Jaká zelenina je nejlepší na gril?
Oblíbené roční období většiny Čechů se rychle blíží. Období, na které jsme touživě mysleli během dlouhých zimních večerů, a na jeho příchod netrpělivě čekáme. O čem to mluvíme? O sezóně rodinných grilovaček, které se v posledních letech téměř staly naším „národním sportem“. Než začnete grilovat nadobro, stojí za to se na to připravit nejen technicky, ale i kulinářsky. Moderní zahradní grily nabízejí úžasné možnosti, které stojí za to využít.
Přemýšlíte, čím překvapit hosty během prvního společného setkání u grilu? Poradíme! Vsaďte na grilovanou zeleninu! Lehká, svěží a křupavá, potěší vaše blízké a relaxace na zahradě bude ještě příjemnější. Jak ji grilovat? Čím okořenit? Podívejte se na článek a zjistěte sami!
V tomto článku:
1. Jaká je nejlepší zelenina na grilování?
2. Recepty na grilovanou zeleninu
4. Dobrý gril – zaklad úspěšného grilování
4. Jak podávat grilovanou zeleninu?
Jaká zelenina na gril je nejlepší?
Existují druhy zeleniny, které jsou ideální pro grilování. S jejich pomocí vytvoříte pokrmy, které by vám mnoho kuchařů mohlo závidět. Pamatujte na jedno zlaté pravidlo. Stojí za to jít nad rámec schémat! Grilované papriky nebo cukety již nejsou velkým objevem, móda pečených brambor prošla s příchodem fit. Co tedy dát na gril? Jaké produkty zvolit pro grily na dřevěné uhlí a které pro plynové grily? Zde je několik osvědčených receptů na grilovanou zeleninu! Jejich výhodou je snadná příprava a lahodná chuť, kterou si zapamatují všichni vaši hosté, a sami uvidíte, že zelenina může nahradit mnoho masových pokrmů.
Obalovaný grilovaný květák
Potřebné produkty: 1 květák, 1 vejce, mléko, strouhanka, sůl a kari koření.
Před zahájením grilování květák nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Nedělejte si starosti s odpadlými během krájení květákovými růžičky – můžete je později použít k výrobě lahodných špízů. V hlubokém talíři nebo misce smíchejte vejce a mléko. Na další talíř připravte strouhanku. Plátky květáku jemně posypte solí a kari. Ponořte květák do vejce a obalte ve strouhance. Zeleninu grilujte několik minut, dokud nebude strouhanka křupavá a zlatá. Květák chutná nejlépe, když je zvenčí dobře propečený a uvnitř tvrdší. Hotový květák podávejte s oblíbeným dipem, např. krémový s bylinkami. K takovému dipu jsou skvělé i jiné druhy zeleniny. Z květákových růžiček, které se během krájení odlouply, si můžete připravit špízy, které budou vynikajícím doplňkem hlavního jídla.
Grilovaný chřest se slaninou- zajímavý tip na grilovanou zeleninu
Potřebné produkty: čerstvý chřest, slanina plátky, sůl a pepř.
Chřest je skvělá zelenina, ideální pro grilování. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Stačí odříznout bílé konce zeleniny a namočit na 60 minut do slané vody. Po vyjmutí ze slané vody, každý kus důkladně osušte a poté obalte plátky slaniny v poměru 1 plátek na 2 kusy chřestu. Chřest položte na gril a během pečení obracejte. Pečte pár minut. Jakmile slanina začne hnědnout, sundejte je z grilu. Pokud vám taková klasická příprava nestačí - posypte chřest nastrouhaným parmezánem, který zvýrazní chuť pokrmu.
Grilovaný chřest je skvělý na gril. Je snadný a rychlý pro přípravu a velmi chutný.
Grilovaný bob
Potřebné produkty: mladé lusky bobu, sůl, sýr, balzamikový ocet.
Grilovanému mladému bobu gurmáni říkají zelená pochoutka. Zelené lusky, které lze sbírat už v červnu, je třeba důkladně umýt a osušit, poté je položit na gril a opékat z každé strany několik minut. Po sundání lusků z grilu je jemně nakrájejte a vyjměte boby. Dochuťte trochou soli a čerstvě mletým černým pepřem a posypte hoblinkami sýru. Přidejte několik kapek balzamikového octa nebo klasického octu vinegar, abyste zvýraznili chuť. Grilované boby můžete podávat samostatné jako předkrm nebo jako dodatek ke grilovaným rybám.
Tykvovitá zelenina v hlavní roli
Konec léta je období pro tykvovitou zeleninu. Lilek nebo patison jsou ideální pro grilování a každý domácí kuchař určitě zná alespoň tucet způsobů, jak je připravit.
Dalším lahodným druhem zeleniny na grilovaní je kukuřice a paprika. Běžně přidávané do špízů mohou také hrát hlavní roli v grilování. Chutnají skvěle jako plněné aromatickou nádivkou z mletého masa, cibule a česneku, ochucené čerstvým rozmarýnem a posypané sýrem nebo parmazánem. Ačkoliv svým tvarem trochu připomínají tradiční zelné rolky, plněné papriky lze podávat se saláty, rýží i aromatickým a jednoduchým dipem z petrželky, kopru, pažitky a několika polévkových lžiček zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.
Jak grilovat cuketu?
Cuketa může překvapit. Existuje však jedna podmínka - recept na její přípravu odlišný od všech. Grilovaná zelenina nemusí být nuda. A samotný gril nabízí v tomto ohledu velké možnosti.
Jak grilovat cukety, abyste potěšili své hosty? Můžete použít recept na cuketu plněnou šunkou, olivami a sýrem. Příprava cukety je velmi jednoduchá. Cukety rozkrájejte na půlky. Vydlabejte jádra a část dužiny. Nakrájejte šunku a olivy na kostičky a naložte je do cukety. Posypete strouhaným sýrem. Zeleninu grilujte, dokud se sýr mírně neroztaví.
Zahradní architektura | Zahradní grily | Zahradní nábytek |