Jaký vliv má příroda na interiérový design? Ekologické aranžmá pro váš domov!

17.12.2024

Příroda má významný vliv na interiérový design a je zdrojem četných inspirací pro designéry i uživatele. Tento vliv je vidět na mnoha úrovních, od konceptu designu až po volbu materiálů a uspořádání prostoru. Stále větší pozornost je věnována tomu, aby aranžmá byla ekologická. Interiéry doplněné přírodními prvky, přítomnost rostlin a uklidňujících barev jsou jen některé z vlastností takových ekologických aranžmá interiérů inspirovaných přírodou.

Vnést přírodní prvky do interiéru není tak těžké. Tento trend je také stále populárnější a získal si dokonce i své zvláštní jméno – biofilní design. Podívejte se, jak vnést prvky přírody do interiérů, jaké biofilní prvky lze nalézt v různých interiérech, a jak může použití přírodních materiálů změnit aranžmá.

Jaký vliv má příroda na interiérový design? Ekologické aranžmá pro váš domov!


V tomto článku:

1. Interiérový design inspirovaný přírodou - barvy přímo z přírody

2. Interiéry doplněné přírodními prvky, tedy materiály inspirovanými přírodou

3. Přirozené osvětlení interiérů, tedy přirozené světlo jako přírodní prvek v interiérech

4. Aranžmá inspirované přírodou plné zelené vegetace

5. Interiéry šetrné k přírodě - biofilní design

6. Udržitelný a ekologický interiérový design



Interiérový design inspirovaný přírodou - barvy přímo z přírody

Paleta barev, která se v interiérech inspirovaných přírodou může objevit, i když se to nezdá, není tak malá. Dominuje zde zelená, jak v odstínu šťavnaté, tak tmavé barvy přírody. Nejinak je tomu i u modré – setkat se můžete s blankytně modrou a tmavě modrou. Kromě toho existují barvy země, tedy hnědé, béžové a krémové odstíny. Inspirací může být i bílý sníh.

Jak můžete vidět z barev přírody, můžete vytvořit jak tlumenou paletu přírodních barev, tak i více povzbuzující, energizující kompozice. Příroda je plná různých barev, takže inspirovat se přírodou, pokud jde o barvy, není tak těžké.

Interiéry s živými prvky, tedy rostlinami, budou plné zeleně. Biofilní design často využívá odstíny zelené, ale k přírodě šetrný interiér lze zařídit i v tlumenější zemité paletě barev.

Vnášení přírodních prvků do interiérového designu pomocí barev je základem pro navrhování přírodě blízkých interiérů.

Interiérový design inspirovaný přírodou - barvy přímo z přírody

Interiéry doplněné přírodními prvky, tedy materiály inspirovanými přírodou

Při navrhování přírodních interiérů se často používají přírodní materiály jako je dřevo, kámen, bavlna, len. Jejich přírodní textura a vzhled dodávají místnostem hřejivý a příjemný charakter. Používají se jak v podobě povrchové úpravy, tak i vybavení či příslušenství.

Zvláštní pozornost v této otázce potřeba věnovat podlahám. Zde lze vytvořit krásnou a přirozenou povrchovou úpravu. Položením na podlahu přírodního kamene nebo dřevěných prken lze vytvořit v interiéru krásnou a přirozeně vypadající podlahu. Zavedení do interiéru přírodních materiálů v podobě podlahových krytin bude snadné, estetické a velmi praktické.

Použití biofilních prvků lze aplikovat i na vybavení interiéru. Dřevěný nábytek je funkčním a přírodním prvkem, stejně jako kožený sedací nábytek pro volný čas. Biofilní design se nevyhýbá ani doplňkům, a ty mohou být vyrobeny z přírodních surovin.

Použitím přírodních materiálů vznikají nejen přírodě blízké interiéry, ale také ekologické aranžmá. Povrchové úpravy a vybavení jsou vytvářeny a zaváděny do interiérů s ohledem na jejich možnou pozdější likvidaci. Ekologický design interiérů inspirovaný přírodou v tomto případě splňuje předpoklady udržitelného rozvoje.

Interiéry doplněné přírodními prvky, tedy materiály inspirovanými přírodou

Přirozené osvětlení interiérů, tedy přirozené světlo jako přírodní prvek v interiérech

Inspiraci přírodou lze nalézt i ve způsobu, jakým denní světlo vstupuje do místností. Bytoví designéři se často snaží maximálně využít přirozené světlo, tím, že navrhují velká okna, prosklení nebo otevřené obytné plochy. To nejen zlepšuje energetickou účinnost, ale také vnáší do místností přirozené měkké světlo.

Využiti prvků biofilního designu může být zvláště viditelné v případě umělého osvětlení. Použití přírodních materiálů k výrobě osvětlení přiblíží celé aranžmá ekologickému trendu udržitelnosti. Zavedení přírody do interiérového designu bude také snazší, když použijete lampy s motivy a tvary inspirované přírodou, například s květinovými stínidly.

Přirozené osvětlení interiérů, tedy přirozené světlo jako přírodní prvek v interiérech

Aranžmá inspirované přírodou plné zelené vegetace

Umisťování zeleně do interiérů je v dnešní době velmi populární. Rostliny v květináčích, vertikální zahrady a nástěnné koberce z mechu vnášejí do místností kus přírody. Rostliny navíc kromě své estetické stránky zlepšují kvalitu vzduchu a vytvářejí příjemné mikroklima.

Rostliny jsou nepopiratelně krásné a okouzlující přírodní prvky, jaké můžeme najít v interiérech. Díky živým rostlinám snadno vytvoříme v aranžmá v biofilním designu. Chcete-li ještě více zdůraznit inspiraci přírodou v interiérech, zvolte dřevěné nebo keramické květináče a obaly na květináče – použití přírodních materiálů podtrhne krásu aranžmá a odkaz k přírodě.

Interiéry s prvky živé přírody jsou velmi dynamické, efektní a originální. Mezi rostlinami najdete i exempláře, které nevyžadují speciální péči a pokročilé znalosti pro jejich pěstování, takže i začínající zahradníci mohou mít v interiérech živé rostliny.

Ovšem větší množství rostlin v interiéru není vhodným řešením pro každého. Rostliny přece vyžadují čas a péči. Pokud víte, že nebudete mít dost času nebo zkušeností se o ně starat, omezte jejich počet, a vybírejte nenáročné druhy pokojových rostlin. Nebo je v interiéru nahraďte pěknou grafikou a textiliemi s rostlinnými motivy.

Aranžmá inspirované přírodou plné zelené vegetace

Interiéry šetrné k přírodě - biofilní design

Biofilní design se projevuje nejen v osvětlení, materiálech a barvách, ale také formách, tvarech a příjemné jednoduchosti. Biofilní designové prvky vnášejí do místností kus přírody, proto by měly být aranžmá blízké přírodě vybaveny přírodními prvky zajímavých tvarů.

Tvary vyskytující se v přírodě, jako jsou oblé tvary kruhy nebo spirály, se často používají při navrhování nábytku, svítidel a dekorativních prvků. Tyto organické formy mohou přispět k vytvoření přátelského a relaxačního prostoru. Příroda je také často spojována s jednoduchostí a minimalismem. Interiérový design může čerpat z těchto nápadů a vytvořit klidné a uspořádané prostory, kde každý prvek má své místo a funkci.

Biofilní design znamená také použití přírodních materiálů a vegetace v interiéru. Vnášením do interiéru přírodních materiálů a tvarů vytvoříme příjemné interiéry ve stylu biofilního designu.

Interiéry šetrné k přírodě - biofilní design

Udržitelný a ekologický interiérový design

Současný přístup k interiérovému designu je často založen na udržitelném rozvoji a ekologii. Používání přírodních materiálů, energeticky úsporných technologií a recyklace mohou být úzce spjaty s myšlenkou respektování a ochrany přírody.

Vliv přírody na interiérový design je všestranný a může se projevovat různě v závislosti na vkusu a požadavcích designéra a majitelů daného interiéru. Vždy je však možné využít přírodu jako inspiraci k vytvoření krásných, funkčních

Zpět