Koloniální styl bydlení – čím vyniká?

12.09.2024

Koloniální styl je mimořádně okouzlující a elegantní styl interiérového designu, který čerpá inspiraci z koloniální éry, kdy evropští cestovatelé objevovali nové země a přinášeli s sebou kulturní a stylistické bohatství. Tento jedinečný styl interiérového designu dokonale kombinuje tradici a exotiku a vytváří atmosféru plnou tepla a luxusu.

Koloniální interiér se může stát jedinečnou možností aranžmá interiéru. K prvkům koloniálního stylu patří především koloniální nábytek, jedinečný svým vzhledem. Koloniální styl bydlení může být odpovědí na poněkud nudný minimalistický styl a jistě bude jedinečnou možností pro lidi, kteří rádi cestují a z každé cesty si přivezou něco jedinečného. Nábytek v koloniálním stylu a samotný koloniální styl vám umožní vystavit suvenýry z cest a zdůraznit cestovatelský životní styl obyvatel.

Koloniální styl bydlení – čím vyniká?


V tomto článku:

1. Historie a rysy koloniálního stylu - jaké jsou vlastnosti koloniálního stylu v obývacím pokoji a v dalších místnostech?

2. Co je koloniální styl? Charakteristika stylu, materiálů a tvarů

3. Vlastnosti koloniálního stylu - jaké barvy si vybrat pro interiér v koloniálním stylu?

4. Je koloniální styl pouze nábytek a barvy? Doplňky v koloniálním stylu



Historie a rysy koloniálního stylu - jaké jsou vlastnosti koloniálního stylu v obývacím pokoji a v dalších místnostech?

Historie koloniálního stylu bydlení je hluboce zakořeněna v éře velkých geografických objevů a v expanzi evropských koloniálních mocností. Počátky tohoto stylu lze vysledovat od 16. do 19. století, kdy evropští kolonizátoři prozkoumávali nová území a přinášeli s sebou bohatství kultury a designu.

V 16. století patřily Portugalsko a Španělsko k hlavním koloniálním mocnostem a geografické objevy, jako byly plavby Kryštofa Kolumba a Ferdinanda Magellana, otevřely nové obchodní cesty a přispěly ke kulturní výměně mezi Evropou, Afrikou, Asií a Amerikou. S rozvojem koloniálních říší vznikla potřeba přizpůsobit evropský životní styl novým podmínkám.

V průběhu let se koloniální styl vyvíjel a přizpůsoboval se měnícímu se vkusu a trendům. Během viktoriánské doby si ve Velké Británii získal oblibu koloniální styl a nábytek v tomto stylu se stal důležitým prvkem uspořádání obývacích pokojů a kanceláří. Poté se zrodil britský koloniální styl. Ve Spojených státech byl v 19. století koloniální styl symbolem elegance a prestiže, zvláště v kombinaci s americkými tradicemi a designem.

Ve 20. století zažil koloniální styl renesanci a stal se inspirací pro interiérové designéry po celém světě. Současné interpretace tohoto stylu zahrnují moderní prvky, ale zachovávají podstatu elegance a exotiky, které definují koloniální charakter. Jaké jsou nejdůležitější vlastnosti tohoto stylu? Težký, masivní nábytek jednoduchých tvarů, ratanový nábytek, přírodní materiály a jemné barvy stále zůstávají důležitými prvky interiérů v koloniálním stylu.

Historie a rysy koloniálního stylu - jaké jsou vlastnosti koloniálního stylu v obývacím pokoji a v dalších místnostech?

Co je koloniální styl? Charakteristika stylu, materiálů a tvarů

Koloniální styl se vyznačuje několika klíčovými prvky, díky kterým jsou interiéry v koloniálním stylu snadno rozpoznatelné. V první řadě zde dominuje přirozenost a surovost materiálů. Nábytek je vyroben z tmavého masivního dřeva, jako je mahagon, teak, ořech nebo dub. Zavedení těžkého masivního nábytku s hladkými liniemi do interiéru vytváří atmosféru stability a tradice.

Interiér v koloniálním stylu využívá také tradiční koloniální nábytek. Koloniální obývací pokoj je vybaven mimo jiné komodami a vitrínami a v koloniální ložnici nesmí chybět postele do ložnice s ozdobnými, krásnými čely.

Koloniální estetika znamená aranžmá plné elegance, nenuceného přepychu a zároveň uspořádání, které je zajímavé, neobvyklé a jedinečné.​

Co je koloniální styl? Charakteristika stylu, materiálů a tvarů

Vlastnosti koloniálního stylu - jaké barvy si vybrat pro interiér v koloniálním stylu?

Výběr správných barev hraje klíčovou roli při vytváření autentické atmosféry koloniálního stylu. Jaké barvy se doporučují? V první řadě tmavé odstíny a elegantní barvy, spojené s luxusem.

Interiéry v koloniálním stylu se často vyznačují tmavými odstíny dřeva, jako je mahagon, dub nebo ořech. Tyto barvy dodávají interiéru eleganci a pevnost a vytvářejí základ pro ostatní barvy. Pokud si tedy chcete zařídit obývací pokoj v koloniálním stylu, vybírejte těžký nábytek z tmavého přírodního dřeva, regály, police, komody nebo vitríny.

V interierech v koloniálním stylu se běžně používají neutrální odstíny hnědé a béžové. Béžová odkazuje k přírodním tónům písku, zatímco hnědé zdůrazňují bohatost dřeva a nábytku. Tyto barvy vytvářejí harmonii a dodávají interiéru teplo. Používají se i odstíny zelené, zejména ty tlumené a inspirované tropickými rostlinami, lze je použít jako doplňky nebo dekorativní prvky. Zelené akcenty dodávají aranžmá svěžest a navodí atmosféru přírody.

Hledáte živější, výraznější barvy? Intenzivní červená může být použita jako akcent, který dodává prostoru energii a hloubku. Může to být červený koberec, polštáře nebo nábytek, který upoutá pozornost a dodá interiéru jedinečný charakter.

K prvkům koloniálního stylu patří především předměty, které ukazují přepych a eleganci. Zlaté nebo mosazné prvky dobře ladí s tmavým dřevem a neutrálními barvami a dodávají koloniálnímu aranžmá luxusní akcent. Mohou to být rámy obrazů, zrcadla nebo prvky osvětlení.

Můžete zvolit i něco víc univerzálního, zvláště pokud preferujete světlejší koloniální aranžmá. Světlé odstíny bílé a krémové se používají k vyvážení těžkých dřevěných prvků a k odrazu světla, díky čemu jsou interiéry světlejší a prostornější. Jedná se o spojení koloniálního stylu s moderním aranžmá.

Vlastnosti koloniálního stylu - jaké barvy si vybrat pro interiér v koloniálním stylu?

Je koloniální styl pouze nábytek a barvy? Doplňky v koloniálním stylu

Jedinečné textilie hrají důležitou roli v interiérovém designu v koloniálním stylu. Nejlépe se zde uplatní textilní dekorace v koloniálním stylu. Zavádějí se měkké tkaniny s přírodní texturou, jako je len, bavlna nebo hedvábí. Slušet zde budou i materiály v indickém stylu a další stylové orientální doplňky. Často se vyskytují dekorativní prvky, jako jsou výšivky nebo třásně, které dodávají interiéru rukodělný charakter. Pohodlné pohovky, pufy a polštáře z látek s výraznou strukturou dodávají útulnost a dělají prostor přívětivějším.

Doplňky a dekorace v koloniálním stylu v takovém aranžmá hrají klíčovou roli a navodí koloniální atmosféru. Ideálně zde poslouží exotické akcenty, v podobě ručně vyráběných soch, masek a koberců s etnickými vzory. Často se používají také dřevěné truhly, kufry a mapy světa, odkazující na cestování. Vegetace, zejména v podobě velkých, bujných hrnkových rostlin, dodává koloniálním interiérům svěžest a exotický charakter.

Koloniální styl je také perfektním místem pro vystavení jedinečných suvenýr.

Zpět