a vnést zelené rostliny do domu, i když venku zuří zima.

Zpět