Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí, který je zdravější

04.03.2021

 

Během jarního úklidu na zahradě nezapomeňte věnovat pozornost ani grilu. První sezonní grilování vám často napoví, jestli už nastal čas pořídit nový model. Pokud ano, promyslete si, zda zvolíte klasický gril na dřevěné uhlí nebo brikety, nebo dáte přednost moderní variantě na plyn. Zahradní grily umožňují zahrnout do jídelníčku také lehčí verze vašich oblíbených jídel, ale v případě grilu na dřevěné uhlí nesmíte zapomenout, že při spalování briket nebo uhlí se uvolňují škodlivé látky. Jsou tedy plynové grily jedinou zdravou alternativou? Stojí za to investovat do betonových grilů, domácích udíren a kotlíků nebo turistických vařičů, která vám umožní připravovat jídlo pod širým nebem? Jak připravit zdravé grilované pokrmy? Jaký zvolit gril?

Zahradní grily - Baumax

Gril na dřevěné uhlí

 

Grily na dřevěné uhlí jsou oblíbené, cenově dostupné a snadno použitelné. Umožňují rychlé tepelné zpracování jídla bez smažení v hlubokém oleji. Aby však bylo jídlo opravdu zdravější než tradiční smažené, je třeba si zapamatovat několik pravidel.

 

Pravidla grilování na dřevěném uhlí

 

Při grilování se vyhněte chemickým podpalovačům a briketám – jejich spalováním vznikají škodlivé látky, které se mohou dostat do jídla. Místo toho zvolte dřevěné uhlí a dbejte na to, aby tuk z masa nekapal přímo na uhlíky nebo plamen. Pro zdravější grilování sáhněte po libovém mase, které se připravuje rychleji a pouští méně tuku.

Maso neumisťujte doprostřed roštu, ale raději po jeho stranách – tím snížíte množství tuku, který se dostane do ohně. Používejte grilovací příslušenství, například tácky, přídavné rošty pro rozmístění masa a ryb nebo mísy na zeleninu, abyste zajistili bezpečnější a pohodlnější přípravu pokrmů.

Přestože grilování tímto způsobem trvá déle, odmění vás intenzivní chutí a vůní. Po každém použití důkladně očistěte rošt od zbytků spáleného tuku, abyste zajistili zdravější přípravu jídel. Stejná pravidla dodržujte i při používání zahradního ohniště – oheň nerozpalujte příliš a používejte ekologické uhlí.

 

Plynový gril

 

 

Plynové grily jsou moderní zařízení na smažení, pečení a grilování, které vám pomůžou připravit rychlou a zdravou večeři. Plynové grily vydávají méně kouře a pachů z potravin. Nejdůležitější však je, že takové grily vám umožní zcela vyloučit podpalovače, brikety a dřevěné uhlí. Ke spouštění grilu je nutná pouze plynová láhev. Použitím plynového grilu tedy můžete zcela omezit pronikání nezdravých látek do jídla. Samozřejmě, že plyn neposkytne aromatické vlastnosti dřevěného uhlí, ale pokrmy grilované na plynu jsou stejně chutné.

Jak grilovat na plynovém grilu?

Jídlo by mělo být krátce grilované. Hořáky s plynovým grilem umožňují nastavit teplotu pečení tak, aby nedošlo ke spálení jídla.

Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí - který si vybrat?

Plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí jsou k dispozici v mnoha variantech, které umožňují výběr přizpůsobený potřebám uživatele: v závislosti na velikosti zahrady nebo pozemku. Pokud grilujete příležitostně, například jen na dovolené, nemusíte kupovat nové vybavení. Měli byste však pamatovat na to, že grilování na plyn je mnohem rychlejší a bezpečnější pro vaše zdraví. V této souvislosti je mnohem lepší volit plynový gril. Pokud však grilování na dřevěném uhlí provádíte příležitostně, nebude to mít významný negativní dopad na zdraví. Je dobré si vybrat kvalitní maso a doplnit ho bylinkami a zeleninou, díky nimž bude možné připravovat grilované jídla plné chuti a vůně.

Více výrobků na grilování na zahradách a terasách najdete v obchodě BauMax. Čeká tam na vás přátelský personál a široká nabídka produktů. Naše výrobky se vyznačují vysokou kvalitou a nízkou cenou.


 


 


 

 

Zpět