Jak zařídit interiéry ve stylu wabi sabi?

31.12.2024

Wabi sabi je japonská zenová filozofie a styl interiérového designu, který klade důraz na krásu věcí, které jsou pomíjivé, ne zcela dokonalé a mají svou historii. Tento přístup je mimořádně zajímavý, protože podporuje klid, harmonii a jednoduchost. Wabi sabi oceňuje přirozené procesy stárnutí a pomíjivosti, které se promítají do jedinečného, okouzlujícího stylu interiéru s duší a jedinečnou atmosférou.

Chcete-li vytvořit interiér ve stylu wabi sabi, připravili jsme několik tipů, které vám pomohou dosáhnout tohoto klidného a jednoduhého efektu. Interiér ve stylu wabi sabi dokáže opravdu potěšit a rozhodně stojí za to se blíže podívat na to, jak zařídit prostory v tomto stylu.

Jak zařídit interiéry ve stylu wabi sabi?


V tomto článku:

1. Wabi sabi v interiérech, tedy jednoduchost a minimalismus

2. Vlastnosti stylu wabi sabi - barvy země a přírodní materiály stylu wabi sabi

3. Specifičnost stylu wabi-sabi spočívá v detailech

4. Jak zařídit interiér ve stylu wabi sabi s pomocí rostlin?

5. Aranžmá ve stylu wabi sabi - osvětlení

6. Styl wabi sabi a krása nedokonalosti aneb jak zařídit jednotlivé místnosti v tomto stylu?

7. Co znamená wabi sabi? Nejen styl bydlení



Wabi sabi v interiérech, tedy jednoduchost a minimalismus

Klíčovým prvkem wabi-sabi je minimalismus. Omezte množství nábytku a dekorací ve svém interiéru. Zbavte se nepotřebných předmětů, abyste zachovali klid a dostatek prostoru. Vybírejte nábytek s rovnými liniemi a vyhněte se přebytečným dekoracím.

Styl interieru wabi sabi je úsporný a minimalistický, ale velmi funkční, koneckonců malý počet vybavení a prvků má poskytovat stejnou funkčnost jako v případě jejich většího počtu v jiných stylech interiérového designu. Proto se byt ve stylu wabi sabi zda velmi prostorný, i když je malý.

Interiérový styl aranžmá wabi sabi se také vyznačuje jednoduchostí a přirozeností. Nábytek ve stylu wabi sabi má tedy jednoduché tvary, nemá příliš mnoho ozdob, jeho barvy jsou tlumené a nepoužívají se zvlášť výrazné vzory.

Wabi sabi oceňuje prázdné prostory. Nechte na policích a stěnách volné místo. To vám umožní posoudit krásu předmětů, které vlastníte. Aranžmá ve stylu wabi sabi dodá prázdným prostorům jedinečný a mimořadně poklidný vzhled.

Wabi sabi v interiérech, tedy jednoduchost a minimalismus

Vlastnosti stylu wabi sabi - barvy země a přírodní materiály stylu wabi sabi

Styl wabi sabi využívá paletu barev inspirovanou přírodou, jako jsou odstíny hnědé, béžové, šedé a zelené. Omezte počet vyrazných barev a vzorů ve prospěch klidných barev. Dobře zde poslouží i bílá barva a světlé odstíny šedé, zvláště když jsou místnosti malé. Styl wabi sabi lze také přizpůsobit individuálním preferencím a oblíbeným barvám, důležité však je, aby byt ve stylu wabi-sabi byl tlumený a klidný.

Jak zařídit interiér ve stylu wabi sabi? V první řadě vybírejte nábytek a materiály s přírodním vzhledem a texturou. Dřevo, kámen, len, vlna a bambus budou vynikající volbou. Bělený dřevěný nábytek a podlahy dodávají interiéru autentický charakter.

Skvělým nápadem pro vybavení bytu ve wabi-sabi je pořízení nábytku do obývacího pokoje z přírodního dřeva. Aranžmá bytu ve stylu wabi sabi je také o zábavě a nákupu nábytku, ze kterého dýchá minulost, proto stojí za to navštívit bleší trhy a obchody se starožitnostmi. Nábytek ve stylu wabi sabi může být také vyroben z nábytkové desky, ale v tom případě je dobré zvolit vzor a barvu přírodního dřeva. Do interiéru ve stylu wabi sabi dobře poslouží i nábytek z palet nebo z recyklovaného dřeva.

Vlastnosti stylu wabi sabi - barvy země a přírodní materiály stylu wabi sabi

Specifičnost stylu wabi-sabi spočívá v detailech

Interiérový styl wabi sabi oceňuje jemnost a subtilnost. Vybírejte nábytek a dekorace s jednoduchým designem, které vypadají jemně a vyzařují klid. Ručně vyráběná keramika, šálky a vázy s jemnými detaily dodají interiéru charakter. Pocit klidu, pohody a relaxace je podstatou interiéru ve stylu wabi sabi, proto by k tomu měly všechny prvky v něm umístěné odkazovat.

Wabi-sabi přijímá nedokonalosti a stárnutí jako součást života. Nebojte se, pokud nábytek nebo předměty ve vašem interiéru vykazují známky stárnutí. To jim jen přidává na kouzlu. Letitá zrcadla, keramika a rez na kovu jsou vítány. Nedokonalost a pomíjivost jsou také vlastnosti stylu wabi sabi.

Jako dekorace vybírejte předměty, které jsou ručně vyráběné řemeslníky. Vyhněte se masové výrobě a místo toho investujte do jedinečných, mimořádných prvků. Estetika wabi sabi je zajímavá, nedokonalé a poškozené prvky se také mohou ukázat jako skvělé doplňky a podtrhnout charakter interiéru ve stylu wabi sabi. Interiérové dekorace ve stylu wabi-sabi jsou především ty z přírodních materiálů.

Specifičnost stylu wabi-sabi spočívá v detailech

Jak zařídit interiér ve stylu wabi sabi s pomocí rostlin?

Rostliny jsou důležitým prvkem v interiéru ve stylu wabi sabi. Vybírejte rostliny s přírodním vzhledem, jako jsou bonsaje, okrasné trávy a mechy. To vnese do interiéru život a organickou krásu.

K filozofii wabi sabi patří i úvahy o pomíjivosti, a proto se vyplatí použít k doplnění aranžmá.

Jak zařídit interiér ve stylu wabi sabi s pomocí rostlin?

Aranžmá ve stylu wabi sabi - osvětlení

Osvětlení je klíčovým prvkem v interiéru zařízeném ve stylu wabi sabi. Vyberte si přírodní svítidla, jako jsou svíčky, lucerny z rýžového papíru nebo stylizované LED svítidla. Vyhněte se zářivému osvětlení, které může narušit harmonii v interiéru. Uspořádat byt ve wabi sabi stylu znamená zaměřit se na teplé, jemné osvětlení.

Aranžmá ve stylu wabi sabi - osvětlení

Styl wabi sabi a krása nedokonalosti aneb jak zařídit jednotlivé místnosti v tomto stylu?

Wabi sabi je styl, který se může objevit v různých místnostech. Každá však vyžaduje individuální přístup, vhodné řešení, povrchovou úpravu a zajímavé doplňky.

Kuchyně ve stylu wabi sabi

Při zařizování domu nebo bytu podle wabi sabi stylu nezapomeňte vytvořit návrh kuchyně. Ideální bude dřevěný nábytek se světlými čely, stůl a židle a závěsné police. Umístěte koření do skleněných nádob a vystavte staré nádobí a kuchyňské předměty, například dekorativní pánve nebo vázy. Pro aranžmá kuchyně ve wabi sabi stylu je vhodné umístit do ní i bylinky vysazené v květináčích.

Ložnice wabi sabi, perfektní místo k odpočinku

Ložnice wabi sabi by měla podporovat kvalitní odpočinek. Hlavní roli zde bude hrát samozřejmě postel. Je dobré zvolit větší model postele z masivu. Zajímavě může vypadat i postel vyrobená z palet, recyklovaného dřeva či prken se suky. Povlečení by mělo být světlé, bílé nebo béžové.

Aby doplnit styl wabi sabi v ložnici použijte tlusté, teplé koberce a deky v tlumených barvách.

Wabi sabi v obývacím pokoji

Pokud si chcete zařídit domov podle wabi sabi, nezapomeňte ani na obývací pokoj. Perfektní nábytek do obývacího pokoje ve stylu wabi-sabi bude rovněž dřevěný nábytek jednoduchých tvarů. Styl wabi sabi se zaměřuje na přírodní materiály, takže dobře se zde osvědčí i proutěná křesla, dekorace z rákosí a bavlněné koberce. Co je vlastní pro interiér obývacího pokoje ve wabi sabi stylu? Hlavně klidné prostředí, které podporuje relaxaci a pohodu, a proto se rozhodně vyplatí zvolit tento styl do vašeho interiéru.

Koupelna ve stylu wabi sabi

Koupelna ve stylu wabi sabi by měla být dokončena ve dřevě, ale dobré je také položit obklady imitace dřeva. Univerzálním nápadem zde bude použití bílé sanitarní keramiky. Ani v koupelně wabi sabi by neměly chybět teplé světlé barvy.

Styl wabi sabi a krása nedokonalosti aneb jak zařídit jednotlivé místnosti v tomto stylu?

Co znamená wabi sabi? Nejen styl bydlení

Wabi sabi není jen styl interiérového designu, je to také životní filozofie, která vyznává jednoduchý udržitelný způsob života a snižování odpadu do tohoto přístupu dokonale zapadá.

Styl wabi sabi je jedním z nejkrásnějších a nejklidnějších způsobů aranžmá interiérů. Tento styl klade důraz na jednoduchost, přirozenost a nedokonalost. Připomíná nám, že i v nedokonalosti a pomíjivosti je krása. Díky tomu, že z interiérů odstraníte vše nepotřebné, a nebudete příliš řešit jejích dokonalý vzhled, ty se stanou oázou klidu a pohody, co nám pomůže najít krásu ve věcech pomíjivých i ve věcech, na kterých je vidět zub času.

Zpět