Je plynový gril bezpečný? Fakta a mýty o plynových grilech
Plynové grily jsou stále častější volbou těch, kdo vyznává zdravý životní styl a je milovníkem moderního vaření. Mají mnoho výhod, a proto jejich popularita stále roste. Venku začalo být hezky, takže sezona grilování a relaxace na zahradě pomalu nabírá na obrátkách a nad jarními zahrádkami se začínají unášet lákavé vůně pečeného masa a grilované zeleniny. Abyste si mohli pochutnat na grilovaných jídlech, potřebujete to správné vybavení, kterým plynový gril bezesporu je. Grilování s použitím plynového grilu je snadné, pohodlné a bezpečné. Navíc moderní technologie používané v těchto grilech vám umožní připravovat a jíst plnohodnotná jídla nejen z masa, ale i sezónní zeleniny. Zajímá vás, zda je plynový gril pro vás bezpečný a manipulaci s plynovou láhví zvládne i ten, kdo to dělá poprvé? V tomto článku vám řekneme, jaká pravidla dodržovat, a co nikdy nedělat, aby vždy grilovat bezpečně!
V tomto článku:
1. Plynové grily jsou zdravější než ty na dřevěné uhlí
2. Nasákne grilované jídlo zápach plynu?
3. Regulace teploty plynových grilů
4. Pro bezpečnost používání je nezbytné čištění plynových grilů po každém použití
5. Plynový gril – bezpečné používání plynového grilu
6. Jak provést zkoušku těsnosti plynového systému?
Plynové grily jsou zdravější než ty na dřevěné uhlí
Vědci prověřili, jaké látky vznikají při grilování na dřevěném uhlí, uhlí a briketách. Zjistili, že spalování uhlí a briket produkuje vysoké množství škodlivin – koncentrace pevných částic byla 1000 až 10 000krát vyšší než běžné hodnoty ve vzduchu. Za nejbezpečnější formu grilování označili gril na plyn, který při provozu prakticky nevytváří nebezpečné látky.
Plynový gril nevyžaduje použití podpalovačů se škodlivými složkami. Místo nich využívá plynovou láhev, a tím výrazně snižuje zdravotní rizika. Uživatelé na něm připraví nejen maso, ale i ryby, zeleninu, celozrnnou pizzu, batáty nebo paellu. Plynový gril tak umožňuje rozmanitou a zdravou přípravu jídel bez karcinogenních výparů.
Kdo chce grilovat zdravěji a bezpečněji, měl by vyměnit klasický gril na uhlí za plynový model. Tím sníží množství škodlivin, které vypouští do okolí, a zároveň podpoří zdravý životní styl.
Nasákne grilované jídlo zápach plynu?
Lehce sladké, dřevité aroma grilovaných pokrmů na klasických dřevěných uhlících má rád každý. Zajímá vás, zda bude vaše jídlo nasáklé zápachem plynu při grilování na plynovém grilu? Nemusíte se obávat, je to pro vás bezpečné. Plynové grily při grilování jako palivo používají plyn a nevylučují škodlivé látky. Pro naplnění plynových lahví ke grilům se používá propan, a pak směs propan-butanu, která je zdravotně neutrální. Když plynový gril funguje správně, plyn se spaluje na oxid uhličitý, stejně jako na teplo a páru. Můžete grilovat bez obav, že to bude mít vliv na chuť či vůni pokrmů. Při grilování na plynu také můžete zapomenout na hustý dusivý kouř, protože plyn hoří čistě a bez zápachu, a to je rozhodně velká přednost plynových grilů.
Regulace teploty plynových grilů
Pro zdravé grilování je důležitý už samotný proces přípravy pokrmu. Spálené maso má škodlivý vliv na vaše zdraví a zároveň znemožňuje nám vychutnat si chutné ale i zdravé jídlo. Určitě jste někdy při tradičním grilování místo šťavnatého kousku masa dostali spálený. Další nepochybnou výhodou plynových grilů je regulace teploty. Teplotu můžete regulovat díky vestavěnému teploměru ve víku plynového grilu. Teplotu můžete ovládat a libovolně upravovat podle potřeb grilovaného pokrmu. Ocelové víko grilu vám umožňuje udržovat specifickou teplotu po celou dobu grilování.
Grilujte různé suroviny při odlišných teplotách. Tenké plátky vepřového, jehněčího nebo hovězího masa a hamburgery vložte na gril s vyšší teplotou a připravujte je rychle. U křehčích surovin, jako jsou ryby, kuřecí maso nebo zelenina, nastavte střední teplotu a postupujte pomaleji. Celá kuřata nebo velké kusy masa připravujte při nízké teplotě, aby zůstaly šťavnaté.
Pro bezpečnost používání je nezbytné čištění plynových grilů po každém použití
Po každém použití je velmi důležité grilovací zařízení důkladně vyčistit, a to není jen případ grilu na dřevěné uhlí. Grilování na grilu se zbytky jídla a připálenin je velmi nebezpečné pro vaše zdraví. Proto pokud nechcete neustále drhnut a škrábat gril, vyměňte svůj tradiční gril na uhlí za plynový gril. Udržovat takový gril v čistotě však také znamená víc než jen vypálení před a po použití. Zahradní grily, plynové sporáky a trouby se doporučuje minimálně 2x ročně důkladně vyčistit, vyjmout rošty a hořáky a důkladně vyčistit celý vnitřek. Pokud grilujete velmi často, gril je potřeba důkladně vyčistit častěji než dvakrát do roka. Péče o plynový gril a jeho udržování v čistotě je jednou z nejdůležitějších věcí, jak pro zdraví, tak pro samotné potěšení z grilování.
Plynový gril – bezpečné používání plynového grilu
Plynové grily a grily na uhlí jsou zařízení, která pracují s ohněm a vysokými teplotami nebo horkými prvky. Je nutné používat zdravý rozum a základní bezpečnostní opatření. Plynový gril se zapaluje vždy s otevřeným víkem. Pokud se hořák nezapálí nebo cítíte plyn, nezapomeňte otočit knoflík hořáku, aby zavřít plyn a počkejte několik minut než se plyn odpaří, a zkuste to znovu. Také se ujistěte, že gril a příslušenství ke grilům jsou mimo dosah děti.
Jak provést zkoušku těsnosti plynového systému?
Práce s plynovou láhví vždy obnáší určité riziko. Grily, které se prodávají v Česku, by měly být přizpůsobeny tlaku zdejšího plynu a měly by mít uvnitř dostatek prostoru, aby se tam snadno vešla plynová láhev, zejména ta nejpoužívanější v Česku o hmotnosti 11 kg.
Bezpečnost používání plynové láhve zvýšíte kontrolou těsnosti jejich systému před použitím a zejména po přemístění láhve, protože by mohlo dojít k uvolnění spojů. S tím vám pomůže zkouška těsnosti. Několik tipů, jak na to:
- Připojte regulátor a plynovou hadici k naplněné plynové láhvi a ujistěte se, že jsou všechny kohouty na zařízení uzavřeny.
- Připravte si roztok z vody a saponátu v poměru 1:1.
- Odšroubujte ventil láhve a potřete celý jeho povrch připraveným roztokem.
- Zapněte gril a pozorujte - když není potrubí těsné, objeví se u ventilu vzduchové bubliny.
- V tomto případě je třeba uzavřít plyn a jeho přívod uzavíracím ventilem, utáhnout spojku a poté znovu zkontrolovat. Pokud plyn nadále uniká, nechte zařízení opravit, protože jeho další použití může být nebezpečné.
Samotné plynové láhve je potřeba skladovat v bezpečném místě, ne na přímém slunci, nejlépe ve svislé poloze.
NECHTE SE INSPIROVAT!
Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí, který je zdravější