Nová ložnice ve 3 krocích

29.11.2024

Zajímavá aranžmá jsou kombinací několika prvků, a především vhodné povrchové úpravy, vybavení a spravně zvolených doplňků. Nejinak je tomu i v případě ložnice. Novou ložnici ve 3 krocích docílíte jednoduše – stačí trochu změnit tvar prvků, světlo a barvu. Co to vlastně obnáší? To zjistíte v našem článku.

Nová ložnice ve 3 krocích


V tomto článku:

1. Neobvyklá forma - ďábel se skrývá v detailech

2. Příslušné osvětlení do ložnice

3. Barvy a vzory pro aranžmá ložnice

4. Tvar, světlo a barva – nová ložnice ve 3 krocích



Neobvyklá forma - ďábel se skrývá v detailech

Říká se, že správně zvolené doplňky do ložnice mohou vytvořit jedinečný interiér. S tím naprosto souhlasíme! Někdy může výměna několika prvků vybavení proměnit malou, útulnou ložnici v minimalistický prostor nebo ji proměnit v klasický, elegantní interiér.

Odborník radí!

Pokud víte, že budete v ložnici často měnit aranžmá, je dobré zvolit povrchovou úpravu a nábytek do ložnice, který bude vypadat dobře v různých stylech interiéru. Dobře se zde uplatní dřevěné podlahy a bílé stěny, ale i nábytek v neutrálních barvách: šedá, bílá nebo odstíny přírodního dřeva. Taková povrchová úprava a vybavení jsou dobrým základem pro různé další změny.

Útulné aranžmá v klasickém stylu

Jaké doplňky do ložnice mohou jedinečně změnit interiér? Vše záleží na tom, jakého efektu chcete dosáhnout. Máte zájem o útulné aranžmá ložnice v klasickém stylu ? V tom případě do ložnice určitě vyberte teplé, silné deky a přehozy na postele do ložnice a také polštáře s květinovými vzory. To vytvoří jedinečnou, útulnou atmosféru. V takových interiérových aranžmá dobře poslouží i obrazy s motivy krajiny nebo selské, idylické motivy v dřevěných rámech.

Pamatujte, že čím menší ložnice, tím méně prvků by v ní mělo být. Příliš mnoho doplňků zahltí prostor a způsobí, že malá, útulná ložnice bude vypadat chaoticky a přeplácaně. V malých interiérech určitě dobře poslouží textilie, které vytvoří teplou atmosféru a obrazy na obvykle prázdných stěnách.

Minimalistická ložnice, tedy moderní stylizace v jedinečném provedení

Co když si ale chcete zařídit minimalistický, moderní interiér? Určitě se vzdejte spousty dekorativních prvků. Vše, co umístíte do ložnice, by mělo mít jednoduchý, minimalistický tvar a provedení. V minimalistické ložnici většinou není místo na přebytečné dekorace, proto je omezte na minimum.

Někdy, abyste vytvořili minimalistickou ložnici, vše, co musíte udělat, je odstranit některé z nejvíce dekorativních prvků. Přehnané zdobení se nedoporučuje. V minimalistických interiérech naopak často pravě prázdná místa jsou považována za formu výzdoby.

Neobvyklé návrhy aranžmá interiérů - co jiného lze umístit do ložnice?

Klasický a minimalistický styl není vše, čeho se můžete při potřebě změně vzhledu doplňků rozhodnout. Neobvyklé styly aranžmá mají své vlastní determinanty a navrhované dekorace. Například v ložnici ve stylu wabi-sabi dominují prvky, na kterých je vidět zub času, zatímco styl glamour používá prvky, které se vyznačuji přepychem a elegancí. Možností je tedy poměrně hodně.

Pokud máte zájem o určitý aranžerský styl, určitě si ověřte, jaké jsou jeho determinanty a podle toho vyberte vhodné prvky do ložnice.

Neobvyklá forma - ďábel se skrývá v detailech

Příslušné osvětlení do ložnice

Druhá ze tří změn, které v tomto článku uvádíme, se týká výběru vhodného osvětlení. Minimalistické či klimatické osvětlení může výrazně změnit vzhled aranžmá, stejně jako změna doplňků. Tvar a světlo jsou prvky, které vám snadno pomohou změnit stylizaci interiéru.

Svítidla, která zútulní ložnici

Vytvořit klasické útulné a teplé interiéry lze snadno rovněž pomoci vhodného, klimatického osvětlení. Výběr správných dekorativních svítidel je velmi důležitý. Nástěnná svítidla a stojací lampy, které svým světlem zútulní ložnici, vytvoří v místnosti hřejivou atmosféru.

Pro takové aranžmá stojí za to vybrat modely s papírovými nebo látkovými stínidly. Osvětlení do ložnice v klasickém stylu by mělo být zároveň i dekorativní, světelné zdroje mohou totéž tvořit další estetickou výzdobu.

Důležité je také množství světla. Světelné zdroje mohou být různé, ale většinou je se používá hlavní stropní osvětlení a doplňkové osvětlení v podobě nástěnných svítidel a nočních lampiček na nočních stolcích. Barva světla by měla být teplá, žlutá, oranžová, naopak méně často neutrální.

Typ svítidel a barva světla do moderních minimalistických ložnic

Moderní návrhy interiéru často používají světlo jako druh dekorace, zejména proto, že v těchto aranžmá se používá jen málo dekorativních prvků. Ideální zde budou závěsná svítidla (obvykle jedno hlavní stropní svítidlo) a doplňkové osvětlení. Množství světla v místnosti by mělo být dostatečné jak pro oblékání a svobodný pohyb v místnosti, tak i například ke čtení knihy v posteli.

Optimální množství dodatečného světla získáte díky stojacím lampám a nábytkovému osvětlení. Svítidla v moderní, minimalistické ložnici by měla mít jednoduchý tvar a barva světla by měla být neutrální nebo studená, bílé světlo zde bude fungovat skvěle.

Příslušné osvětlení do ložnice

Barvy a vzory pro aranžmá ložnice

Tvar, světlo a barva jsou nepopiratelně jedinečné prvky aranžmá každé ložnice. Správně zvolené doplňky, zajímavé osvětlení a barva, která potěší – to vše může místnost skutečně změnit. Jak přesně fungují barvy a vzory, pokud jde o změnu vašeho interiéru? Barva stěn a prvků vybavení se zde ukazuje jako mimořádně důležitá.

Zavedení do interiéru vhodných barev může změnit celkovou atmosféru v ložnici. Teplé barvy vytvoří dojem větší útulnosti a studené barvy vytiší a zklidní. Proto, pokud chcete něco změnit v aranžmá ložnice, aniž byste utratili jmění za renovace a výměnu celého vybavení, rozhodně se vyplatí pohrát si s barvami.

Nové barvy pomohou změnit vzhled interiéru. I zde si můžete vybrat, zda zvolíte velké nebo malé změny. Velké změny zahrnují například přemalování stěn či stěny v ložnici, malé pak změnu barev doplňků, zejména textilií a koberců.

Kromě barev stojí za pozornost také vzory. Jemné květinové vzory jsou doménou klasických interiérů a teplých, útulných ložnic, zatímco geometrické vzory budou dobře fungovat v moderních interiérech.

Barvy a vzory pro aranžmá ložnice

Tvar, světlo a barva – nová ložnice ve 3 krocích

Zajímavá aranžmá nevyžadují drahé a časově náročné změny – jak vidíte, i malé změny mohou přinést obrovský efekt. Pokud tedy uvažujete o změně interiéru vaší ložnice, určitě myslete na tvar doplňků, vhodné osvětlení a zajímavé barvy.

Zpět