Lepení parket- jak na to?

09.12.2024

Lepení parket je přesný proces, který vyžaduje pečlivost a správnou přípravu. Při rozhodování o tomto způsobu instalace parket stojí za to získat znalosti o správných krocích a nástrojích potřebných k dosažení trvalého a estetického efektu.

V tomto článku se podíváme na hlavní fáze lepení parket a zdůrazníme klíčové faktory, které ovlivňují účinnost a trvanlivost tohoto procesu. Pojďme se podívat, jak správně připravit podklad, vybrat správné lepidlo, správně položit parketové dílce a účinně chránit nově vzniklý povrch.

Lepení parket- jak na to?


V tomto článku:

1. Jaké lepidlo použít pro parkety?

2. Pokládka parket lepením – Pokyny krok za krokem

3. Pravidla pro pokládku parket lepením – co ještě vzít v úvahu?



Jaké lepidlo použít pro parkety?

Pro lepení parket se používají speciální lepidla, která jsou k tomu určená a zajišťují trvalé a stabilní spojení parketových dílců s podkladem. Výběr správného lepidla je rozhodující pro kvalitu vaší instalace a životnost vaší podlahy. Na trhu existují různé typy lepidel, která lze použít k lepení parket, včetně:

  • Modifikovaná pryskyřičná lepidla: Toto je oblíbená volba pro lepení parket. Tato lepidla jsou flexibilní a dobře si poradí s různými druhy dřeva a změnami vlhkosti. Tato lepidla jsou jednosložková, což usnadňuje jejich použití a nabízí dobrou přilnavost.

  • Dvousložková lepidla: Skládají se ze dvou složek, které se před použitím smíchají. Jsou pevnější a odolnější vůči vlhkosti než jednosložková lepidla, díky čemu se hodí do místností s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně.

  • Akrylová lepidla: Jsou flexibilní a odolná vůči změnám vlhkosti, což z nich dělá poměrně oblíbenou volbu pro lepení parket.

  • Polyuretanová lepidla: Vyznačují se velmi dobrou přilnavostí a trvanlivostí. Jsou odolné vůči mechanickému namáhání, ale mohou být obtížnější na použití a mohou vyžadovat důkladnější přípravu podkladu.

  • Epoxidová lepidla: Jsou velmi pevná a odolná vůči vlhkosti a chemikáliím. Vzhledem ke svým vlastnostem však mohou být obtížněji použitelné a obvykle je používají profesionálové.

Při výběru lepidla na parkety je třeba vzít v úvahu několik faktorů, jako je typ parket, podmínky v místnosti (např. vlhkost) a také doporučení výrobce parket a lepidla. Použitím dobrého lepidla na podlahy se vytvoří odolná a estetická podlaha. Je také důležité přečíst si a dodržovat pokyny výrobce lepidla, abyste zajistili trvalé a stabilní spojení mezi parketami a podkladem.

Jaké lepidlo použít pro parkety?

Pokládka parket lepením – Pokyny krok za krokem

Lepení parket je proces, který vyžaduje přesnost, trpělivost a správné nástroje. Před lepením parket je důležité přečíst si pokyny výrobce lepidla a dodržovat správné postupy a doporučení.

Zde je obecný popis kroků, které se obvykle dodržují při lepení parket:

  1. Příprava podkladu: Povrch, na který se budou parkety lepit, musí být pevný, čistý a zbavený všech nečistot, prachu nebo zbytků staré podlahové krytiny. Pokud podklad nesplňuje tyto požadavky, může být ovlivněna kvalita lepení. Podklad proto očistěte a případně řádně vyrovnejte (např. pomocí samonivelačních stěrek). Pamatujte, že lepení parketových dílců na suchý povrch dává nejlepší výsledky, lepení parket na rovný povrch vám umožní dosáhnout estetického efektu.
  2. Příprava parket: Před zahájením práce umístěte parketové dílce do místnosti, kde budou instalovány. Panely by se měly aklimatizovat alespoň 24 hodin. Zkontrolujte také výrobcem doporučenou teplotu a vlhkost a snažte se udržovat vhodné podmínky. Aklimatizací parket mimo jiné zabráníte problémům s následným vznikem mezer mezi prkny.

  3. Volba lepidla: Pro lepení parket použijte lepidlo speciálně určené k tomuto účelu. Na trhu jsou dostupné různé druhy lepidel, včetně jednosložkových a dvousložkových lepidel. Vyberte si takové, které je vhodné pro typ parket, které chcete lepit, a podmínky v místnosti. Lepidlo na parkety se vyplatí vybírat dle doporučení výrobce, díky tomu budete mít jistotu, že jste zvolili správný typ lepidla

  4. Nanášení lepidla: Lepidlo se obvykle nanáší pomocí stěrky, tedy speciální zubové stěrky. V závislosti na typu lepidla a formátu parket může výrobce specifikovat, jaký typ stěrky použít a jaké množství lepidla je potřeba.

  5. Instalace parketových dílců: Po nanesení lepidla položte parketové dílce na místo. Dbejte na to, aby dobře přilnuly k lepidlu, a také dodržujte vhodnou vzdálenost mezi nimi podle doporučení výrobce. Při pokládání parket může být nutné provést úpravy, aby byly dílce vyrovnané. Neustále kontrolujte svou práci, a pokud si všimnete chyb, opravte je odpovídajícím způsobem.

  6. Přitlačení a vyrovnání: Po umístění parketových dílců můžete pomocí přítlačného válečku rovnoměrně přitlačit parkety k podkladu a odstranit dutiny pod nimi. Tímto způsobem zajistíte lepší přilnavost.

  7. Odstranění přebytečného lepidla: Pokud lepidlo zateče na povrch parket, ihned jej odstraňte, aby nepřekáželo při následné povrchové úpravě.

  8. Schnutí lepidla: Po umístění a pevném přitlačení všech dílců podlahy nechte parkety schnout po stanovenou dobu podle doporučení výrobce lepidla. Během této doby se vyhněte chůzi po parketu.

  9. Povrchová úprava: Po zaschnutí lepidla můžete přistoupit k dalším pracím, jako je broušení, lakování nebo olejování parket, aby získaly konečný vzhled a ochranu.

Pamatujte, že proces lepení parket se může lišit v závislosti na typu parket, druhu lepidla a podmínkách v místnosti. Vždy se proto vyplatí seznámit se s doporučeními výrobce, a v případě pochybností se poradit s odborníkem, který má s pokládkou parket zkušenosti.

Pokládka parket lepením – Pokyny krok za krokem

Pravidla pro pokládku parket lepením – co ještě vzít v úvahu?

Lepení parket je pokročilý proces, který vyžaduje dodržování mnoha podrobných pravidel. Kromě dříve diskutovaných aspektů je třeba mít na paměti několik dalších problémů.

Dobrá příprava podkladu a zajištění správného nářadí jsou klíčem k úspěchu. Tyto fáze nevynechávejte, jinak bude efekt vaší práce nevzhledný nebo nestabilní. Při lepení parket je důležité, aby v místnosti převládaly vhodné podmínky. Místnost, kde provádíte instalaci, by měla být dobře větraná, se stálou teplotou a vlhkostí. Extrémní změny teploty nebo vlhkosti mohou ovlivnit trvanlivost spoje.

Pozor také na mezery podél stěn. Mezi podlahovým dílcem a stěnou ponechejte dostatek prostoru, aby dřevo mohlo přirozeně pracovat se změnami vlhkosti. Dilatační spára je důležitá, umožní podlaze správně pracovat, proto na ní nezapomínejte.

Pokud lepíte v obdélníkové místnosti, doporučuje se začít od středu místnosti, abyste předešli problémům s nerovnými stranami parket. Ve větších místnostech se vyplatí pracovat na etapy, nalepit jednu část podlahy a pak přejít na další. Usnadníte si tak tak kontrolu celé práce a vyhnete se zbytečným problémům.

Pamatujte také, že doba schnutí lepidla se může lišit v závislosti na typu lepidla a podmínkách prostředí. Než budete pokračovat, dodržujte doporučení výrobce ohledně doby schnutí.

Zpět