Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí, který je zdravější

04.03.2021

 

Jarní úklid na zahradě zahrnuje také údržbu grilu. První sezonní grilování vám většinou pomůže rozhodnout se, zda je potřeba koupit nové vybavení. Pak je nutné zvážit, který model zvolit: klasický na dřevěné uhlí nebo brikety nebo moderní plynový? Zahradní grily umožňují zahrnout do jídelníčku také lehčí verze vašich oblíbených jídel, ale v případě grilu na dřevěné uhlí nesmíte zapomenout, že při spalování briket nebo uhlí se uvolňují škodlivé látky. Jsou tedy plynové grily jedinou zdravou alternativou? Stojí za to investovat do betonových grilů, domácích udíren a kotlíků nebo turistických vařičů, která vám umožní připravovat jídlo pod širým nebem? Jak připravit zdravé grilované pokrmy? Jaký zvolit gril?

Zahradní grily - Baumax.cz

Gril na dřevěné uhlí

 

Grily na dřevěné uhlí jsou oblíbené, cenově dostupné a snadno použitelné. Umožňují rychlé tepelné zpracování jídla bez smažení v hlubokém oleji. Aby však bylo jídlo opravdu zdravější než tradiční smažené, je třeba si zapamatovat několik pravidel.

 

Pravidla grilování na dřevěném uhlí

 

Nejprve stojí za to vyloučit chemické podpalovače a brikety, jejichž spalování způsobuje, že se do potravin dostávají škodlivé látky. Je mnohem lepší koupit dřevěné uhlí a zajistit, aby tuk z masa nekapal přímo na uhlíky a oheň. Pro vaše zdraví bude také mnohem bezpečnější zvolit libové maso, které vyžaduje krátké grilování. Jídlo by nemělo být umístěno uprostřed roštu, ale po jeho stranách (kolem roštu), protože se tak roztaví méně tuku padajícího do ohně. Užitečné bude grilovací příslušenství - například tácky, další rošty, které vám umožní volně uspořádat maso a ryby nebo mísy na grilování zeleniny. Grilování pokrmů bude trvat déle, ale bude to kompenzováno chutí a vůní, kterou jídlo projde. Jídlo z grilu na dřevěném uhlí bude mnohem zdravější, pokud bude rošt po každém použití důkladně očištěn od zbytků spáleného tuku. O těchto pravidlech stojí za to pamatovat také při používání zahradního ohniště. Oheň by neměl být příliš velký a je lepší pro jeho rozpálení použít ekologické uhlí.

 

Plynový gril

 

Plynové grily jsou moderní zařízení na smažení, pečení a grilování, které vám pomůžou připravit rychlou a zdravou večeři. Plynové grily vydávají méně kouře a pachů z potravin. Nejdůležitější však je, že takové grily vám umožní zcela vyloučit podpalovače, brikety a dřevěné uhlí. Ke spouštění grilu je nutná pouze plynová láhev. Použitím plynového grilu tedy můžete zcela omezit pronikání nezdravých látek do jídla. Samozřejmě, že plyn neposkytne aromatické vlastnosti dřevěného uhlí, ale pokrmy grilované na plynu jsou stejně chutné.

Jak grilovat na plynovém grilu?

Jídlo by mělo být krátce grilované. Hořáky s plynovým grilem umožňují nastavit teplotu pečení tak, aby nedošlo ke spálení jídla.

Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí - který si vybrat?

Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí jsou k dispozici v mnoha variantech, které umožňují výběr přizpůsobený potřebám uživatele: v závislosti na velikosti zahrady nebo pozemku. Pokud grilujete příležitostně, například jen na dovolené, nemusíte kupovat nové vybavení. Měli byste však pamatovat na to, že grilování na plyn je mnohem rychlejší a bezpečnější pro vaše zdraví. V této souvislosti je mnohem lepší volit plynový gril. Pokud však grilování na dřevěném uhlí provádíte příležitostně, nebude to mít významný negativní dopad na zdraví. Je dobré si vybrat kvalitní maso a doplnit ho bylinkami a zeleninou, díky nimž bude možné připravovat grilované jídla plné chuti a vůně.

Více výrobků na grilování na zahradách a terasách najdete v obchodě BauMax. Čeká tam na vás přátelský personál a široká nabídka produktů. Naše výrobky se vyznačují vysokou kvalitou a nízkou cenou.


 


 


 

 

Zpět