Jak zařídit interiéry ve finském stylu?

23.12.2024

Interiérový design ve finském stylu je plný harmonie, přirozenosti a minimalismu, který dokonale odráží klidnou a na přírodu orientovanou filozofii života Finů. Tento styl je nejen estetický, ale také funkční, což z něj dělá ideální volbu jak pro lidi, kteří oceňují jednoduchost, tak pro ty, kteří chtějí žít v udržitelném a ekologickém prostředí.

Finský styl bydlení je jednou z variaci skandinávského stylu. Kromě něj se rozlišuje také norský styl a švédský styl. Takové styly interiérového designu jsou již několik let jedněmi s nejpopulárnějších, takže rozhodně stojí za to se na ně podívat.

V interiérovém designu ve finském stylu jsou klíčové čisté linie, přírodní materiály, světlé barvy a smysl pro detail. Tento styl je variací skandinávského stylu, takže se zde bude mnoho prvků překrývat. Skandinávský finský styl je však jedinečný a rozhodně stojí za to se s ním seznámit blíže. Jaké jsou vlastnosti finského stylu? Jak zařídit interiéry ve finském stylu? Podívejte se s námi, na co je nejlepší se zaměřit.

Jak zařídit interiéry ve finském stylu?


V tomto článku:

1. Světlé barvy ve finských interiérech

2. Přírodní materiály jsou charakteristickým rysem finského stylu

3. Minimalistický design a podstata finského stylu

4. Přírodní charakter interiéru s odpovídajícími doplňky



Světlé barvy ve finských interiérech

Finský styl interiéru je především o světlých barvách. Interiéry na severu nemají mnoho přirozeného světla, a proto prosvětlené interiéry jsou nesmírně cenné a exponované . V povrchové úpravě stěn, podlah a nábytku dominují světlé odstíny bílé, béžové, světle šedé a jemné pastely. Tyto barvy odrážejí světlo a prostor působí dojmem většího a přátelského. Bílá barva rozhodně převládá v interiérech.

Interiéry s velkými okny jsou ideální pro vytvoření finského stylu aranžmá. Finské počasí umí být proměnlivé, slunečního svitu je málo, proto se zde tolik cení velká okna. Víme však, že ne vždy je možné okna vyměnit, ale stojí za to se pokusit vpustit do interiéru co nejvíce přirozeného světla. K tomu napomáhají světlé barvy, ale také je dobré vzdát se těžkých závěsů a žaluzií a zvolit místo nich vzdušné záclony.

Když mluvíme o tlumených barvách, máme na mysli jak barvy stěn, tak barvy čalouněného nábytku a doplňků. Finský styl má rád světlé studené barvy, proto se vyplatí je použít ve více prvcích vybavení.

Kromě bílé, šedé a pastelových barev se používají i přírodní barvy a vzory – světlé dřevo v tomto ohledu rozhodně dominuje. Světlé tóny, neutrální barvy a přírodní doplňky jsou rozhodně kvintesencí finského stylu.

Světlé barvy ve finských interiérech

Přírodní materiály jsou charakteristickým rysem finského stylu

Interiérový design ve finském stylu využívá především přírodní materiály. Do této skupiny patří materiály, jako je dřevo, kámen, sklo a bavlna.

Dřevo ve finském stylu aranžmá vyjadřuje spojení s přírodou

Obzvláště důležité je přírodní dřevo – lze jej nalézt v dřevěných podlahách, nábytku a dekorativních prvcích. Dub, borovice a bříza jsou oblíbené dřeviny pro aanžmá ve finském stylu. Finský styl miluje nábytek ze světlého přírodního dřeva, proto byste při zařizování interiérů v tomto stylu měli na takové prvky myslet.

Dominanta aranžmá ve skandinávském stylu

Dřevo se objevuje v různých podobách a prvcích. Nepopiratelnou dominantou aranžmá ve skandinávském stylu je pohovka s vysokými dřevěnými nohami. Podobné prvky vybavení se mohou objevit ve finském stylu. Paleta barev bude tlumená a jedboduchá textura.

Přírodní a v souladu s přírodou, esence finského stylu

Přírodní materiály jsou nezbytné pro vytvoření aranžmá ve finském stylu a objevují se v mnoha verzích. Finské domy se vyhýbají umělosti, takže všechny plastové prvky v interiéru by měly být vyměněny za přírodní. Současně tolik modního finského stylu v interiéru nelze dosáhnout použitím vybavení a doplňků z plastu, proto jak vybavení, tak doplňky vybírejte obzvlášť pečlivě.

Byt či dům ve finském stylu plný přírodních materiálů je nejen příjemným a estetickým místem k bydlení, ale také vyjadřuje ekologický přístup k zařizování interiéru. Všichni, kdo hledají ekologická a udržitelná řešení pro sebe a své rodiny, najdou inspiraci v aktuálně módním finském stylu.

Finský styl aranžmá staví na kontakt s přírodou, proto v uvedeném finském stylu rozhodně nesmí chybět přírodní materiály. Zajímavé je, že to nemusí být jen ty typické materiály, jako je dřevo, len, kámen nebo bavlna. Zajímavou možností je použití v interiéru mech. Ano, to není vtip! Mechové obrazy se staly nesmírně populární a v současnosti jsou synonymem moderního uspořádání. Stále častěji se objevují ve finských domácnostech a staly se oblíbenými také v moderním interiérovém designu. Jsou nejen zajímavou dekorací, ale také pomáhají udržovat vhodnou vlhkost vzduchu.

Přírodní materiály jsou charakteristickým rysem finského stylu

Minimalistický design a podstata finského stylu

Finský styl se opírá na estetice minimalismu, kde méně znamená více. Interiér ve finském stylu je spojen s prostorností a funkčností. Vybírejte proto nábytek a doplňky, které jsou funkční a tvarově minimalistické a jednoduché. Vyhněte se přílišnému zdobení a přeplnění prostoru. Nechte prvky vybavení v prostoru dýchat, což bude mít pozitivní vliv na celkovou atmosféru interiéru.

Ve finských interiérech dominuje minimalistický design. Minimalismus je patrný jak v povrchové úpravě, tak ve vybavení a doplňcích. Skandinávské interiéry ve finském stylu jsou variantou minimalistického stylu, takže umírněnost ve výběru barev, vzorů a doplňků bude nanejvýš vhodná.

Funkčnost, která dokáže kombinovat skandinávský a finský styl

Finové se ve svých interiérech zaměřují na funkčnost. Nábytek by měl být praktický a prostor dobře naplánovaný. Ujistěte se, že máte dostatek úložného prostoru, abyste měli ve věcech pořádek. Vybavení by mělo být funkční, proto je vhodné zvolit praktickou kuchyň ve skandinávském stylu a do obývacího pokoje funkční obývací stěny a pohodlné rohové sedací soupravy.

Finský styl je minimalistický, ale není zde nouze o vzory a barvy. Odstíny béžové, šedé a bílé se snoubí s pastelovými barvami. Pokud jde o vzory, dominují přírodní textury a geometrické vzory. Takový minimalistický design je výsledkem jak drsného klimatu, tak životního stylu obyvatel severu.

Minimalistický design a podstata finského stylu

Přírodní charakter interiéru s odpovídajícími doplňky

Textil hraje ve finském stylu aranžmá důležitou roli. Ujistěte se, že jste vybrali přírodní látky, jako je len, bavlna a vlna, které dodají interiéru teplo a útulnost. Doplňky by měly být minimalistické, tvarově jednoduché a barevně klidné – dobře fungují odstíny šedé a pastelové barvy.

Textilie nejsou jedinými doplňky, které dodají skandinávskému stylu patřičný, finský charakter. Rostliny v květináčích, dřevěné doplňky a kameny jsou prvky, které odkazují na krásu finské přírody. Jejich přidáním do interiéru vytvoříte klidnou a harmonickou atmosféru.

Zpět