Jak zařídit ložnici ve stylu venkovského sídla v moderním provedení?

27.12.2024

Manor style je jedním z populárních návrhů interiérového designu, který čerpá inspirací z tradiční architektury venkovských usedlostí a nábytku z minulosti. Tento jedinečný styl se vyznačuje teplým, útulným vzhledem, který dodává interiéru jedinečné kouzlo. Pokud uvažujete o zařizování své ložnice v tomto jedinečném panském stylu, tento článek vám poskytne inspiraci a tipy, jak dosáhnout požadovaného efektu.

Uspořádání interiéru ve stylu venkovského sídla není složité a moderní varianta tohoto designu dokáže opravdu potěšit. V ložnici bude vypadat obzvláště okouzlující. Moderní varianta tohoto stylu vám umožní vytvořit útulné a pohodlné místo, přesto plné elegance a funkčnosti.

Jak zařídit ložnici ve stylu venkovského sídla v moderním provedení?


V tomto článku:

1. Jak pomocí barev vytvořit v interiéru atmosféru venkovského sídla?

2. Jaká povrchová úprava stěn a podlah doplní interiér v manor stylu?

3. Nábytek s duší aneb co vytváří autentický vzhled venkovského sídla?

4. Dekorace do interiéru ve stylu venkovského sídla – jaké prvky zvolit?

5. Interiéry a osvětlení ve stylu venkovského sídla



Jak pomocí barev vytvořit v interiéru atmosféru venkovského sídla?

Klíčovým prvkem stylu venkovského sídla je teplá a příjemná barevná paleta. Vyberte si pastelové odstíny, jako je mátová zelená, modrá, béžová nebo jemná růžová. Skvěle poslouží i špinavá bílá a nadčasová univerzální šedá. Přidejte kontrast pomocí tmavších akcentů, jako jsou například dřevěné prvky vybavení nebo olivovými nebo vínovými textiliemi.

Menší místnosti zařiďte ve světlejších barvách, abyste interiér prosvětlili a opticky zvětšili. Velké interiéry ve stylu venkovského panství mohou mít více tmavších akcentů.

Jak pomocí barev vytvořit v interiéru atmosféru venkovského sídla?

Jaká povrchová úprava stěn a podlah doplní interiér v manor stylu?

Ideální volbou do ložnice ve stylu venkovského sídla je dřevěná podlaha, nejlépe ve světlé barvě. Můžete také přidat koberce z přírodních vláken, jako je mořská tráva nebo juta, abyste zvýšili venkovskou atmosféru místnosti. Nezapomeňte na koberce – určitě vybírejte modely z přírodních materiálů.

Stěny vymalujte krémovou, béžovou nebo bílou barvou. Dobře budou vypadat i tapety s květinovým jemným vzorem.

Jaká povrchová úprava stěn a podlah doplní interiér v manor stylu?

Nábytek s duší aneb co vytváří autentický vzhled venkovského sídla?

Styl venkovského sídla odkazuje na šlechtické statky a zde bylo bohaté vybavení. Prvky vybavení byly vyrobeny převážně ze dřeva, i když nechyběl ani proutěný a ratanový nábytek. Proto je nejlepší, když interiéry ve stylu venkovského sídla vybavíte takovým nábytkem. Perfektní proto bude dřevěný nábytek do ložnice, ale i proutěné nebo ratanové sedací soupravy, křesla a pohovky.

Při zařizování ložnice v krásném stylu venkovského sídla se vyplatí zvolit klasické komody do ložnice a elegantní noční stolky. Nábytek by měl mít zaoblené tvary, a ten dodatečně ozdobený ornamenty vypadá v takových uspořádáních skvěle. Pamatujte však, že čím menší místnost, tím méně dekorací by měl nábytek mít. Díky méně dekorativnímu vzhledu nábytku a počtu dekorací aranžmá bude vzdušné a v malém prostoru bude vypadat lépe.

Zvláštní pozornost si zaslouží vzhled postele do ložnice. Měl by to být kus nábytku ze dřeva, který bude mít vzhled typický pro styl vybavení venkovského sídla. V tomto uspořádání budou perfektně fungovat i postele s vysokými čely. Ideálně pokud bude mít opěrka hlavy měkké, zaoblené tvary a bude vyřezávaná nebo alespoň jemně zdobená.

Výběr nábytku do interiéru ve stylu venkovského sídla není jednoduchý, zvláště pokud se rozhodnete pro moderní variantu tohoto stylu. Zde se určitě zaměřte na skvělou funkčnost nábytku a o něco jednodušší, ale elegantní tvary.

Nábytek s duší aneb co vytváří autentický vzhled venkovského sídla?

Dekorace do interiéru ve stylu venkovského sídla – jaké prvky zvolit?

Interiéry ve stylu venkovského sídla jsou vysoce estetické, takže vhodné dekorace jsou nezbytné. Ty by měly být umístěny i v ložnici. Interiér ložnice ve stylu venkovského sídla by měl obsahovat vhodné textilie. Volte látky s květinovými vzory, kostkovanými vzory nebo drobnýmí proužky. Interiér ložnice bude také vypadat skvěle, pokud jej ozdobíte ručně vyšívanými polštáři a přehozy. Vznikne díky tomu tak jedinečná pro venkovská sídla atmosféra plná útulnosti a elegance.

Závěsy do oken by měly být těžké, dobře poslouží lněné a bavlněné závěsy. V menších místnostech můžete zavěsit modely z jemnějších látek. Dobře vypadají látky zdobené krajkou, jemně vyšívané nebo s květinovými vzory.

Kromě textilií se budou hodit i další doplňky. Nezapomeňte na drobné dekorace. Keramické vázy, fotorámečky a dekorativní zrcadla na zeď v dřevěných nebo kovových rámech se k takovému uspořádání ložnice skvěle hodí.

Do klasických interiérů ve stylu venkovského sídla jsou vhodné také dekorace s živými květy, jak ty řezané ve vázách, tak i ty pěstované v květináčích. Hrnkové květiny vnesou do interiéru zeleň, oživí aranžmá a také pomohou vytvořit osvěžující atmosféru a pročistí vzduch. Vyberte si rustikální květináče, keramické obaly na květinače nebo slaměné, rákosové nebo proutěné obaly na květináče, které podtrhnou venkovský charakter místnosti. Pro moderní variantu tohoto stylu zvolte do ložnice kamenné nebo keramické květináče.

Za zvážení stojí i přidání retro akcentů. V tomto případě to mohou být dekorativní staré kufry, dřevěné truhly nebo starožitná zrcadla.

Dekorace do interiéru ve stylu venkovského sídla – jaké prvky zvolit?

Interiéry a osvětlení ve stylu venkovského sídla

Osvětlení hraje v aranžmá ve stylu venkovského sídla významnou roli, proto této problematice věnujeme samostatnou kapitolu. V autentických venkovských sídlech bylo postaráno o každý detail, takže osvětlení bylo také dost důležité. Lampy v tomhle stylu by měly být dekorativní a poutavé. V ložnici můžete použít jak stropní svítidla, nástěnná svítidla a stojací svítidla.

Stropní svítidla by měla odrážet styl venkovského sídla v jeho celistvosti. Zde se budou skvěle hodit modely, jejichž tvary imitují květiny. Podstavec by měl být vyroben z mosazi nebo tepaného železa, zde budou dokonale fungovat rovněž starožitné modely.

Lampy by měly být velmi estetické. Nástěnná svítidla se vyplatí pověsit na zeď za postel nebo na zeď nad toaletní stolek. Použijte rovnež vysoké modely stojacích lamp, které mají papírová nebo látková stínidla, nejlépe v zemité barvě – hnědé či bežové. Menší stolní lampy umístěte po obou stranách postele na noční stolky. Stínidla mohou mít také květinové vzory nebo pruhy.

Vhodně zvolené osvětlení podtrhne v ložnici styl venkovského sídla. Dobrou práci odvede i vhodné příslušenství. Nezapomeňte použít žárovky s příjemnou hřejivou barvou světla, které podtrhne útulnost pokoje a styl venkovského sídla v ložnici.

Zpět