Kuchyň v africkém stylu

15.08.2024

Uspořádání kuchyně v africkém stylu je fascinující úkol, který vám umožní vytvořit prostor jedinečného charakteru a vzhledu. Tento styl odkazuje na rozmanité kultury afrického kontinentu a nabízí inspirativní kombinaci tradice, barev a přírodních materiálů. Při plánování uspořádání kuchyně v tomto stylu stojí za to věnovat pozornost několika klíčovým prvkům - především barvám, vzorům, nábytku v africkém stylu a pečlivě vybraným doplňkům.

Inspirace Afrikou mohou také odkazovat jak na safari styl, tak na styl savany, džungle nebo pouště. Jak vidíte, možností je spousta. V africkém stylu lze zařídit i další místnosti, nejen kuchyně. Krásné aranžmá obývacího pokoje nebo ložnice v africkém stylu je něco, co dokáže opravdu potěšit.

Kuchyň v africkém stylu


V tomto článku:

1. Vhodné barvy a množství textur pro vytvoření afrického interiéru

2. Interiér v africkém stylu - jaký nábytek vybrat do kuchyně v africkém stylu?

3. Interiér kuchyně v africkém stylu - spousta rostlin a vhodných doplňků

4. Kuchyně inspirovaná černým kontinentem - povrchová úprava podlahy

5. Osvětlení do interiéru v africkém stylu

6. Obývací pokoj a ložnice v africkém stylu? Podívejte se, v jakých místnostech ještě můžete inspiraci Afrikou použít!



Vhodné barvy a množství textur pro vytvoření afrického interiéru

Aranžmá kuchyně v africkém stylu je především o správně zvolených barvách. V každém aranžmá, také v tom v africkém stylu, hrají důležitou roli barvy. Je proto dobré vědět, jaké barvy vybrat pro interiéry ve stylu afrického safari a jaké barvy se budou hodit k aranžmá inspirovaného džunglí.

Africký styl se vyznačuje intenzivními, teplými barvami, které odrážejí bohatství přírody a tradiční vzory. Běžně se používají odstíny červené, oranžové, hnědé a zelené, odkazující na charakteristické barvy africké krajiny. Můžete si vybrat jak tlumenější odstíny těchto barev, tak intenzivní varianty těchto barev.

Africké barvy jsou intenzivní, radostné a vnášejí do aranžmá hodně života. Proto se vyplatí použít tento styl, když nás už omrzel minimalismus v interiéru a potřebujeme si odpočinout od nudných, monotónních řešení.

Aranžmá v africkém stylu nejsou však jen o barvách, ale také o vhodných vzorech. Dominují zde etnické africké vzory plné barev a geometrických vzorů. Aranžmá inspirované Afrikou také často využívají zvířecí vzory srsti: pruhy zebry, žirafí skvrny nebo leopardí skvrny.

A co materiály? Určitě stojí za zvážení použití přírodních materiálů, jako je dřevo nebo ratan, které dodávají aranžmá na útulnosti a autenticitě. Jihoafrický styl často využívá tmavé dřevo, východoafrický styl preferuje v interiéru světlejší barvy a materiály.

Vhodné barvy a množství textur pro vytvoření afrického interiéru

Interiér v africkém stylu - jaký nábytek vybrat do kuchyně v africkém stylu?

Kuchyňský nábytek hraje v africkém stylu aranžmá klíčovou roli. Při výběru nábytku do kuchyně se doporučuje používat dřevěné prvky v teplé barvě. Charakteristické pro tento styl jsou ručně vyřezávané detaily, které dodávají místnosti jedinečný charakter. Výbornou volbou jsou například stůl z masivu, proutěné židle nebo kuchyňské skříňky s ručně zdobenými čely.

Nábytek v africkém stylu - stoly a židle

Vyplatí se věnovat pozornost tomu, jakou sestavu stolu a židlí vybrat. V takových aranžmá bude dobře vypadat charakteristický africký nábytek, tedy ze dřeva nebo proutí. Dobře proto poslouží masivní dřevěný jídelní a kuchyňský stůl. Proutěné jídelní a kuchyňské židle budou jistě vhodným doplňkem. Pro zvýšení komfortu sezení se vyplatí umístit na sedáky měkké polštáře. Vybírejte potahové látky s etnickým vzorem.

V ležérnějším aranžmá využijete i kuchyňské rohové lavice. Pokud má být v kuchyni kuchyňský ostrůvek, je dobré se stolu vzdát a u ostrůvku umístit barové židle hokery.

Interiéry ve stylu afrického safari a sestavy kuchyňského nábytku

Barvy a materiály afrického stylu v bytě by měly být vidět i na kuchyňském nábytku. Kuchyňské sestavy v barvě a dekoru přírodního dřeva jistě podtrhnou tento jedinečný styl. Obzvláště dobře se zde uplatní moderní kuchyňské linky, které doplníme africkými dekoracemi a doplňky, které k tomuto stylu ladí.

Nezapomeňte, že kuchyňská dvířka jsou nejdůležitějšími prvky kuchyňských skříněk. Estetika celé sestavy závisí na nich, proto zvolte správná čela, abyste získali charakteristický pro tento styl aranžmá nábytek. Při nákupu nábytku můžete použít hotové sestavy nebo se rozhodnout pro modulární kuchyně. Zajímavým řešením budou i kuchyňské linky včetně domácích spotřebičů, zvláště když navrhujete a zařizujete kuchyni od základu.

Interiér v africkém stylu - jaký nábytek vybrat do kuchyně v africkém stylu?

Interiér kuchyně v africkém stylu - spousta rostlin a vhodných doplňků

Doplňky a dekorace hrají klíčovou roli v doplnění aranžmá v africkém stylu. Použijte do kuchyní ručně vyráběné košíky z přírodních materiálů, barevné ubrousky s africkými vzory nebo keramické nádobí s tradičnímí africkýmí motivy. Nástěnné umění, jako jsou obrazy nebo masky, může také dokonale doplnit aranžmá a dodat mu autentičnost a hloubku.

Dekorativní motivy se mohou objevit i na nábytku, ale s jejich množstvím se to nevyplatí přehánět. Je dobré volit přírodní látky, bavlnu, len nebo kůži.

Nezapomeňte na živé rostliny v květináčích. Hrnkové květiny budou v bytě vypadat dobře ve většině variant aranžmá v africkém stylu. V kuchyni se samozřejmě budou skvěle hodit i bylinky.

Interiér kuchyně v africkém stylu - spousta rostlin a vhodných doplňků

Kuchyně inspirovaná černým kontinentem - povrchová úprava podlahy

Podlaha je prvkem, který se vyplatí dobře navrhnout při rozhodování o uspořádání kuchyně v africkém stylu. Skvěle poslouží přírodní materiály, jako je dřevo nebo kámen, které vytvoří harmonický celek se zbytkem dekoru. Při výběru dlažby nebo dřevěné podlahy můžete volit i vzory odkazující na africké tradice.

Variací afrického stylu je marocký styl. Kralují zde intenzivní barvy a materiály ve výrazných vzorech, a také přírodní kámen.

Kuchyně inspirovaná černým kontinentem - povrchová úprava podlahy

Osvětlení do interiéru v africkém stylu

Osvětlení hraje důležitou roli při vytváření atmosféry v kuchyni v africkém stylu. Při výběru lamp se vyplatí vybírat modely z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo ratan. Stínidla v barvě, která vytvoří teplý odstín světla, dodají útulnost a podtrhnou specifickou atmosféru tohoto stylu.

Osvětlení do interiéru v africkém stylu

Obývací pokoj a ložnice v africkém stylu? Podívejte se, v jakých místnostech ještě můžete inspiraci Afrikou použít!

Nejen kuchyň lze zařídit v africkém stylu. Tento styl aranžmá se vyplatí zavést i do dalších místností. Zvláště exoticky a atraktivně bude vypadat obývací pokoj v africkém stylu a ložnice v africkém stylu.

Interiér kuchyně v africkém stylu není jen sbírkou dekorativních prvků, ale také odrazem určité filozofie a historie. Při snaze o autenticitu se vyplatí hledat inspiraci v tradičních vzorech a ručních pracích afrických komunit. Tento přístup vám umožní vytvořit kuchyni, která je nejen krásná, ale také plná smyslu a historie.

Zpět