Jaký je rozdíl mezi dřevostavbou a zděným domem?

23.10.2024

Dřevěný dům a zděný dům jsou dva různé typy stavebních konstrukcí, které se liší v mnoha aspektech, jako je technologie výstavby, materiály, doba výstavby, náklady, tepelné a akustické vlastnosti a životnost. Každý z těchto typů má své jedinečné vlastnosti, které mohou ovlivnit rozhodnutí investora o výběru vhodného stavebního řešení.

Jaký je rozdíl mezi dřevostavbou a zděným domem?


V tomto článku:

1. Z jakých materiálů postavit dům? Dřevěný dům a zděný dům - vlastnosti domu

2. Rozdíl mezi cihlovým a dřevěným domem - co je dřevostavba?

3. Technologie výstavby cihlového domu. Výběr zděného domu - odolné domy a zvuková izolace

4. Vlastnosti obou domů - srovnání dřevostavby a zděného domu. Jakou technologii použít při stavbě domu?



Z jakých materiálů postavit dům? Dřevěný dům a zděný dům - vlastnosti domu

Technologie výstavby dřevostavby se výrazně liší od technologie výstavby cihlového domu. Hlavním rozdílem je čas potřebný na stavbu domu a použité materiály a jejich cena. Příznivců obou technologií je mnoho a v našem článku se pokusíme stručně představit výhody a nevýhody obou řešení a také odpovědět na otázku: dřevěný nebo zděný dům?

Níže je krátké srovnání dřevostavby a zděného domu. Výstavby dřevěných domů se stávají stejně populární jako návrhy zděných budov a dokončení domu může být v obou případech atraktivní.

Z jakých materiálů postavit dům? Dřevěný dům a zděný dům - vlastnosti domu

Rozdíl mezi cihlovým a dřevěným domem - co je dřevostavba?

Dřevěny dům, známý také jako dřevostavba, je založen na rámové konstrukci, která může být vyrobena ze dřeva nebo kovu. Tato technologie spočívá ve vytvoření konstrukce z nosníků a trámů. Celá konstrukce je následně vyplněna a dokončena různými materiály. Mezi nejdůležitější výhody dřevostaveb patří rychlá doba výstavby. Díky lehkosti konstrukce a prefabrikaci mnoha prvků lze dřevěný dům postavit mnohem rychleji než tradiční zděný dům. Prefabrikované prvky jsou připraveny ve výrobě, což umožňuje přesné provedení a minimalizaci chyb na stavbě.

Rychlá doba výstavby není jediná výhoda dřevostavby. Stojí za to přidat nízké náklady na stavbu domu.

Výhody a nevýhody dřevostavby - výběr materiálů pro stavbu dřevěného domu

Materiály používané pro stavbu dřevěných domů jsou obvykle lehčí než materiály používané u zděných konstrukcí, což se projevuje menším zatížením základů. Proto jsou rámové základy obvykle tenčí než zděné základy. Dřevo jako hlavní konstrukční materiál má také ekologické vlastnosti – je to obnovitelná surovina a má nízkou uhlíkovou stopu, díky čemu jsou rámové domy šetrnější k životnímu prostředí.

Donedávna panoval předsudek, že kvalita dřevěných domů je nižší než u zděných domů. V současné době jsou stavební technologie tak pokročilé, že dřevostavby jsou stejně odolné jako zděné domy, ale jejich životnost je stále o něco nižší. Obvodové i vnitřní stěny mohou být dokončeny obdobným způsobem v obou stavebních technologiích. Není proto třeba se bát dokončit dům esteticky a zajímavě.

Energeticky úsporné dřevostavby. Jaké dřevo by se mělo použít na stavbu dřevěného domu?

Dřevostavba má dobré izolační vlastnosti, což může přispět ke snížení nákladů na vytápění. Náklady na vytápění dřevěného domu jsou srovnatelné nebo dokonce o něco nižší než náklady na vytápění zděného domu, takže tepelná izolace, na rozdíl od všeobecného mínění, není problém. Proto náklady na údržbu dřevostavby v této věci nebudou příliš vysoké. Za zmínku také stojí, že instalace budov je mnohem snazší instalovat v dřevostavbech.

Jaké dřevo použít na stavbu takového domu? Pro stavbu se obvykle používá dřevo z borovice, smrku nebo modřínu. Je důležité, aby dřevo použité na stavbu bylo dobře vysušené, ohoblované a chráněné proti škůdcům a vlhkosti.

Rozdíl mezi cihlovým a dřevěným domem - co je dřevostavba?

Technologie výstavby cihlového domu. Výběr zděného domu - odolné domy a zvuková izolace

Cihlový dům se vyznačuje pevnou a těžkou konstrukcí. Z jakých materiálů by měl být takový dům postaven? Ideální budou masivní stavební materiály – dům může být postaven z cihel, betonových bloků, dutých cihel nebo kamene. Velký význam zde bude mít výběr stavebního materiálu. Zděná technologie je tradičně považována za trvanlivější a odolnější vůči různým povětrnostním vlivům a mechanickému poškození. Proces stavby zděných domů bývá oproti dřevostavbám delší a pracnější, což vyplývá z nutnosti provedení mnoha etap zednických prací a souvisejících technologických procesů, jako je tuhnutí malty nebo vysoušení materiálů.

Vyplatí se stavět zděné domy? Výhody stavby zděných domů, odolnost a účinná izolace

Jednou z hlavních výhod zděných domů je jejich vynikající akustická izolace. Silné cihlové stěny účinně tlumí zvuky, což zajišťuje obyvatelům vysoký akustický komfort, takže akustika objektu je mnohem lepší než v případě dřevostaveb. Zděné domy jsou navíc odolnější vůči požáru, což zvyšuje požární bezpečnost stavby. Z hlediska životnosti zděné domy mohou sloužit po mnoho generací, což je často důležitý faktor pro lidi plánující dlouhodobou investici. Trvanlivost cihlových domů je větší než u dřevostaveb.

Stavba zděných základů je nesmírně důležitá etapa, základy jsou také širší než rámové základy. Z tohoto důvodu se již ve fázi výstavby základů objevují rozdíly v ceně stavby dřevostavby a zděného domu.

Nevýhody stavby zděného domu - kvalita materiálů a cena stavby domu

Náklady na stavbu zděného domu jsou obvykle vyšší než u dřevostavby, a to jak z důvodu delší doby výstavby, tak z důvodu použití těžších a dražších stavebních materiálů. Za zmínku však stojí, že investice do zděného domu může přinést větší zhodnocení na realitním trhu, což může být důležitý argument pro potenciální investory.

Technologie výstavby cihlového domu. Výběr zděného domu - odolné domy a zvuková izolace

Vlastnosti obou domů - srovnání dřevostavby a zděného domu. Jakou technologii použít při stavbě domu?

Rozdíly mezi dřevostavbou a zděným domem jsou značné a zahrnují mnoho technologických, ekonomických a funkčních aspektů. Výběr vhodného typu konstrukce závisí na individuálních preferencích, potřebách a očekávání investora. Při stavbě domu se vyplatí věnovat pozornost různým aspektům, porovnávat náklady nejen na stavbu, ale i následný provoz.

Vyplatí se postavit dřevostavbu, nebo je lepší vybrat zděný dům? Dřevostavba může být atraktivní pro lidi, kteří oceňují rychlou dobu realizace, ekologii a moderní řešení, zatímco zděný dům může být vhodnější pro ty, kteří hledají odolnost, vysoký akustický komfort, tradiční estetiku a pevnost konstrukce. Konečné rozhodnutí by mělo zohlednit všechny tyto faktory i individuální podmínky konkrétní investice, rentabilitu domu a výhody obou řešení. Vyplatí se investovat do toho, co je pro nás nejlepší.

Zpět