Na čem nešetřit při dokončování interiéru?

23.11.2024

Při dokončování interiéru domu či bytu je na zvážení, do kterých prvků se vyplatí více investovat, aby bylo dosaženo trvalých, estetických a funkčních efektů. Úspora některých prvků vést ke snížení kvality dokončení a nutnosti pozdějších oprav či modernizací, a o tom dokončení domu či bytu přece není.

Jakým dokončovacím prvkům byste měli věnovat zvláštní pozornost? Které produkty je dobré kupovat kvalitní a na kterých nešetřit? Níže jsme představili seznam materiálů a dokončovacích prvků, za které se rozhodně nevyplatí šetřit.

Na čem nešetřit při dokončování interiéru?


V tomto článku:

1. Stavební a dokončovací materiály - na co si dát pozor při dokončování nového bytu?

2. Okna a dveře – jak důležité jsou při stavbě domu?

3. Elektroinstalace a vodoinstalace při dokončení bytu

4. Plánování osvětlení během rekonstrukce

5. Nábytek – na čem šetřit a na čem naopak nešetřit?

6. Úspora při dokončování bytu a domu – začněte návrhem a vybírejte chytře



Stavební a dokončovací materiály - na co si dát pozor při dokončování nového bytu?

Použití kvalitních stavebních a dokončovacích materiálů může výrazně ovlivnit živonost a vzhled interiéru. Pokud vyberete masivní podlahy a prkna na podlahy, odolné obklady a dlažby nebo estetické materiály pro povrchovou úpravu stěn, vyhnete se tak nutnosti častých oprav a výměn. Vyplatí se investovat do kvalitnějších materiálů s delší životností, i když jsou o něco dražší.

Každý chce při dokončování bytu ušetřit, ale kvalitní povrchová úprava domu či bytu bude prostě odolnějším a trvanlivějším řešením. Nebylo by tedy lepší si trochu připlatit a položit odolné a voděodolné obklady či vinylové podlahy do kuchyně? Zde si běžné, levné laminatové plovoucí podlahy neporadí. Levnější plovouci podlahy lze zase použít v ložnici, která není příliš frekventovanou místností a méně kvalitní povrchová uprava zde dostatečně poslouží.

Proto se při dokončování nového bytu nebo domu vyplatí vybírat stavební a dokončovací materiály chytře. Nejdražší výběr nebude vždy nejlepší a nejvýhodnější. Pamatujte, že při dokončování bytu je důležité vybírat materiály podle toho, v jakých místnostech budou použity. Na stěny do obývacího pokoje nemá smysl kupovat mrazuvzdornou, drahou kameninu, je lepší použít elegantní tapety nebo univerzální interiérové barvy na stěny. Při dokončování domu či bytu lze ušetřit náklady na materiály, ale musí se to dělat s rozumem.

Vyhýbání se levným dokončovacím materiálům zaručuje delší, estetický vzhled povrchu. Pokud tedy utratíte trochu více za kvalitnější, omyvatelný nátěr, budete moci stěny umýt, aniž byste je museli často osvěžovat malováním. Dokončovací materiály se také vyplatí nakupovat ve větším množství, díky čemu můžou být ceny stavebních materiálů výrazně nižší.​

Stavební a dokončovací materiály - na co si dát pozor při dokončování nového bytu?

Okna a dveře – jak důležité jsou při stavbě domu?

Okna a dveře jsou prvky, které mají významný vliv na teplotu a akustiku interiéru. Investice do masivních oken s energeticky úsporným sklem nebo odolných dveří může přinést dlouhodobé výhody. Výběrem velmí kvalitních vyrobků získáme lepší tepelnou izolaci, což se promítne do nižších účtů za vytápění a klimatizaci.

Na čem byste tedy v této věci měli šetřit? Rozhodně opusťte myšlenku na úsporu při nákupu oken a vstupních dveří. O něco levnější můžete pořídíte interiérové dveře, které nemusí být tak pevné a odolné proti vloupání a jejich součinitel prostupu tepla nemusí být extrémně nízký. V tomto případě je důležité vhodné plánování rozpočtu – to sníží náklady na dokončení domu. Pamatujte však, že pokud si pořizujete interiérovédveře do garáže, sklepa nebo nevytápěného podkroví, je lepší pořídit si kvalitnější dveře. Kvalitní materiály a zpracování Vás ochrání před hlukem a chladem.

Při zařizování bytu je možné ušetřit, ale důležitý je projekt interiéru. Pokud víte, kolik dokončovacích prvků, např. dveří a oken, budete potřebovat, budete si moci vybrat vhodné, levnější, ale odolné a pevné výrobky. Úspora nákladů a peněz při dokončování interiérů je především dobře naplánovaný rozpočet. Pamatujte také, že při nákupu většího množství produktů můžete počítat se slevami.


Okna a dveře – jak důležité jsou při stavbě domu?

Elektroinstalace a vodoinstalace při dokončení bytu

Solidní elektroinstalace a vodoinstalace jsou klíčové pro bezpečnost a funkčnost bytu. Úspora na kvalitě vodičů, zásuvek nebo vodoinstalace může vést k problémům souvisejícím s poruchami a následnou nutností drahých oprav. Vyplatí se také zajistit profesionální provedení těchto instalací.

Tady není na čem šetřit – vždyť bezpečnost je nejdůležitější. Kromě výběru pevných a odolných, kvalitních dokončovacích prvků, je dobré vybrat si také dobré odborníky, kteří správně provedou elektroinstalaci, vodovodní a odpadní rozvody a připojovací prvky. Nejdůležitější zde budou trubky a kabely. Výměna armatur není tak drahá, takže pokud chcete ušetřit, můžete si pořídit o něco levnější vodovodní baterie. .

Na čem v této kategorii můžete ušetřit? Ve skutečnosti bude jediným způsobem, jak ušetřit, vytvořit si dobrý plán a rozpočet. Usnadní to výběr materiálů a bude možné získat slevy při nákupu většího množství a balíčků služeb od firem. Důležitý bude také výběr správné stavební společnosti, zde se řiďte jak cenami, tak doporučením předchozích zákazníků, kteří dali reference dané firmě.

Elektroinstalace a vodoinstalace při dokončení bytu

Plánování osvětlení během rekonstrukce

Při tématu elektroinstalace se vyplatí probrat i osvětlení. Pro vytvoření příjemné atmosféry v interiérech má velký význam vhodné osvětlení. Úspora na svítidlech nebo žárovkách může způsobit, že interiér bude působit neútulně nebo nepříjemně. Investice do kvalitních a estetických svítidel a také do osvětlovacího systému přizpůsobeného různým potřebám (např. bodové osvětlení nebo ambientní osvětlení) může výrazně zlepšit kvalitu života v daném místě.

Při přemýšlení o tom, jak ušetřit na osvětlení, vás samozřejmě napadá technologie LED. Žárovky a LED technologií jsou dražší než jejich tradiční protějšky, ale jejich provoz a náklady na spotřebu energie jsou mnohem nižší. Při dokončovacích pracích tak neušetříme, ale při následném užívání domu či bytu určitě a to je velmi důležité.

Plánování osvětlení během rekonstrukce

Nábytek – na čem šetřit a na čem naopak nešetřit?

Při výběru nábytku a vybavení interiéru se vyplatí zvolit odolná, ergonomická a estetická řešení. Šetření na kvalitě nábytku může vést k rychlému opotřebení, které bude vyžadovat následnou výměnu vybavení. Investice do masivního nábytku, který splňuje naše funkční a estetické požadavky, je dlouhodobým přínosem.

Je také dobré předvídat, jaký nábytek s námi zůstane dlouho a jaké prvky vybavení se poměrně často vyměňují. Kuchyňský nábytek je většinou vybavení, které nám slouží a s námi zůstává léta – a tak právě zde přichází vhod výběr kvalitního nábytku a vyhýbání se levným materiálům. Kvalitní materiály a solidní zpracování zaručí, že vaše kuchyňská linka zůstane krásná po mnoho let.

Na druhou stranu, například dětské postýlky jsou řešením na kratší dobu, takže jejich pořízení může být příležitostí k úsporám. Pevné modely se rozhodně osvědčí, ale výběr materiálů nemusí zahrnovat pouze ty nejkvalitnější produkty – pokud chceme vysokou odolnost, postačí střední zlatá cesta. To platí pro většinu volně stojícího nábytku, který lze snadno přeprodat a vyměnit.

Je také dobré si uvědomit, že nábytek na míru, např. kuchyně na míru, stojí mnohem více než nábytek koupený v obchodě jako hotová sestava. Vybavení na míru ovšem zajišťuje dokonalé přizpůsobení potřebám majitelů a atraktivní design. Alternativou může být modulový nábytek, tedy hotové prvky, které si sami poskládáme podle potřeb konkrétního interiéru. Pokud provádíte pouze renovační práce a kuchyňský nábytek je v dobrém stavu, může být výměna pouze čel nábytku zajímavým a ekonomickým řešením.

Jak ušetřit na nábytku? Určitě začněte s návrhem. Dobrý návrh domu či bytu je zárukou sestavení dobrého plánu rozpočtu a jak jsme už mnohokrát zdůrazňovali, ten je nesmírně důležitý z hlediska úspor. Díky návrhu a plánu se budete moci rozhodnout, zda je pro vás nábytek na míru vhodnou volbou, nebo se budete muset rozhodnout pro levnější řešení.​

Nábytek – na čem šetřit a na čem naopak nešetřit?

Úspora při dokončování bytu a domu – začněte návrhem a vybírejte chytře

Při dokončování interiéru se vyplatí investovat do odolných a kvalitních řešení, abyste si mohli užívat pohodlí a estetiku interierů po mnoho let. Úspora některých položek může později vést k nutnosti oprav a k vygenerovaní dodatečných nákladů. Při plánování rekonstrukce nebo zařizování bytu je na zvážení, v případě , u kterých produktů se vyplatí zaměřit na kvalitu a v připadě, a u kterých lze ušetřit bez ztráty standardu.

Náklady na dokončení vašeho domu či bytu lze snížit i v případě, že zvolíte dražší povrchovou úpravu a kvalitní nábytek. Důležitý bude návrh, díky kterému budete ihned vědět, jaké náklady vás čekají. Je také dobré vědět, že váš vysněný dům je dlouhodobou investicí, a proto se obvykle vyplatí utratit trochu více za odolnější řešení. Počkat mohou zase doplňky, dekorace a další dekorativní prvky. Nekupovat je hned, sníží náklady na stavbu domu a vybavení bytu.

Zpět