Jaké jsou nejpopulárnější velikosti a typy ložního povlečení?

17.11.2024

Povlečení je neodmyslitelným prvkem každé ložnice, což má obrovský vliv na kvalitu našeho spánku a celkový komfort během odpočinku. Výběr správného povlečení je často složitější úkol, než byste si mysleli. Důležitá je nejen estetika a design, ale především velikost, materiál a kvalita zpracování.

V našem článku se podíváme na různé velikosti povlečení, které jsou oblíbené po celém světě, dozvíme se, jak vybrat správné povlečení do naší postele a jaké jsou výhody výběru správného typu povlečení. Pokud chcete, abychom vám pomohli vytvořit ložnici plnou pohodlí a stylu přečtěte si tento článek!

Jaké jsou nejpopulárnější velikosti a typy ložního povlečení?


V tomto článku:

1. Jaké jsou nejoblíbenější velikosti lůžkovin?

2. Jaké jsou nejoblíbenější typy povlečení?

3. Jaké povlečení je nejlepší pro děti?



Jaké jsou nejoblíbenější velikosti lůžkovin?

Velikosti lůžkovin se liší a závisí na normách používaných v různých zemích a na typu lůžka, na kterém má být použito. Níže uvádíme přehled nejoblíbenějších velikostí povlečení včetně standardních i méně běžných rozměrů.

  1. Povlečení na jednolůžko – obvykle má rozměry 140 cm x 200 cm. Jedná se o nejběžnější velikost lůžkovin na jednolůžko pro děti i dospělé.

  2. Povlečení na dvojlůžko – má rozměry 200 cm x 200 cm. Jedná se o standardní velikost pro manželské postele nebo pro lidi, kteří chtějí více místa na spaní.

  3. Queen size povlečení má rozměry160 cm x 200 cm a je velmi oblíbenou variantou v Severní Americe, zejména ve Spojených státech. Je větší než jednolůžkové povlečení, ale o něco menší než velikost King size.

  4. King size povlečení o rozměru 180 cm x 200 cm je luxusní rozměr povlečení, který poskytuje dostatek prostoru a pohodlí pro dvě osoby. Toto je oblíbená volba zejména v anglicky mluvících zemích.

  5. Super king size povlečení je 200 cm x 200 cm nebo větší, což je největší dostupná velikost povlečení. Toto je volba pro lidi, kteří oceňují prostor v posteli a luxusní pohodlí.

  6. Dětské povlečení - nejpopulárnější velikostí dětského povlečení jsou většinou přizpůsobeny velikosti dětské postele. Dětské povlečení je k dispozici v různých velikostech v závislosti na věku a velikosti dětské postele. Oblíbené velikosti jsou 90 cm x 200 cm nebo 140 cm x 200 cm.

  7. Povlečení na míru je takové, jehož rozměry jsou přizpůsobeny individuálním potřebám. Pokud máte atypickou postel s nestandardními rozměry, můžete si objednat povlečení na míru, přizpůsobené jeho velikosti.

Stojí za zmínku, že výše uvedené rozměry jsou nejpopulárnější, ale nejsou to jediné dostupné možnosti. Některé země, zejména v Asii a Evropě, mohou mít různé normy pro velikosti lůžkovin. Před nákupem povlečení se proto vždy vyplatí zkontrolovat rozměry postele a upravit velikost povlečení, aby byl zajištěn pohodlný spánek. Dobrý výběr povlečení může výrazně ovlivnit kvalitu spánku a celkový komfort v ložnici, proto se vyplatí věnovat pozornost dostupným možnostem a vybrat si to, které nejlépe odpovídá vašim potřebám.

Přizpůsobení velikosti povlečení konkrétní posteli a potřebám uživatele je tedy zárukou kvalitního spánku, přiměřeného odpočinku, lepšího začátku každého dne a celkové pohody.

Jaké jsou nejoblíbenější velikosti lůžkovin?

Jaké jsou nejoblíbenější typy povlečení?

Výběr správného typu povlečení může výrazně ovlivnit kvalitu spánku a pohodlí v ložnici. Na trhu je k dispozici mnoho různých typů lůžkovin, z nichž každé má své jedinečné vlastnosti a výhody. Níže uvádíme nejběžnější typy povlečení, které jsou mezi zákazníky velmi oblíbené:

  1. Bavlněné povlečení - dělí se na dva doplňkové druhy. Bavlněné plátno, které je vyrobeno z hustě tkané látky, která je odolná, lehká a vzdušná. Je ideální pro letní období. Bavlněný satén je výjimečně hladký, jemný a má lesklý vzhled. Povlečení z bavlněného saténu je měkké a příjemné na dotek.

  2. Povlečení z mikrovlákna – Mikrovlákno je syntetický materiál, který je odolný, snadno se udržuje v čistotě a je cenově dostupný. Je ideální pro alergiky.

  3. Lněné povlečení je přírodní, vzdušné a má termoregulační vlastnosti. Je ideální pro letní dny, protože příjemně ochlazuje tělo.

  4. Hedvábné povlečení je luxusní a šetrné k pokožce. Má antialergické vlastnosti a navíc v létě chladí a v zimě zahřeje.

  5. Flanelové povlečení – Vyrobeno z měkké látky flanelu, toto povlečení je teplé a ideální pro chladnější roční období.

  6. Bambusové povlečení je ekologické a má antibakteriální vlastnosti. Je prodyšné a ideální pro letní noci.

Jak vidíte, typů povlečení je poměrně dost, proto se při jeho pořízení vyplatí zvážit nejen velikost povlečení, ale také druh materiálu, z jakého je povlečení vyrobeno.

Jaké jsou nejoblíbenější typy povlečení?

Jaké povlečení je nejlepší pro děti?

Spánek je pro nejmenší nesmírně důležitý, proto bude výběr dětského povlečení důležitou otázkou. Výběr správného povlečení pro děti je důležitý, protože ovlivňuje nejen komfort spánku, ale také bezpečí a zdraví dítěte. Při výběru dětského povlečení věnujte pozornost materiálu, z jakého je vyrobeno. Bavlna je nejlepší volbou, protože je přírodní, prodyšná a šetrná k dětské pokožce. Vyhněte se syntetickým materiálům, které mohou dráždit pokožku.

Pro děti, zejména alergiky, se vyplatí zvolit antialergické povlečení. Takové povlečení je vyrobeno z materiálů, které minimalizují riziko vzniku alergických reakcí. Velikost povlečení přizpůsobte lůžku vašeho dítěte. Pro miminka se nejlépe hodí povlečení ve velikosti, které odpovídá velikostí postýlky, pro větší děti pak povlečení v dětské velikosti, které se hodí do standardní dětské postele.

Děti si často oblíbí povlečení s motivy oblíbených kreslených či pohádkových postaviček nebo v oblíbené barvě. Výběrem povlečení s pohádkovým motivem či barevného povlečení, které se vašemu dítěti líbí, můžete vytvořit útulný a příjemný prostor na spaní.

Dětské povlečení vyžaduje časté praní, proto se vyplatí vybrat takové, které se snadno udržuje a lze jej prát v pračce. Pro starší děti, které mohou občas rozlít tekutiny, zvažte povlečení z materiálu, který se snadno čistí a je odolný vůči skvrnám.

Zpět