Kolik stojí vybavit pokoj pro batole?

16.10.2024

Náklady na vybavení dětského pokoje se mohou výrazně lišit, ale na čem skutečně záleží, je splnit očekávání rodičů a vytvořit pro dítě přátelský a funkční prostor. Jedinečnost projektu nemusí vždy odpovídat vysokým nákladům na vybavení. Dobrý návrh je založen na vynalézavosti, kreativitě a zohlednění praktických potřeb. Dražší řešení nejsou vždy lepší a šetrný přístup k vybavení a uspořádání nemusí nutně znamenat obětování estetiky nebo funkčnosti. Komplexní návrh dětského pokoje by měl zohledňovat rovnováhu mezi potřebami a finančními možnostmi. Při zařizování pokoje pro miminko nebo pokoje pro starší dítě se také vyplatí počítat s prvky, které lze časem upravit tak, aby se prostor a vybavení vyvíjely spolu s dítětem. Díky tomu se vyhnete nutnosti častých změn uspořádání.

Kolik stojí vybavit pokoj pro batole?


V tomto článku:

1. Zásadní otázka: Barva nebo tapeta? Úprava stěn a podlahy v dětském pokoji

2. Zařizování dětského pokoje – kolik stojí vybavení do dětského pokoje?

3. Osvětlení a doplňky, které zvýrazní charakter dětského pokoje



Zásadní otázka: Barva nebo tapeta? Úprava stěn a podlahy v dětském pokoji

Úprava stěn a podlahy v dětském pokoji je důležitým rozhodnutím, které ovlivňuje atmosféru a estetiku prostoru.

Barevné barvy na zeď jsou nejčastější volbou kvůli snadné aplikaci, široké škále barev a možnosti rychle měnit aranžmá. Přibližné náklady na malování stěn v místnosti o velikosti 15 m², za předpokladu standardní latexové barvy a dvou vrstev nanesené barvy, se mohou pohybovat cca od 2000 do 5000Kč. Pokud jde o tapetování, cena také závisí na tapetě, kterou si vyberete. Standardní tapety mohou být relativně levné, přičemž cena jedné role se pohybuje cca od pár stovek Kč, až po několika tisíc Kč. Sofistikovanější vzory a speciální tapety mohou být mnohem dražší a stojí až několik tisíc Kč za roli. Celkové náklady na tapetování dětského pokoje se mohou pohybovat od několika tisíc do několika desítek tisíc, v závislosti na preferencích a stylu.

V případě podlah mohou náklady na nákup a instalaci vinylových podlah, laminátových podlah nebo parket začínat od několika stovek do několika tisíc Kč v závislosti na kvalitě produktu. Při výběru materiálů stojí za to vzít v úvahu nejen estetiku, ale také snadnost čištění, bezpečnost a pohodlí. Dalším řešením je koberec. Příjemný na dotek vytváří útulnou atmosféru, a navíc tlumí zvuky. Kvalitní koberec metráž lze pořídit za 300 -500 Kč za 1 m². Další výhodou koberců je jejich dostupnost v široké škále barev a vzorů. Do dívčího pokoje můžeme zvolit klidné pastelové barvy se vzory hvězdiček nebo motivem oblíbené pohádkové postavičky a do pokojíčku kluka zase koberec s motivem závodní dráhy. Široký výběr Vám jistě umožní najít ideální podlahovou krytinu do pokojíčku vašeho dítěte.

Zásadní otázka: Barva nebo tapeta? 	Úprava stěn a podlahy v dětském pokoji

Zařizování dětského pokoje – kolik stojí vybavení do dětského pokoje?

Vyzdobit a zařídit dětský pokoj může být opravdovou výzvou. Vybrat podlahy a povrchovou úpravu stěn do dětského pokoje je polovina úspěchu, ale druhá polovina je výběr vhodného vybavení. Aranžmá dětského pokoje by mělo být nejen estetickýé, ale především funkční, tak aby vytvořilo místo pro učení, hru i odpočinek. Nábytek do dětského pokoje by měl být přizpůsoben věku dítěte s přihlédnutím k jeho současným i budoucím potřebám. Pokoj pro novorozence se bude lišit od pokoje pro starší dítě. Dětský nábytek, jako jsou dětské šatní skříně, dětské postele nebo dětské komody s přebalovacím pultem, by měl být funkční, bezpečný a snadný na údržbu. Dětské psací stoly a dětské židle k psacímu stolu mohou být perfektním doplňkem do pokoje staršího dítěte a vytvořit tak zónu pro učení a koníčky. Vyplatí se vybrat kvalitní rostoucí dětský nábytek, který může „růst“ spolu s dítětem. Přestože náklady na pořízení kvalitního nábytku mohou být zpočátku vyšší a mohou činit 30 000 Kč a víc, z dlouhodobého hlediska se tato investice vyplatí.

Zařizování dětského pokoje – kolik stojí vybavení do dětského pokoje?

Osvětlení a doplňky, které zvýrazní charakter dětského pokoje

Osvětlení a doplňky hrají důležitou roli při zařizování dětského pokoje, vytvářejí jedinečnou atmosféru a dodávají estetiku a funkčnost. Stropní lampy, noční lampičky nebo dětské stolní lampy, textilie, jako jsou lůžkoviny, dětské záclony nebo dekorační polštáře a přikrývky, dětské koberce a dekorace, jako jsou plakáty a fotografie vytvářejí nejen praktický a pohodlný interiér, ale dodávají mu i požadovaný charakter a zdůrazňují individualitu dítěte. Dokažou pomoct vytvořit útulný prostor, který podporuje rozvoj dítěte a dobrou zábavu. Náklady na takové doplňky a dekorace většinou nejsou vysoké a součet výše uvedených může dosáhnout několika tisíc Kč. Pokud je však rozpočet omezený, můžeme zvolit DIY řešení . Vytváření jedinečných dekorativních prvků, jako jsou ručně vyráběné plakáty, vlastnoručně šité polštáře nebo vlastní umělecká díla vašeho dítěte, nejen ušetří peníze, ale především vytvoří personalizovaný pokojík speciálně pro vaše dítě.

Zpět