Manšestr v interiérech – vrací se do módy?

20.12.2024

Ve světě designu a interiérového designu se trendy neustále mění, uzavírají kruh a čerpají inspiraci z minulosti. Jedním z takových příkladů je manšestr, který zažívá druhé mladí. Přestože je manšestrový materiál spojován především s oděvní módou 70. a 80. let, v poslední době zaznamenal velký návrat a získal novou roli v interiérovém designu, který s sebou přináší jedinečnou strukturu a nevšední kouzlo do interiérů. Manšestr se vrací do módy ve velkém a vytváří jedinečné aranžmá.

Manšestr v interiérech – vrací se do módy?


V tomto článku:

1. Původ manšestru – odkud pochází a kde to všechno začalo

2. Síla manšestru v aranžmá. Proč je manšestr tak oblíbený?

3. Manšestrová látka v interiérech - manšestrový čalouněný nábytek a manšestrové doplňky

4. Jak aranžovat manšestrový nábytek do interiérů navrženém v rustikálním, moderním, loftovém i glamour stylu?

5. Tipy, jak pečovat o manšestrové křeslo a rohovou sedačku čalouněnou manšestrovou látkou?



Původ manšestru – odkud pochází a kde to všechno začalo

Manšestr je tkanina s charakteristickou pruhovanou strukturou, která se stala populární v 19. století. Zpočátku sloužila především k výrobě pracovních oděvů pro svou odolnost, postupem času se však objevila všudypřítomná móda manšestru, který se používal v pánské i v dámské módě nebo jako manšestrové čalounění čalouněného nábytku. V praxi byl manšestr nejen odolným materiálem, ale také teplým a příjemným na dotek.

Původ manšestru – odkud pochází a kde to všechno začalo

Síla manšestru v aranžmá. Proč je manšestr tak oblíbený?

Manšestr je látka, jejíž charakteristická pruhovaná struktura se skvěle hodí do různých interiérů. Manšestrový čalouněný nábytek lze aranžovat jak s minimalistickými prvky vybavení v moderním stylu, tak s vintage skvosty v retro stylu. Nábytek čalouněný manšestrovou látkou, jako jsou manšestrové rohové sedací soupravy, křesla či pohovky, a doplňky jako manšestrové dekorační polštáře, přehozy a deky nebo manšestrové závěsy vytvářejí mimořádně útulnou atmosféru podtrhující charakter interiéru. Různé barvy a vzory mohou být prvkem, který aranžmá doplní nebo se stanou jeho charakteristickým akcentem. Navíc měkký na dotek a zároveň odolný manšestr, jak i snadná péče činí látku nejen dokonalou dekorací, ale také funkční při každodenním použití.

Síla manšestru v aranžmá. Proč je manšestr tak oblíbený?

Manšestrová látka v interiérech - manšestrový čalouněný nábytek a manšestrové doplňky

Čalouněný nábytek do obývacího pokoje z manšestru je vynikající volbou pro ty, kteří mají rádi moderní nábytek, který je nejen stylový, ale také pohodlný na používání. Moderní manšestrová pohovka, rohová pohovka nebo manšestrová postel jsou nejen pohodlné, ale také tvoří designový akcent v obývacím pokoji, zatímco manšestrová postel v ložnici vybízí k relaxaci. Manšestrová čalouněná křesla se skvěle hodí do moderních i klasických interiérů, kterým dodávají jedinečné kouzlo.

Podobně manšestrové doplňky, včetně barevných manšestrových polštářů, dekorativních, měkkých přehozů, závěsů nebo koberců – tyto malé prvky vybavení zútulňuji interiér a vytváří jedinečný efekt.

Manšestrová látka v interiérech - manšestrový čalouněný nábytek a manšestrové doplňky

Jak aranžovat manšestrový nábytek do interiérů navrženém v rustikálním, moderním, loftovém i glamour stylu?

Čalouněná látka manšestr je všestranným dekorativním a dokončovacím prvkem, který se díky své struktuře a vzhledu dobře uplatní v mnoha interiérech. V jakých stylech bude manšestr vypadat obzvlášť dobře? Nábytek čalouněný pruhovanou látkou a manšestrové doplňky se skvěle najdou v interiérech navržených v různých stylech, od rustikálního až po moderní, loftové nebo elegantní glamour aranžmá. V rustikálním stylu aranžmá bude manšestr perfektně ladit k přírodním materiálům, jako je dřevo a kámen, jelikož zútulní a oteplí interiér. Manšestrový nábytek v moderních interiérech může být zajímavým kontrastem k minimalistickým tvarům. Loftový nábytek s použitím manšestru dá industriálnímu interiéru nový rozměr a rozbije jeho syrový, chladný charakter. Vybrat manšestrový nábytek do glamour interiéru je trefou do černého, jelikož tato příjemná na dotek látka spojuje eleganci a pohodlí v jednom. Manšestr působí jako drahý, ušlechtilý materiál, který zdůrazní luxusní charakter interiéru.

Jak aranžovat manšestrový nábytek do interiérů navrženém v rustikálním, moderním, loftovém i glamour stylu?

Tipy, jak pečovat o manšestrové křeslo a rohovou sedačku čalouněnou manšestrovou látkou?

Aby si manšestrový nábytek do obývacího pokoje udržel svůj estetický vzhled co nejdéle a zůstal funkční, vyplatí se jej pravidelně osvěžovat. Jak tedy o manšestr pečovat? Péče o nábytek čalouněný manšestrovou látkou nevyžaduje žádné složité procedury nebo drahé přípravky, pokud je ovšem prováděna systematicky. Čalounění se vyplatí pravidelně vysávat, abyste odstranili prach, drobky a další nečistoty. Čas od času se také vyplatí nábytek vykartáčovat měkkým kartáčem, aby se obnovila jeho původní struktura. V případě skvrn je nejlepší jednat rychle a jemně otřít znečištěné místo vlhkým hadříkem. Příliš agresivní čisticí prostředky mohou poškodit vlákna. Při správné péči bude nábytek s manšestrovým čalouněním lahodit oku a poskytovat pohodlí po mnoho let.

Zpět