Obývací pokoj v japonském stylu - moderní přístup k designu interiéru

14.09.2024

Jste po náročném dni v práci a jediné, na co myslíte, je odpočinek? V tomto případě budete potřebovat místo k odpočinku. Vhodné uspořádání obývacího pokoje vám určitě pomůže k relaxaci. Současný design a návrhy interiérů mají schopnost proměnit prostory v jedinečné oázy klidu a harmonie. Takové způsoby uspořádání prostoru se rozhodně vyplatí využít, zvláště když hledáme klid a relaxaci.

Jedním z nejvíce fascinujících trendů v interiérovém designu je obývací pokoj v japonském stylu, který moderním způsobem využívá tradiční principy designu. Tato kombinace tradice a modernosti vytváří jedinečnou atmosféru, ve které je klíčová jednoduchost a přirozenost. V japonském stylu vám minimalismus a funkčnost umožňují uspořádat ideální prostor pro relaxaci.

Obývací pokoj v japonském stylu - moderní přístup k designu interiéru


V tomto článku:

1. Japonský styl bydlení, tedy minimalistický japonský styl v obývacím pokoji

2. Tradiční obývací pokoj v japonském stylu

3. Přírodní materiály a japonský interiérový design

4. Osvětlení do interiéru v japonském stylu

5. Minimalismus japonských interiérů a moderní aranžmá

6. Doplňky a jednoduchost japonských interiérů

7. Co je to japandi styl?

8. A co takhle zen styl bydlení?



Japonský styl bydlení, tedy minimalistický japonský styl v obývacím pokoji

Japonský styl interiérového designu je založen na principech jednoduchosti, rovnováhy a harmonie s okolím. Interiéry navržené v tomto stylu jsou obvykle asketické, a mají minimalistický design, zaměřený na přírodní materiály a funkčnost. Hlavním cílem je vytvořit místo napomáhající klidu a relaxaci.

Japonský styl aranžmá se z velké části zaměřuje na funkčnost v interiérech. To se promítá jak do povrchové úpravy, nábytku, až po bytové doplňky. V tradičním japonskému stylu dominují podlahy a podlahová prkna z přírodního dřeva a světlé barvy stěn, stejně jako.

Japonský styl bydlení, tedy minimalistický japonský styl v obývacím pokoji

Tradiční obývací pokoj v japonském stylu

Základním prvkem japonského aranžmá v obývacím pokoji bývá podlahova krytina tatami, tedy rohože vyrobené z rýžové slámy, která odkazuje na tradici japonského životního stylu. Tento typ podlahové krytiny dodává interiéru teplo a přirozený vzhled. Pod tatami jsou obvykle dřevěné podlahy.

Nábytek je jednoduchý a nízký, což pomáhá opticky zvětšit prostor a vytvořit svobodné uspořádání. V japonském stylu je minimalismus velmi viditelný, v minimalistickém japonském stylu má každý prvek své místo a praktickou funkci.

Uspořádání tradičních japonských interiérů se může výrazně lišit od našich klasických interiérů, ale některé prvky lze snadno přenést a využít jejich funkčnost. V japonském stylu aranžmá lze proto zařídit nejen obývací pokoje, ale i kuchyně, koupelny a ložnice.

Tradiční obývací pokoj v japonském stylu

Přírodní materiály a japonský interiérový design

Interiéry v japonském stylu jsou často obohaceny o přírodní prvky, jako jsou bonsaje, kameny a dřevěné doplňky, což zdůrazňuje blízkost přírody. Barvy jsou většinou tlumené, dominuje bílá, béžová, hnědá a zelená, což dodává místnosti klidný, příjemný charakter.

Jak jsme již zmínili, v japonském designu převládají podlahy z přírodního dřeva. Víme však, že ne každý si takto nákladné řešení může dovolit, a tak proto do obývacího pokoje v japonském stylu lze použít i jiné, ale stejně estatická řešení – vinylové podlahy nebo i levnější laminátové podlahy. Minimalismus tradičních japonských interiérů zdůrazňuje krásu přírodního dřeva, takže se budou dobře hodit jak tmavé, tak světlé barvy a dekory dřeva.

Stěny obývacího pokoje v japonském stylu je dobré vymalovat v neutrálních barvách: bílé nebo světle šedé. Jednoduchý design japonských interiérů někdy používá rovněž krémové nebo béžové barvy, méně často naopak tmavé barvy. Pokud chcete použít tmavší barvy, vymalujte tmavou barvou jen jednu stěnu. Kromě nástěnných barev se často používají také tapety anebo dřevěné obklady.

Přírodní materiály a japonský interiérový design

Osvětlení do interiéru v japonském stylu

Osvětlení hraje klíčovou roli v japonském interiérovém designu. Stropní svítidlo z rýžového papíru, známé jako „akari“, je oblíbenou volbou do takových interiérů, jelikož davá měkké, rozptýlené světlo. Napomáhá k vytvoření příjemné atmosféry vedoucí k relaxaci a uvolnění.

Atmosféru japonských interiérů podtrhnou také lucerny a lampy. V jedinečném japonském stylu aranžmá můžete taková svítidla použít v podobě lustrů, nástěnných svítidel nebo stojacích lamp. Svítidla v tomto stylu zdůrazní přirozenost a krásu japonského interiéru.

Rozmístěte svítidla tak, aby byla celá místnost dostatečně osvětlena. Moderní japonské interiéry jsou plné světla, jak přirozeného, tak umělého. Japonský styl se vyznačuje prostorností a tohoto efektu lze dosáhnout pouze vhodným osvětlením.

Osvětlení do interiéru v japonském stylu

Minimalismus japonských interiérů a moderní aranžmá

Moderní přístup k uspořádání obývacího pokoje v japonském stylu znamená i integraci technologických prvků, jako je minimalistický nábytek s vestavěnýmí multimediálními funkcemi nebo chytrým osvětlením. Je to dokonalý způsob, jak spojit tradici s moderností a vytvořit prostor, který je funkční a estetický.

Použití přírodních materiálů pro úpravy interiéru v japonském stylu zdůrazňuje tradiční charakter aranžmá. Pravě to jsou prvky, které jsou nejvíce vlastní tomuto stylu. Ovšem i v takovém tradičním interiéru nesmí chybět moderní technika, jako je vhodné osvětlení, audio a TV zařízení nebo další prvky. Je však dobré pamatovat na to, aby je uspořádat v duchu minimalismu, a tak například schovat kabely.

Nezapomeňte, že nábytek v japonském stylu se vyznačuje jednoduchostí a jednoduchými tvary, ale zároveň nepostrádá funkčnost.

Minimalismus japonských interiérů a moderní aranžmá

Doplňky a jednoduchost japonských interiérů

Za pozornost stojí i detaily, jako jsou tradiční japonské malby na stěnách, keramika, futon nebo vyšívané polštáře, které dodávají interiéru autentický charakter. Celý design by měl navádět klid a jednoduchost, a napomáhat dosáhnout rovnováhy mezi tělem a myslí. V japonskému stylu bydlení dominují pravě takové klidné akcenty. A právě ony příznivě ovlivňují odpočinek a relaxaci.

Interiér obývacího pokoje v japonském stylu není jen záležitostí estetiky, ale také životní filozofie. Je to pozvání k tomu, aby zpomalit, procítit přítomný okamžik a ocenit jednoduchost. Interiér v japonském aranžmá je místo, kde můžete uniknout od každodenního shonu a najít klid v kráse jednoduchosti.

Doplňky a jednoduchost japonských interiérů

Co je to japandi styl?

Japonské interiéry si stále spojujeme s jistou dávkou exotiky. Existují však trendy v interiérovém designu, které spojují orientální filozofii s evropským způsobem navrhování interiérů. Jedním z takových stylů interiérového designu je určitě Japandi styl, kombinace skandinávského a japonského stylu.

Čím se tento styl charakterizuje? Hlavní myšlenkou je spojení jednoduhosti skandinávského stylu a harmonie japonského interiéru. Spojení těchto designů dokáže vytvořit jednoduhé, ale velmi útulné a estetické interiéry, ve kterých snadno pocítíme klid a pohodu. Interiéry Japandi stylu jsou blízké japonskému stylu bydlení a zároveň přizpůsobené evropským zvyklostem v interiérovém designu.

Co je to japandi styl ?

A co takhle zen styl bydlení?

Dalším zajímavým trendem v japonském interiérovém designu je zen styl, tedy aranžmá, které vycházejí ze zenové filozofie. Obývací pokoj ve stylu zen je variantou vhodnou zejména pro ty, kteří hledají klid a chtějí začít dobrodružství s orientálními způsoby meditace a zklidnění. Zen obyvací pokoj je další asketický interiér, který je však zároveň elegantní a útulný.

Interiérový design v zen stylu se také vyznačuje přírodní povrchovou úpravou a jednoduchým nábytkem.

Zpět