Jaké druhý nábytkových desek existují? Kde se používají?

08.08.2024

Typ desky na bázi dřeva bude tedy důležitý, když budete chtít koupit nebo sestavit svépomocí nábytek do kuchyně, koupelny nebo dílny – v tomto případě je lepší zvolit dražší, ale odolnější materiál nábytku. Na druhou stranu není potřeba utrácet příliš mnoho za nábytek do obývacího pokoje nebo ložnice, pokud není příliš vystaven vlhku nebo vysokým teplotám. Z ekonomických důvodů a následné funkčnosti nábytku se vyplatí znát alespoň základní typy MDF a dalších nábytkových desek a jejich parametry.

Jaké druhý nábytkových desek existují? Kde se používají?


V tomto článku:

1. Z jakých materiálů lze desky zakoupit? Z čeho jsou nábytkové desky vyrobeny? Kritéria rozdělení

2. Výhody a nevýhody překližky - nábytek z překližky

3. Dřevovláknitá deska – nejlepší využití. Je to nejběžnější materiál? Kde se používá?

4. Dřevotřísková deska nábytková - nejlepší materiály pro nábytek

5. Atraktivní provedení nábytku? Laminátové desky aneb z čeho vyrobit kuchyňský nábytek a kuchyňské skříňky

6. Charakteristika OSB desek - jaké jsou hlavní vlastnosti OSB desek, a kde se používají?

7. Jaké další možnosti máte při výběru materiálu nábytku? Ostatní typy nábytkových desek - HDF desky a LDF desky

8. Ceny nábytkových desek – promíta se cena do technických parametrů?

9. Co jsou to nehořlavé a protipožární desky?

10. Nejlepší využití jednotlivých typů nábytkových desek - desky z různých materiálů pro speciální úkoly



Z jakých materiálů lze desky zakoupit? Z čeho jsou nábytkové desky vyrobeny? Kritéria rozdělení

Díky různým vlastnostem nábytkových desek stojí za to seznámit se alespoň se základními typy těchto výrobků. Mezi nejpopulárnější typy nábytkových desek jistě najdete oblíbené a levné překližky a sololit. O něco dražší, ale velmi estetické jsou laminované MDF desky a jejich variace - HDF a LDF desky. Při navrhování vlastního nábytku nebo nákupu nábytků z obchodu se můžete setkat i s OSB deskami a unikátními typy nehořlavých desek. Mezi neobvyklými typy nábytkových desek najdete i melaminové desky.

Nábytkové desky se obvykle děli podle dvou kryterií: technologií výroby desek a materiálů použitých k výrobě dané desky.

Z jakých materiálů lze desky zakoupit? Z čeho jsou nábytkové desky vyrobeny? Kritéria rozdělení

Výhody a nevýhody překližky - nábytek z překližky

Jedním z nejoblíbenějších typů nábytkových desek je překližka. Překližka se skládá z tenkých vrstev dřeva nazývaných dýhy. Tyto vrstvy jsou k sobě slepeny pod vysokým tlakem, díky čemu je překližka velmi odolná a stabilní. Vyrábí se z něj šatní skříně, police, zahradní nábytek a mnoho dalších.

Překližkové desky - dřevotřískové desky surové

Překližkové nábytkové desky se vyznačují odolností a relativně nízkou cenou. Odolnost překližkových desek proti vlhkosti je však dost nízká, a proto se nábytek z překližky, jako je kuchyňský nábytek nebo koupelnový nábytek, neosvědčuje. Tloušťka překližkových desek se liší, nejtenčí desky lze zakoupit s tloušťkou 3 mm a nesilnější - i přes 30 mm.

Překližka díky své pevnosti, stabilitě a pružnosti umožňuje výrobu pevného a odolného nábytku v různých stylech a tvarech.

Výhody a nevýhody překližky - nábytek z překližky

Dřevovláknitá deska – nejlepší využití. Je to nejběžnější materiál? Kde se používá?

Dřevovláknitá deska je druh nábytkové desky, která se vyrábí spojením a lisováním malých dřevěných třísek pomocí lepicích pryskyřic. Výrobní proces spočívá v broušení dřeva na malé třísky, které jsou poté spojeny dohromady pryskyřicí a lisovány do plochých panelů specifické tloušťky a velikosti.

Dřevovláknitá deska je známá svou univerzálností, pevností a stabilitou, díky čemu je oblíbeným materiálem v nábytkářském a stavebním průmyslu. Práce s ni je velmi snadná.

Čím se vyznačují dřevovláknité desky? Kde se dřevovláknité desky používají?

Dřevovláknitá deska je všestranný a populární stavební materiál, který je široce používán v nábytkářském průmyslu a stavebnictví. Díky své odolnosti, snadnému zpracování a rozmanitosti povrchových úprav umožňují tyto desky vytvářet funkční a estetický nábytek a dokončovací prvky v různých projektech.

Dřevovláknitá deska – nejlepší využití. Je to nejběžnější materiál? Kde se používá?

Dřevotřísková deska nábytková - nejlepší materiály pro nábytek

Dalším oblíbeným materiálem je dřevotřísková deska, známá také jako dřevotříska. Jedná se o desku vyrobenou z dřevěných třísek, které jsou lisovány a lepeny tak, aby vytvořily stabilní povrch. Dřevotřískové desky se často používají k výrobě stolních desek, kuchyňských skříněk, psacích stolů a dalšího nábytku. V současné době jsou jedním z nejoblíbenějších materiálů pro vyrobu nábytku.

Laminované dřevotřískové desky umožňují získat zajímavé dekory a barvy nábytku. Z lisovaných dřevotřískových desek lze proto vytvářet unikátní nábytkové prvky, které mají zajímavou povrchovou úpravu. Barvy nábytkových desek mohou být opravdu efektní.

Dřevotříska – kde ji radějí nepoužívat?

Navzdory její oblíbenosti a univerzálnosti existují určité případy a prostory, kde je lepší se použití dřevotřísky vyhnout kvůli jejím omezením a potenciálním problémům. Za prvé, dřevotřískové desky nejsou vhodné pro koupelnový nábytek a kuchyňský nábytek, protože se tyto místnosti vyznačují vysokou vlhkostí a někdy i vyššími teplotami. Deska není odolná vůči ohni, vodě, nadměrné zátěži ani mechanickým nárazům. Není také vhodná pro venkovní použití.

Dobré vlastnosti dřevotřísky však z něj dělají vhodnou volbu pro nábytek do obývacího pokoje, ložnice nebo kanceláře. Vlastnosti dřevotřískových desek umožňují jejich použití i ve veřejných vnitřních prostorách.

Jaký je rozdíl mezi dřevotřískovými deskami a jinými deskami? Co stojí za to vědět?

Dřevotřísková deska je oblíbeným typem nábytkové desky, která se však od ostatních v mnoha ohledech liší. Je vyrobena z jemných dřevěných třísek spojených pryskyřicemi, díky čemu je relativně lehká a levná. Jiné desky, jako je MDF nebo HDF desky, mají více jednotnou a hustou strukturu, díky čemu jsou stabilnější a ideální pro zpracování. Při výběru materiálu pro nábytek stojí za to vzít v ohled tyto rozdíly.

Typem dřevotřískové desky je dřevotřísková deska MFP. Dřevotřískové desky MFP (Medium Flakeboard Particleboard) jsou vyrobeny z dřevěných třísek spojených pryskyřicí. Vyznačují se středními třískami, díky čemu jsou odolnější a méně náchylné k mechanickému poškození než tradiční dřevotřískové desky.

Výhody lisovaných dřevotřískových desek - funkčnost dřevotřískových a dřevěných desek

Vysoká odolnost nábytku z dřevotřisky a jeho relativní univerzálnost znamenají, že dřevotřískové desky vedou na trhu, pokud jde o výrobu levného a trvanlivého nábytku v zajimavým provedení.

Dřevotřísková deska nábytková - nejlepší materiály pro nábytek

Atraktivní provedení nábytku? Laminátové desky aneb z čeho vyrobit kuchyňský nábytek a kuchyňské skříňky

MDF (Medium Density Fiberboard) je další oblíbenou možností. MDF desky jsou vyrobeny z dřevěných vláken a pryskyřic, které jsou lisovány za vysokého tlaku a teploty. MDF desky mají hladký povrch, což z nich dělá ideální materiál pro následné lakování nebo malování. Vyrábí se z nich laminatový nábytek, nábytková čela, zásuvky a další prvky.

Z čeho vyrobit atraktivní kuchyňský nábytek? Kuchyňský nábytek svépomocí

MDF deska nabízí mnoho různých možností povrchových úprav, a proto se z ní často vyrábí výjimečně estetický nábytek. Odolnost MDF nábytkových desek proti vlhkosti je také vysoká, proto se MDF deska ukazuje jako nejlepší volba pro výrobu nábytku do kuchyně a koupelny. MDF deska bude nepochybně vhodnou volbou, pokud si chcete vyrobit kuchyňský nábytek svépomocí.

MDF deska zajišťuje estetický vzhled nábytku.

Jedinečné nábytkové desky imitace dřeva - MDF dýhované desky

MDF desky mohou být dýhované přírodní dýhou, tedy tzv fornier. Jedná se o tenkou vrstvu přírodního dřeva, která je nanesena na desku, což dává efekt, jako by byl celý nábytek vyroben z masivu.

Co je překližka ohybatelná? Základní informace a základní typy

Překližka ohybatelná je inovativní materiál používaný v nábytkářském průmyslu, vyznačující se schopností ohýbat, tvarovat a přizpůsobovat se různým tvarům. Jde o typ desky, která si i při výrazné deformaci zachovává svou strukturální celistvost, což otevírá designérům a výrobcům nábytku nové možnosti designu.

Atraktivní provedení nábytku? Laminátové desky aneb z čeho vyrobit kuchyňský nábytek a kuchyňské skříňky

Charakteristika OSB desek - jaké jsou hlavní vlastnosti OSB desek, a kde se používají?

OSB (Oriented Strand Board) je dalším oblíbeným typem nábytkové desky. Jsou vytvořené lisováním velkých dřevěných třísek ve třech až čtyřech vrstvách, které jsou slepeny pomocí vodovzdorných lepidel.

Jak lze OSB desky použít? Dřevovláknité desky

OSB desky jsou extrémně odolné a často se používají k výrobě podlah, příček a jako konstrukční materiál v nábytku. Izolační dřevovláknité desky se používají jako izolace pro ploché a šikmé střechy, ale i podlahy s podlahovým vytápěním.

Prametry OSB desek

OSB desky (Oriented Strand Board) mohou být dostupné v různých parametrech, včetně:

  • Tloušťka: Standardní tloušťky OSB desek jsou 6 mm, 9 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm a 22 mm.

  • Rozměr: Standardní rozměry OSB desek jsou 2440 mm x 1220 mm, ale mohou být k dispozici i v jiných rozměrech.

  • Hustota: Hustota OSB desek se může lišit v závislosti na výrobci a účelu, ale typické hodnoty se pohybují od 500 do 800 kg/m³.

  • Provedení: OSB desky mohou být k dispozici v různých provedeních: s rovnou hranou a s perodrážkou

  • Třída jakosti podle odolnosti vůči vlhku: OSB desky mohou být označeny různými kvalitativními třídami, které určují jejich pevnost, hladkost a další parametry, obvykle jsou označeny jako OSB-1, OSB-2, OSB-3 a OSB-4.

Charakteristika OSB desek - jaké jsou hlavní vlastnosti OSB desek, a kde se používají?

Jaké další možnosti máte při výběru materiálu nábytku? Ostatní typy nábytkových desek - HDF desky a LDF desky

Existují i další, méně populární typy nábytkových desek, jako jsou HDF (High Density Fiberboard), lakované HDF, melaminové desky, komůrkové desky. Každý z těchto typů desek má své jedinečné vlastnosti a použití, což umožňuje návrhářům nábytku a truhlářům vybrat si ten správný materiál pro jejich potřeby.

Jaké další možnosti máte při výběru materiálu nábytku? Ostatní typy nábytkových desek - HDF desky a LDF desky

Ceny nábytkových desek – promíta se cena do technických parametrů?

Ceny nábytkových desek se mohou lišit a závisí na různých faktorech, jako je typ materiálu, tloušťka, kvalita povrchové úpravy a značka výrobce. Ne vždy se však ceny nábytkových desek promítají přímo do jejich technických parametrů. To znamená, že platíme nejen za kvalitu, ale také za značku, výrobce, dostupnost na trhu a další faktory související s marketingem.

Ekologická nábytková deska – je dražší?

Ekologické nábytkové desky, vyrobené z obnovitelných nebo recyklovaných materiálů, nemusí být nutně dražší než tradiční nábytkové desky. Ve skutečnosti vývoj výrobních technologií a zvyšování ekologického povědomí společnosti znamená, že stále více firem nabízí ekologické nábytkové desky za dostupné ceny.

Ceny nábytkových desek – promíta se cena do technických parametrů?

Co jsou to nehořlavé a protipožární desky?

Nehořlavé desky používané při výrobě nábytku jsou speciálně navržené materiály, které poskytují dodatečnou protipožární ochranu v rámci výroby nábytku. Přestože nábytek není přímo vystaven stejnému riziku požáru jako budovy nebo vozidla, existují situace, kdy je nutné použít při výrobě nábytku ohnivzdorné materiály. Zde jsou některé případy, kdy lze nehořlavé desky použít pro výrobu nábytku: veřejná místa, komerční prostory.

V každém z těchto případů může použití nehořlavých desek v konstrukci nábytku poskytnout další vrstvu protipožární ochrany, která je důležitá jak pro bezpečnost uživatelů nábytku, tak pro dodržování stavebních předpisů a bezpečnostních norem. Vzhledem k povaze a ceně těchto materiálů však může být jejich použití omezeno na specifické případy, kdy je vyžadována speciální požární ochrana.

Co jsou to nehořlavé a protipožární desky?

Nejlepší využití jednotlivých typů nábytkových desek - desky z různých materiálů pro speciální úkoly

Dle projektu a požadavků zákazníka lze nábytkové desky využít pro různé účely, od nábytku do obývacího pokoje, kuchyně, ložnice, až po zahradní nábytek, kancelářský nábytek nebo i nábytek do komerčních prostorů. Díky rozmanitosti typů a vlastností nábytkových desek jsou možnosti jejich použití prakticky neomezené, což umožňuje vytvářet funkční a estetický nábytek pro různé potřeby a styly aranžmá interiéru.

Zpět