Klientské změny – co o nich potřebujete vědět?

27.01.2025

Chcete si koupit byt, ale nevyhovuje vám uspořádání příček a vnitřních dveří? Nebo si možná myslíte, že je v bytě příliš málo zásuvek? Máte raději sprchu než vanu? Navrhování bytu neznamená, že se musíte vzdát svých snů a zvyků – využijte svého práva na změny a stavební úpravy v bytě, které vám umožní přizpůsobit si budoucí byt svým potřebám.

Co to vlastně jsou změny a stavební úpravy v bytě a co lze v rámci stavebních úprav změnit? Bude vše, co souvisí s klientskou změnou, opravitelné? Bude to vyžadovat úplnou změnu projektu a jaké náklady na stavební změny můžete očekávat? Na tyto otázky vám rádi odpovíme v článku níže, zůstaňte tedy s námi, pokud plánujete koupi bytu a chcete se dozvědět více o tom, co můžete v původním projektu bytu změnit.

Klientské změny – co o nich potřebujete vědět?


V tomto článku:

1. Klientské změny– co to je? V čem spočívají klientské změny v novostavbě ?

2. Klientské změny u developera – co to obnaší?

3. Klientské změny – vyplatí se tuto možnost využít?

4. Klientské změny – co s nimi dál? Změny v projektu



Klientské změny– co to je? V čem spočívají klientské změny v novostavbě ?

Co jsou klientské změny v novostavbě? Nejde o nic jiného než o jakékoli změny související s užíváním prostorů, které chcete koupit. To platí jak pro rodinné domy, byty, tak i nebytové prostory. Co to znamená? Klientské změny jsou, zjednodušeně řečeno, úpravy bytového plánu, které vám zajistí bydleni podle vašich představ, tedy úpravy, které si může kupující objednat u developera během výstavby novostavby.

Mezi klientské změny patří zpravidla změny dispozice příček, uspořádání zásuvek a osvětlení, ale i dispozice vody, kanalizace a elektroinstalace. V některých případech to může zahrnovat také výši nájemného, částku nákupu nebo podmínky nákupu. Někdy jde také o změnu způsobu využití prostorů – z bytových na komerční nebo naopak.

Klientské změny v teorii a praxi – jak to vypadá?

Klientské změny mají budoucím najemcům usnadnit užívání prostorů. Developer by se měl seznámit s vašimi návrhy na klientské změny, ale to neznamená, že je povinen je všechny splnit. Jaké klientské změny rozhodně nebudou možné? Určitě takové, které výrazně zasahují do konstrukce stavby a jsou v rozporu s platným stavebním zákonem. Mimořádně široký rozsah klientských změn může také výrazně prodloužit pracovní fázi, se kterou developer prostě nemusí souhlasit.

Klientské změny a fáze výstavby, tedy kdy zavést klientské změny? Rámec pro klientské změny

Kdy máme nahlásit změny dispozice bytu, úpravy elektrických bodů nebo změny uspořádání stěn? Než se o tom vůbec zmíníme, budete muset s developerem podepsat smlouvu o klientských změnach a protokol změn. Pouze když jsou prostory formálně vaše, můžete navrhovat změny.

Termín pro nahlášení případných klientských změn by měl být uveden ve smlouvě s developerem. Ujistěte se, že jej zaškrtnete, pokud chcete hlásit klientské změny, protože smlouva často přesně popisuje rozsah a termín zavedení klientských změn.

Klientské změny v novostavbách a smlouva s developerem

Klientské změny musí být písemně nahlášeny developerovi. Žádost by měla obsahovat rozsah zaváděných změn, podrobně je popsat. Písemná žádost je základem pro zahájení řízení o klientských změnách a také umožní developerovi zkontrolovat, zda klientské změny zahrnují možnosti výstavby a instalace.

Klientské změny– co to je? V čem spočívají klientské změny v novostavbě ?

Klientské změny u developera – co to obnaší?

Rozsah zavedených změn se může lišit. Změna uspořádání stěn bude jistě problematičtější než přidání dvou nebo tří elektrických zásuvek v obývacím pokoji. Co obnáší klientské změny a jak souvisí s časem? Přizpůsobení prostorů potřebám kupujícího může chvíli trvat, pokud nahlásíme klientské změny v podobě větších úprav.

Klientské změny zahrnují úpravy, které mají budoucím nájemcům zajistit pohodlnější využívání prostorů. Rozsah zavedených změn tedy může zahrnovat: změnu uspořádání příček, směr otevírání dveří, umístění a počet elektrických zásuvek, jiné elektrické kabely, velikost a modely parapetů, barvu dveřních křídel, umístění radiátorů a rozvodů osvětlení.

Provádění klientských změn nesmí být v rozporu s platnými předpisy stavebního práva.

Klientské změny - ceník

Ceník se může lišit a před provedením změn v bytě byste si jej měli důkladně přečíst. Ceník klientských změn, za který si developeří účtuji administrativní poplatek se může pohybovat v rozmezí od 10 až třeba do 50 000 Kč. Ovšem k tomu musíte připočítat cenu za samotné provedení změn.

Klientské změny u developera – co to obnaší?

Klientské změny – vyplatí se tuto možnost využít?

Změna dispozice bytu, změna dispozice stěn nebo drobné úpravy osvětlení se pro vás jako budoucího uživatele mohou ukázat jako požehnání. Pokud tedy hned víte, že se vám dispozice bytu nelíbí, vyplatí se klientské změny jednoduše nahlásit. Změna umístění stěn ve fázi podepisování smlouvy s developerem bude jednoduše proveditelná.

Jaké jsou náklady na klientské změny? Je možne provést jakékoliv klientské změny?

Změna umístění stěn stojí až několik desítek tisíc korun, zatímco jiné práce, instalace přípojek, uspořádání elektrických zásuvek mohou stát od cca 150 do 1000 Kč za kus. Projekt klientské změny bude obsahovat podrobný ceník.

Klientské změny nebude možné realizovat, pokud změny vyžadují změny, které jsou v rozporu se stavebním zákonem.

Bytový architekt– vyplatí se ho najmout v případě klientských změn?

Změnu umístění stěn, změnu designu bytu, dokonce i uspořádání elektrických zásuvek je vhodné konzultovat s bytovým architektem. Proč? Když si najmete profesionála, můžete si být jisti, že byt bude podle vašich snů pohodlný a funkční. To je zvláště důležité, pokud jsou změny v uspořádání bytu velké a vyžadují pečlivé zvážení. Bytový architekt také zajistí, aby dispozice nových místností odpovídala platnému zákonu.

Klientské změny – vyplatí se tuto možnost využít?

Klientské změny – co s nimi dál? Změny v projektu

Klientské změny jsou výbornou příležitostí k přizpůsobení budoucích prostorů vašim potřebám. Pokud víte, že budete takové změny potřebovat, nezapomeňte je ve vhodné fázi nahlásit. Developer určí, kdy budou možné změny, poskytne vhodný ceník a poskytne vám ve výsledku pohodlné místo k bydlení.

Zpět