Terakota - teplá barva, která oživí interiér obývacího pokoje

24.02.2025

Jedinečná barva terakoty je něčím, co přitahuje pozornost již dlouhou dobu. Zvolíme-li do interiéru obývacího pokoje terakotovou barvu, rozhodně interiér oteplíme a dodáme mu jedinečný charakter. Pokud hledáme žhavou zemitou barvu spálené země, která má v sobě odstíny hnědé a červené, pak bude pro nás terakotová barva dokonalou volbou. I tato barva je inspirována přírodou, takže pokud si dáme záležet na přírodních úpravách interiéru, bude tato barva v obývacím pokoji skvěle fungovat.

Díky univerzálnosti terakotové barvy se tato barva hodí jak do moderního obývacího pokoje, tak do obývacího pokoje zařízeného v klasickém stylu. Pro mnoho lidí se zavedení terakotové barvy jeví jako synonymum pro terakotové dlaždice, ale ve skutečnosti to není jediná možnost - různé odstíny terakoty a univerzálnost terakotové barvy znamenají, že se terakotová barva může objevit i v aranžmá obývacího pokoje v podobě textilií, doplňků a dokonce i nábytku.

Terakota - teplá barva, která oživí interiér obývacího pokoje


V tomto článku:

1. Interiéry v terakotové barvě – proč si barva terakoty v interiérech získala tolik uznání?

2. Nejmódnější barvy v obývacím pokoji! Doplňky v terakotové barvě, terakotová podlaha a nábytek v terakotové barvě

3. Terakotová barva a aranžerské styly interiérového designu - jak kombinovat terakotové barvy s různými styly aranžmá?

4. Jaké barvy ladí s barvou terakoty? S jakými barvy ji můžeme kombinovat?

5. Terakota v obývacím pokoji - teplo, které s námi zůstane déle



Interiéry v terakotové barvě – proč si barva terakoty v interiérech získala tolik uznání?

Barva terakoty přinese slunce a teplo do našeho obývacího pokoje a bude spojována s exotickou středomořskou architekturou. Proto si myslíme, že obývací pokoje, ve kterých je dominantní terakotová barva, jsou plné tepla, stávají se přivětlivými, otevřenými a útulnými. Tato barva se bude skvěle hodit do obývacího pokoje, pokud hledáte odstíny, které zvyšují vitalitu, přinášejí harmonii a dobře fungují téměř v každém uspořádání. Je také dobrou volbou, pokud chceme oživit náš obývací pokoj.

Pro mnoho lidí je obývací pokoj nejdůležitější místností v domě – je to místo, kde trávíme čas s rodinou, kde přijímáme hosty a kde můžeme odpočívat a relaxovat. Z tohoto důvodu bude terakotová barva dokonalou volbou – uklidňuje naše smysly a zároveň nás stimuluje pozitivními emocemi. Jde o výrazný, ale neagresivní odstín, který velmi vyváženě stimuluje a zároveň přináší harmonii.

Barvy terakoty se vyskytují v přírodě a do obývacího pokoje je můžeme zavést pomocí vhodných povrchových úprav, prvky vybavení do obývacího pokoje.

Interiéry v terakotové barvě – proč si barva terakoty v interiérech získala tolik uznání?

Nejmódnější barvy v obývacím pokoji! Doplňky v terakotové barvě, terakotová podlaha a nábytek v terakotové barvě

Pokud se vám líbí terakotová barva, určitě ji zaveďte do interiéru obývacího pokoje. Tato barva bude v obývacím pokoji skvěle fungovat, pokud ji použijeme na stěny. Můžeme to udělat pomocí interiérové barvy na zeď - je to nejjednodušší a zároveň velmi účinný způsob. Vybírejme odstíny terakoty, které se nám prostě líbí – mohou to být světlé odstíny nebo tmavší, teplé odstíny. Barevné vlastnosti terakoty ji činí teplou a plnou energie, pokud ji takto vneseme do místnosti. Jedná se o výrazný designový akcent, takže jej můžeme zmírnit natřením touto barvou pouze jedné ze čtyř stěn místnosti. Teplé barvy jsou výraznější, takže můžeme ji použít pouze na část stěny v případě, že se nám zdá celá stěna v této barvě příliš dominantní.

Dekorace a doplňky v terakotové barvě – jemný odstín terakoty do obývacího pokoje

Barvu terakoty můžeme využít v interiéru obývacího pokoje i v podobě chytře umístěných doplňků. To je ideální varianta, když se nám tato barva líbí, ale zároveň nechceme ji použít na stěny, jelikož tohle řešení nám přijde příliš dominantní. Jaké doplňky v terakotové barvě budou fungovat nejlépe? Můžeme především použít polštáře, závěsy a koberce v terakotové barvě. Díky bytovému textilu snadno vyzdvihneme charakteristické vlastnosti terakotové barvy. Zajímavými a velmi přirozenými doplňky budou také terakotové vázy, květináče a keramické nádoby v barvě terakoty - spálené země. Doplňky jsou prvky, které nám umožňují nejen snadno vnést barvu do interiéru, ale v případě potřeby ji také snadno odstranit.

Jak oživit béžový obývací pokoj? Výběr barvy stěn a doplňků

Co když máme béžový obývací pokoj v moderním stylu? Béžový interiér můžeme oživit přidáním terakotových doplňků. Do aranžmá obývacího pokoje se vyplatí zavést terakotovou vázu nebo textilie v této barvě. Energizující vzhled terakotové barvy oteplí aranžmá a vnese do interiéru energii.

Terakota – barva spálené země na nábytku aneb praktické způsoby, jak zavést tuto barvu do interiéru

Pokud chceme použit výraznější akcent, nábytek v terakotové barvě se může stát zajímavým dekorativním akcentem. Nejjednodušší způsobem je umístit do interiéru čalouněný nábytek v této barvě: pohovky, křesla nebo pufy. Interiéry s prvky vybavení v univerzální barvě terakoty získají luxusní a prestižní charakter.

Nejmódnější barvy v obývacím pokoji! Doplňky v terakotové barvě, terakotová podlaha a nábytek v terakotové barvě

Terakotová barva a aranžerské styly interiérového designu - jak kombinovat terakotové barvy s různými styly aranžmá?

Univerzální terakotová barva je základem, který lze použít téměř v jakémkoli stylu uspořádání. V případě středomořského stylu je tato barva základem – pokud chceme interiér zařízený v tomto stylu, měli bychom kombinovat terakotovou barvu s bílou, béžovou nebo olivově zelenou, díky čemu vytvoříme prostor inspirovaný podnebím jižní Evropy. Kde jinde bude terakotová barva fungovat? Určitě v boho stylu, kde můžete kombinovat barvu se vzorovanými textiliemi a přírodními materiály.

V moderním obývacím pokoji může být minimalistický design interiéru obývacího pokoje jemně doplněn, pokud se rozhodneme zavést barvu terakoty. Minimalismus vyvážíme doplňky v teplé terakotové barvě, které zpestří obývací pokoj. Teplé barvy můžeme použít i v podobě barev na stěny nebo bytových textilií.

Terakotová barva a aranžerské styly interiérového designu - jak kombinovat terakotové barvy s různými styly aranžmá?

Jaké barvy ladí s barvou terakoty? S jakými barvy ji můžeme kombinovat?

Nezáleží na tom, zda se rozhodneme pro terakotovou barvu stěn, terakotové obklady a dlažby, doplňky nebo nábytku v barvě terakoty – barvu je nutné doplnit i dalšími barvami. Jakými? Terakotová barva vypadá nejlépe se světlými odstíny hnědé, béžové, pískové nebo zelené. Světlé odstíny odkazují k přírodě a vytvářejí harmonické a jednotné uspořádání, které podporuje odpočinek a relaxaci. Bílá je také univerzální volbou.

Jaké barvy stěn a nábytku zvolit pro terakotu? Béžové a intenzivní barvy

Pokud hledáme avantgardní řešení, můžeme kombinovat barvu terakoty s dalšími intenzivnými barvami. Lahvově zelená, námořnická modrá nebo tmavě fialová se bude skvěle hodit do obývacího pokoje. Takové kombinace jsou perfektní, když má zavedení terakotové barvy vytvořit poutavý efekt a dodat aranžmá luxusní charakter. Toto je odvážné uspořádání, ale mnoha lidem se může líbit.

Odstíny terakoty a přírodní materiály – jakou barvou vymalovat obývací pokoj? Dřevo a kámen v interiérovém designu

K čemu ještě ladí terakotová barva? Určitě ke přírodním materiálům, zejména přírodním látkam, dřevu a kameni. Přemyšlite zda taková kombinace a výběr barev vytvoří stylové uspořádání? Rozhodně! Terakota, a její teplé odstíny jsou oblíbené barvy interiérových designérů, protože jsou tlumené a harmonické, stejně jako teplé a energizující. Terakotová barva se hodí do moderních i klasických interiérů. Je to rozhodně módní odstín pro jedinečnou výzdobu obývacího pokoje!

Jaké barvy ladí s barvou terakoty? S jakými barvy ji můžeme kombinovat?

Terakota v obývacím pokoji - teplo, které s námi zůstane déle

Vlastnosti terakotové barvy znamenají, že kdekoli se tento odstín objeví, přináší teplo, bez ohledu na to, zda za oknem svítí slunce nebo se třpytí bílý sníh. Pro koho je terakotová barva vhodná? Určitě pro ty, kteří hledají uklidňující barvu, která je zároveň energizující a uvolňující. Univerzálnost terakotové barvy z ní činí stále oblíbenější volbu v moderních aranžmá obývacích pokojů, a to jak pozadí, tak i doplňky, např. v podobě terakotové vázy.

Zpět